Πόλεμος για τις αρμοδιότητες ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ

Πραγματικός πόλεμος, παρά τις αντίθετες προσπάθειες μαίνεται όπως φαίνεται μεταξύ των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού για την κατανομή των αρμοδιοτήτων που καθορίζει ο Καλικράτης.
Λάβρος εναντίων των Περιφερειαρχών ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης στην τοποθέτησή του μετά την παρέμβαση της ΕΝΠΕ με την οποία ζητάει με επιστολή της προς τον ΥΠΕΣΔΑ να αποσυρθεί τροπολογία που αποδίδει τον έλεγχο ίδρυσης και λειτουργίας ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ στους δήμους.

Ο κ. Πατούλης μίλησε για οχυρά που στήνονται και για τις συνεχείς προσπάθειες της ΕΝΠΕ να διαχειριστούν τα χρήματα των δήμων.
Η τελευταία παρέμβαση της ΕΝΠΕ όπως σημείωσε ξεχείλισε το ποτήρι μετά την διεκδίκηση υπέρ της Αυτοδιοίκησης του Β’ Βαθμού και των δομών Κοινωνικής Πρόνοιας και της διαχείρισης των απορριμμάτων και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και των ΚΑΠ των δήμων για το Πάρκο Τρίτση και της αξιολόγησης των προκηρύξεων διαγωνισμών και την διαφοροποίηση που υπήρξε τόσο στο θέμα των συμβούλων του προέδρου της ΕΝΠΕ, όσο και στη μετατροπή των συμβασιούχων σε ορισμένου χρόνου για τους δήμους και σε αορίστου για τις Περιφέρειες.
Ο κ. Πατούλης κάλεσε το Υπουργό ΕΣΔΑ να διαλέξει με ποιόν θα πάει, εν’ όψη του νομοσχεδίου σκούπα.

Σημαντική σημείωση του Δημάρχου Κατερίνης κ. Χιονίδη που εστίασε στην φράση της επιστολής της ΕΝΠΕ για «ελεγκτές και ελεγχόμενους»
http://www.myota.gr/index.php/k2-tags/2013-02-13-13-23-56/37-2010-07-19-11-11-22/9214-2016-08-30-16-04-52
που όπως είπε αποκαλύπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον ρόλο που θέλουν να παίξουν οι Περιφερειάρχες πάνω στους δήμους. Ο κ. Χιονίδης σημείωσε ότι επιδίωξη των Περιφερειαρχών είναι να παραβιάσουν και το Σύνταγμα και την αρχή της εγγύτητας και της ισότιμης αποκεντρωμένης διοίκησης του κράτους σε Περιφέρειες και Δήμους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Κοιμήσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου παρατηρώντας ότι η αντίδραση της ΚΕΔΕ στο θέμα Πάρκου Τρίτσης ήταν πολύ χλιαρή, αφήνοντας περιθώρια στην Κυβέρνησης να νομοθετήσει υπέρου Α Βαθμού ανοίγοντας παράθυρα για την συνέχεια.
Ο κ. Κοιμήσης σημείωσε ότι η ΕΝΠΕ κατόρθωσε να ακυρώσει την κυβερνητική δέσμευση που υπήρξε μέσω του κ. Χαρίτση για τα 2 δις του ΕΣΠΑ με ειδικό πρόγραμμα για τους δήμους. Οι Περιφερειάρχες όπως είπε δεν αφήνουν ούτε ευρώ να πάει στους δήμους.
Στο σημείο αυτό ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι «αν κάνουν αυτά που κάνουν φανερά, φανταστείτε τι λένε στην Ευρώπη όπου δεν τους παίρνουμε χαμπάρι»

Επίσης ο κ. Κοιμήσης σημείωσε την διεκδίκηση της ΕΝΠΕ για τις δομές κοινωνικής πρόνοιας που όμως προσέκρουσε στην αδυναμία των περιφερειών να στήσουν ανάλογες δομές με τους δήμους και ανέφερε ότι η Κοινωνική Πρόνοια είναι ο μόνο ρόλο που επιφυλάσσει τελικά η κυβέρνηση για τους δήμους.
Παράλληλα ο κ. Κοιμήσης θύμισε και την αρμοδιότητα των βοσκοτόπων που μεταφέρθηκε στους ΟΤΑ Α’ Βαθμού που μπορεί όπως είπε για τους αστικούς δήμους να μην είναι πολύ σημαντική, όμως για τους περιφερειακούς αποτελεί σημαντικό εργαλείο άσκησης πολιτικής.

Ο κ. Πατούλης ενημέρωση το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και ότι κάλεσε στο τηλέφωνο τον κ. Αγοραστό και αυτός του τα μάσαγε αρνούμενος ότι η πρόθεση της ΕΝΠΕ ήταν να μειώσει τις αρμοδιότητες των δήμων.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ όμως τόνισε ότι ενώ οι Περιφερειάρχες λειτουργούν ως ελεγκτές και ελεγχόμενοι στο θέμα της διαχείρισης του ΕΣΠΑ, θεωρούν ότι οι δήμοι δεν μπορούν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο στα ΚΔΑΠ.

Ο κ. Πατούλης είπε χαρακτηριστικά «ανοίγουν πόλεμο με τους δήμους και θα ζητήσουμε τα πρακτικά για να δούμε ποιοι περιφερειάρχες ψήφισαν υπέρ της επιστολής» ενώ οι δήμαρχοι ζήτησαν στις ομιλίες τους δυναμικές κινητοποιήσεις για να σταματήσει η πολιτική της μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων.

Γεγονός πάντως είναι ότι σε μείζον ζήτημα ανάγεται εν’ όψη της Αναθεώρησης Πλαισίου λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης το θέμα των αρμοδιοτήτων που αποτελεί και μία από τις βασικές αδυναμίες του Καλλικράτη. Μετά από έξι χρόνια λειτουργίας, η αιρετή περιφέρεια ωριμάζει και συνειδητοποιεί τις δυνάμεις της και τις αρμοδιότητες που μπορεί να ασκήσει για να λειτουργήσει και πολιτικά καθώς μέχρι τώρα ερχόταν σε επαφή με τον πολίτη περισσότερα πυροσβεστικά ή γραφειοκρατικά. Σήμερα  οι Περιφερειάρχες αρχίζουν να διεκδικούν πολιτικό ρόλο.
Η διεκδίκηση αυτή βέβαια προσκρούει και στην Συνταγματική Αποκέντρωση της Κρατικής Διοίκησης και στην μέχρι σήμερα αρχιτεκτονική πολιτικής των δήμων.

Το μπαλάκι βέβαια πέφτει στην δεύτερη Επιτροπή της Αναθεώρησης “Αρμοδιότητες, προσωπικό και εποπτεία ΟΤΑ – Σχέση Τ.Α. και Κρατικής Διοίκησης” που θα κλειθεί να λύσει πολλούς γρίφους και να κάνει την κρατική αποκέντρωση πιο αποτελεσματική, σεβόμενη από τη μία την αρχή της εγγύτητας, διαβλέποντας από την άλλη την οικονομία κλίμακος που χρειάζεται στην μεταρρύθμιση.