1ο Θερινό Σχολείο για την αστική κοινωνική καινοτομία

Στις 20-23 Σεπτεμβρίου η Κοινότητα Κοινωνικής Καινοτομίας Social Innovation Community (SIC), μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020, θα φιλοξενήσει το πρώτο Θερινό Σχολείο της για την «Αστική Κοινωνική Καινοτομία», σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κοινωνικής Καινοτομίας του Πανεπιστημίου του Tilburg το 2016 στην Ολλανδία.

Γιατί απαιτούνται οι αστικές κοινωνικές καινοτομίες;

Το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις και πάνω του μέσου όρου στην Ευρώπη.
Οι αστικές περιοχές είναι τα εργαστήρια της αλλαγής στα οποία αλληλεπιδρούν ποικίλες ομάδες του πληθυσμού, στις επιστήμες, τη βιομηχανία, τον δημιουργικό τομέα κλπ.
Οι πόλεις αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά την ανισότητα, την ποικιλομορφία, την οικονομική βιωσιμότητα, την αειφορία και την ανθεκτικότητα των υποδομών και των υπηρεσιών.
Θα πρέπει και μπορούν να αναπτύξουν κοινωνικές καινοτομίες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις.

Για τέσσερις ημέρες, οι εμπλεκόμενοι φορείς καλούνται να συμμετάσχουν σε κορυφαίου επιπέδου  διαλέξεις σχετικά με τα θέματα όπως «δήμοι και πολιτιστική αλλαγή», «ο ρόλος των διαμεσολαβητών για την αστική κοινωνική καινοτομία» και «Η ανάπτυξη των αστικών οικοσυστημάτων κοινωνικής καινοτομίας». Θα υπάρξουν παρουσιάσεις παραδείγματα καλής πρακτικής και συνεδρίες break-out, όπου θα υπάρχει η ευκαιρία να συζητηθούν εμπειρίες και να αναπτυχθούν λύσεις. Την τέταρτη ημέρα θα διεξαχθεί, ένα συμμετοχικό εργαστήρι  για την δημιουργία οραμάτων και στρατηγικών για το στήσιμο του δικτύου SIC.

Το Θερινό Σχολείο απευθύνεται σε φορείς λήψης αποφάσεων, εκπροσώπους των δήμων, κοινωνικές επιχειρήσεις, ερευνητές και φοιτητές. Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής, αλλά η εγγραφή είναι υποχρεωτική.

Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε για το σχεδιασμό λύσεων για τις αστικές προκλήσεις μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Θερινό Σχολείο και πώς να εγγραφείτε, πατήστε εδώ.