Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της Φυλής

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής οργανώνουν  φορείς και συλλογικότητες της Φυλής,
την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016, στις 8 το βράδυ στην κεντρική πλατεία των Άνω Λιοσίων.

H αιτία του ξεσηκωμού βρίσκεται στις διαρκείς και συνεχιζόμενες επιπτώσεις της λειτουργίας της κεντρικής -και μοναδικής για την Αττική- εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), για πάνω από 50 χρόνια, που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο, ίσως, χώρο ταφής (ΧΥΤΑ) στην Ευρώπη. Σε αυτήν έρχεται να προστεθεί και η διαπίστωση ότι και ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), που προωθεί η περιφέρεια Αττικής και ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ), εξακολουθεί να έχει στο επίκεντρο την ίδια εγκατάσταση, για πολλά χρόνια ακόμη.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι μια σειρά από επιλογές το τελευταίο διάστημα τεκμηριώνουν ότι προωθείται και η περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων, που αναπτύσσονται στη Φυλή.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΡΟΣΥΝΑΤ υποστηρίζει οι κάτοικοι της Φυλής συνειδητοποιούν ότι η ζωή η δική τους και των παιδιών τους δεν είναι ανταλλάξιμη με τα αντισταθμιστικά που τους προσφέρονται, επί δεκαετίες, για να εξασφαλίσουν την ανοχή τους. Όσα κι αν είναι (και είναι ένας πακτωλός εκατομμυρίων). Γιατί ούτε για το περιβάλλον και την υγεία τους χρησιμοποιήθηκαν, ούτε τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής έκαναν καλύτερη. Με τα χρήματα που σπατάλησαν οι αυτοδιοικητικοί όλης της Αττικής λένε, και, ιδιαίτερα, των δήμων της περιοχής θα μπορούσε να έχει οικοδομηθεί, εδώ και πολλά χρόνια, ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Αντί γι αυτό, συνεχίζεται η προσπάθεια εξαγοράς συνειδήσεων με τα αντισταθμιστικά και με ψεύτικες υποσχέσεις για το κλείσιμο της Φυλής, την ώρα που πριμοδοτούνται νέες δραστηριότητες.

Λίγο πριν από την οριστική διαμόρφωση του νέου ΠΕΣΔΑ της Αττικής, οι κάτοικοι της Φυλής απαιτούν να μπει τέλος σε αυτό το διαρκές έγκλημα, να αλλάξει ο προσανατολισμός του σχεδιασμού, προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης των δραστηριοτήτων, με έμφαση στην πρόληψη, στην προδιαλογή και στην  ανάκτηση των υλικών. Φορείς, συλλογικότητες και πολίτες της Φυλής, μαζί και η ΠΡΩΣΥΝΑΤ, συντονίζουν τη δράση τους, με επίκεντρο το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ.

Εντωμεταξύ την απόφασή του να ξεκινήσουν άμεσα μελέτες με στόχο το αποκαταστημένο κομμάτι της Χωματερής της Φυλής να μετατραπεί σε Οικολογικό Πάρκο Ανακύκλωσης σύμφωνα με το μοντέλο της ΗIRIYA του Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, σε σχετικό ρεπορτάζ που προβλήθηκε μέσω του ενημερωτικού Δελτίου «ΕCO NEWS» στον τηλεοπτικό Σταθμό ΣΚΑΪ.
Μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Πάρκο Ανακύκλωσης ΗIRIYA από τις 24 μέχρι τις 26 Ιουνίου, ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, έκανε λόγο για ένα έργο πνοής και ουσιαστικής αναβάθμισης κι αποκατάστασης του περιβάλλοντος, το οποίο έχει τη βούληση να υιοθετήσει ο Δήμος Φυλής, προκειμένου το Πάρκο να δημιουργηθεί στα πρότυπα του Τελ Αβίβ και γι’ αυτό το σκοπό όπως επεσήμανε, θα υπάρξει συνεργασία με το Ισραήλ.