Στον πρωθυπουργό η νέα πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου

 

Τον πρωθυπουργό επισκέφθηκε η νέα πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου.
Η νέα πρόεδρος του Ελεγκτικού γεννήθηκε το 1957 στον Πειραιά και είναι έγγαμη, με 1 παιδί. Σπούδασε στη Νομική Αθηνών και μπήκε στο δικαστικό σώμα το 1983 ως έμμισθη πάρεδρος Πρωτοδικείου, μεταπηδώντας στο Ελεγκτικό Συνέδριο το 1995, αφού θήτευσε επί 10ετία ως πρωτοδίκης στα πολιτικά δικαστήρια.
Το 2002 προήχθη σε σύμβουλο και το 2010 σε αντιπρόεδρο Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εξελέγη επί δύο συνεχόμενες θητείες πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών Ελεγκτικού Συνεδρίου, συμμετέχοντας στις πανδικαστικές συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες για τις περικοπές των αποδοχών.
Στην Ολομέλεια Ελεγκτικού Συνεδρίου συμμετείχε σε πολλές υποθέσεις που «προειδοποίησαν» τις προηγούμενες κυβερνήσεις κατά την επεξεργασία νομοσχεδίων για τον κίνδυνο να κριθούν αντισυνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων των «ειδικών μισθολογίων» αλλά και του Δημοσίου, όπως και έγινε. Παράλληλα συμμετείχε στις ετήσιες εκθέσεις που εντόπισαν φαινόμενα διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, «μπλοκάροντας» προληπτικά ή εντοπίζοντας κατασταλτικά σωρεία παράνομων δαπανών.
Την περασμένη εβδομάδα ως πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών Ελεγκτικού Συνεδρίου αντέδρασε έντονα (όπως και το ΔΣ και η Ολομέλεια) στη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προωθούσε την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου που κάνει το ΕΣ στις δαπάνες του Δημοσίου (από το 2016) και των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Χαρακτήρισε την επιχειρούμενη κατάργηση αντισυνταγματική και αμφίβολης σκοπιμότητας για την οικονομική αποτελεσματικότητα, προειδοποιώντας ότι θέτει σε διακινδύνευση την πάταξη της διαφθοράς και την αποτροπή διασπάθισης του δημόσιου χρήματος.

Είναι η πρώτη φορά που γυναίκα αναλαμβάνει την προεδρία του Ελεγκτικού Συνεδρίου