Με ηλεκτρονική πλατφόρμα γρήγορες μετατάξεις

Επιτάχυνση των μετακινήσεων και ηλεκτρονική πλατφόρμα προβλέπει ο νέος νόμος για την “κινητικότητα”, που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή, ο αν. Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χρ. Βερναρδάκης, τις επόμενες ημέρες και αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Ιουνίου σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής».

Ο νέος νόμος προβλέπει:

1. Επιταχύνεται ο χρόνος ολοκλήρωσης των μετακινήσεων και καθορίζεται χρονικό όριο έως και 4 μήνες για τις μετατάξεις και έως και 3 μήνες για τις αποσπάσεις.

Η διαδικασία των μετατάξεων θα πραγματοποιείται πλέον με δύο υπογραφές, από τον Υπουργό που προΐσταται του φορέα υποδοχής και τον Υπουργό που προΐσταται του φορέα προέλευσης (εάν πρόκειται για ΝΠΙΔ θα χρειάζεται η υπογραφή του διοικητή και σε ΟΤΑ η υπογραφή του Δημάρχου), ενώ θα ολοκληρώνεται η μετακίνηση με την υπογραφή μίας διοικητικής πράξης, που θα είναι Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων Υπουργείων.

2. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στις μετατάξεις, ενώ οι αποσπάσεις θα περιοριστούν αισθητά. Το νέο σύστημα “κινητικότητας” θα αφορά το σύνολο των μονίμων υπαλλήλων στο Δημόσιο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα ΝΠΙΔ. Εξαιρούνται από τη διαδικασία, οι τομείς της Υγείας και της Παιδείας, που θα διαμορφώσουν ξεχωριστά συστήματα κινητικότητας.

Παράλληλα, εξαιρούνται από το νομοθετικό πλαίσιο της “κινητικότητας” οι δόκιμοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, πανεπιστημιακοί και δικαστικοί λειτουργοί) και οι υπάλληλοι στα ΚΕΠ, για τους οποίους ισχύει το καθεστώς των αμοιβαίων μετακινήσεων.

3. Δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα “κινητικότητας”< στην οποία θα δημοσιεύονται οι προκηρύξεις για τις μετατάξεις από τους φορείς υποδοχής.

4. Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Κινητικότητας στο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με Επιτροπή την οποία θα απαρτίζουν υπηρεσιακά στελέχη, μέλη του ΑΣΕΠ και νομικοί σύμβουλοι οι οποίοι θα ελέγχουν τις προκηρύξεις των θέσεων και τη μοριοδότηση των υποψηφίων.

5. Θέσεις που δεν θα καλύπτονται από την εθελοντική “κινητικότητα” θα πληρούνται μόνο με στοχευμένες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, που θα εντάσσονται στο πλαίσιο του προγραμματισμού των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στο σύνολο του δημόσιου τομέα.

6. Περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες οι αποσπάσεις ή μετατάξεις, που θα γίνονται με πρωτοβουλία των φορέων σε έκτακτες και πιεστικές καταστάσεις και αυτές θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένες.

Από τις αρχές του 2017 θα δημοσιοποιούνται οι προκηρύξεις κάλυψης κενών θέσεων από τους φορείς υποδοχής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “κινητικότητας”.

Στην ίδια δημόσια ηλεκτρονική πλατφόρμα θα αναρτώνται και οι αιτήσεις των υπαλλήλων για τις αντίστοιχες θέσεις.

Πρόσβαση στην πλατφόρμα θα έχουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Τα κριτήρια πλήρωσης θέσης θα προσδιορίζονται από τον φορέα υποδοχής.

Στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι από έναν υποψήφιο για τη θέση, θα μοριοδοτούνται με βάση τα τυπικά τους προσόντα (προϋπηρεσία, οικογενειακή κατάσταση, επιμόρφωση κτλ.) και η μοριοδότηση θα ελέγχεται από το αρμόδιο Συντονιστικό Κέντρο Κινητικότητας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη του ΑΣΕΠ.

Θα υπάρχουν κίνητρα με ταχύτερη βαθμολογική εξέλιξη για τη μετακίνηση υπαλλήλων σε παραμεθόριες περιοχές.