Διαφωνία Χατζημάρκου για την κατανομή μεταξύ των Περιφερειών

Την έντονη απογοήτευση του για το περιεχόμενο των προτάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τα ποσοστά κατανομής των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) στις Περιφέρειες της χώρας, καθώς και για το ότι παρουσιάστηκε σε όλους η εικόνα ότι οι Περιφερειακές αρχές έχουν αποδεχθεί τις προτάσεις αυτές και έχουν συμφωνήσει με τα προτεινόμενα ποσοστά κατανομής,  εκφράζει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με επιστολή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου περιλαμβάνεται, μαζί με έξι (6) ακόμα Περιφέρειες, στις λιγότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες ( 1η Κατηγορία του άρθρου 59 παρ. 3α του ΚΑΝ 1305/2013 για το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), όπως ρητά αναφέρεται και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020), λόγω του νησιώτικου χαρακτήρα της, κάτι που δικαιολογεί και ειδικό ποσοστό συγχρηματοδότησης από πόρους της ΕΕ (85%), στην πρόταση κατανομής, αυτό όχι μόνο δεν αντικατοπτρίζεται, αλλά μάλιστα συμβαίνει το αντίθετο, αφού στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατανέμονται μόλις το 2,89% των πόρων. Είναι δε απορίας άξιο το γεγονός ότι στην πρόταση που παρουσίασε ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, αναφέρονται τρεις Περιφέρειες που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης (Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα και Βόρειο Αιγαίο) αλλά όχι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παραγνωρίζοντας τις ρητές προβλέψεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να μειώνονται περαιτέρω οι εκχωρούμενοι πόροι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και στα δύο προτεινόμενα σενάρια ανακατανομής.

«Η διαφωνία μου, ως αιρετός εκπρόσωπος της πλέον νησιωτικής Περιφέρειας της χώρας, με περισσότερα από πενήντα νησιά, ως προς την πρόταση του Υπουργείου είναι σαφής και κατηγορηματική» αναφέρει μεταξύ των άλλων στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης και προσθέτει πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει θέσει κατ’ επανάληψη και προς τα στελέχη του Υπουργείου τα κριτήρια που κατά την άποψή της πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν για την κατανομή των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

¨Όπως αναφέρει ο κ. Χατζημάρκος, η προτεινόμενη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μεθοδολογία «θα μπορούσε να καταστήσει την κατανομή των πόρων του ΠΑΑ 2014-2020 συνολικά δικαιότερη και πιο αποτελεσματική, καταδεικνύοντας την αλληλεγγύη που πρέπει να διακρίνει κάθε δημόσια πολιτική, όπως αυτή που αφορά τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, ιδιαίτερα στις δραματικά δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας».