Κοινωνικές δομές μέσω URBACT III στα Τρίκαλα

«Ευρωπαίος» και στην κοινωνική πολιτική ο Δήμος Τρικκαίων καθώς συμμετέχει σε ευρωπαϊκό δίκτυο μεγάλων Δήμων της ΕΕ, για τον σχεδιασμό της κοινωνικής πολιτικής.

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBACT III που επιμερίζεται στο πρόγραμμα URB-INCLUSION, ο ελληνικός Δήμος συναντιέται με τους Δήμους Βαρκελώνης, Κοπεγχάγης, Λυών, Τορίνο, Κρακοβίας, Νάπολης, Γλασκώβης και Τιμισοάρας.
Η προετοιμασία και η υποβολή του έργου ολοκληρώθηκαν ήδη από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Το πρόγραμμα έχει ως βασικό στόχο τον από κοινού σχεδιασμό τοπικών πολιτικών και στρατηγικών αντιμετώπισης της φτώχειας, σε αστικές περιοχές και υποβαθμισμένες κοινωνικά γειτονιές τους.
Ουσιαστικά το έργο ασχολείται με δύο διαφορετικά, αλλά αλληλένδετα ζητήματα.
Το ένα, ο σχεδιασμός κοινωνικών πολιτικών σε τοπικό επίπεδο. Το δεύτερο, η ενίσχυση της χρηματοδότησής τους, μέσω καινοτόμων χρηματοπιστωτικών εργαλείων, που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 2 χρόνια στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Αυτά για τον Δήμο Τρικκαίων έχουν σημασία, καθώς λειτουργούν ενισχυτικά στις ήδη υπάρχουσες Κοινωνικές Δομές, η συνέχιση των οποίων (κοινωνικό παντοπωλείο, εστιατόριο, φαρμακείο, ιατρείο) αποτελεί προτεραιότητα. Και αυτό, σε συνδυασμό με την υποστήριξη των αστέγων με τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Διημέρευσης και την προσπάθεια λειτουργίας μεταβατικού ξενώνα φιλοξενίας.
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι για όλες τις Δομές αυτές, έχει γίνει η σχετική προετοιμασία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου και αναμένονται οι σχετικές προσκλήσεις από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων χρηματοδότησης.