Πυρ ομαδόν Σγουρού Πατούλη για τις δηλώσεις Δούρου

 

Αίσθηση προκάλεσε όπως ήταν φυσικό η δήλωση της Περιφερειάρχη Αττικής κυρίας Δούρου στην συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και με την οποία αναφέρει επί λέξη:
Σήμερα ο β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης, οι Περιφέρειες βρίσκονται μεταξύ συμπληγάδων. Συνθλίβονται, μεταξύ της γραφειοκρατίας από την κεντρική εξουσία και των δίκαιων αιτημάτων και αναγκών των δήμων, που διεκδικούν την εξ ολοκλήρου αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν. Ας αναλάβουν πλήρως οι δήμοι τη διαχείριση των απορριμμάτων όπως την είχαν στο παρελθόν. Καμία εμμονή δεν έχει η Περιφέρεια – μπορεί μάλιστα να προσφέρει όση εργασία έχει κάνει ως σήμερα»

Ομολογία αποτυχίας της κας Δούρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων επισημαίνει με ανακοίνωση του ο κ. Σγουρός, «Πρώτα «θα μας δώσει» λογαριασμό η κα Δούρου και μετά την αρμοδιότητα» δηλώνει ο κ. Πατούλης.

Με αφορμή τη δήλωση λοιπόν της κας Δούρου ο τέως Περιφερειάρχης Ατιτκής κ. Γιάννης Σγουρός έκανε την παρακάτω δήλωση :

«Πριν δυο χρόνια η κα Δούρου μας έκανε κηρύγματα για το πώς οι αντιμνημονιακοί υποψήφιοι μαζεύουν καλύτερα τα σκουπίδια από τους μνημονιακούς.

Σήμερα δηλώνει πρόθυμη να απαλλαγεί από την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων και προλειαίνει με δηλώσεις της το έδαφος για την αποχώρησή της.

Γιατί άραγε; Που οφείλεται αυτή η μεταστροφή; Είναι δείγμα γενναιοψυχίας ή μήπως είναι προϊόν μιας άλλου – και καλά υπεράνω – τύπου αντίληψης για την άσκηση διοίκησης;

Τίποτε από τα δύο. Η δήλωσή της είναι ο ορισμός της ομολογίας αποτυχίας.

Είναι πλέον προφανές ότι η προεκλογική αιχμή του δόρατος της κας Δούρου έγινε ασήκωτο βαρίδι και ο εκ του νόμου ορισμός της ως Προέδρου του ΕΔΣΝΑ ανεπιθύμητο οφίτσιο που τσαλακώνει το προφίλ της.

Και κάπως έτσι η έξοδος από την προεδρία του ΕΔΣΝΑ φαντάζει ως η μόνη διέξοδος από την «καυτή πατάτα» των σκουπιδιών.

Oι αρμοδιότητες όμως δεν χωρίζονται σε ανεπιθύμητες και επιθυμητές, δεν διακρίνονται σε αυτές που έχουν πολιτικό κόστος και σε αυτές που δεν έχουν.

Διότι εάν πράγματι η κα Δούρου πίστευε ότι οι δήμοι όφειλαν να έχουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητά τους τη διαχείριση των απορριμμάτων έπρεπε να μας το έχει πει αν όχι προεκλογικά, τουλάχιστον έγκαιρα. Και όχι σήμερα που έχει ήδη δημιουργήσει πια τετελεσμένα.

Και δεν αναφέρομαι ασφαλώς μόνο στις συμβάσεις που έχει υπογράψει στον ΕΔΣΝΑ με διάφορους εργολάβους. Ακύρωσε τους διαγωνισμούς των νέων Μονάδων μέσω ΣΔΙΤ (ενώ όλες οι άλλες Περιφέρειες προχωράνε) για μια ιδεοληψία χάνοντας τα 200 εκ. € του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013. Δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τον παραμικρό σχεδιασμό που υποτίθεται είχε στα σκαριά και θα έθετε σε ισχύ. Αθέτησε όλες της τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Έφερε απέναντί της τους πάντες και τα πάντα.  

Κοινώς έκανε τα ακριβώς αντίθετα από όσα έλεγε, προκάλεσε το απόλυτο μπάχαλο και τώρα ψάχνει με την πρώτη ευκαιρία «να την κάνει», σε πλήρη αντιδιαστολή βεβαίως με όσα κάναμε εμείς, που αναλάβαμε στη δυσκολότερη χρονικά συγκυρία και βγάλαμε το κάρο από τη λάσπη απέναντι σε Θεούς και δαίμονες.

Ας είναι. Θα συμφωνήσουμε μαζί της.

Η εκούσια απομάκρυνσή της με τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών αποτελεί πλέον αναγκαία συνθήκη, ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική να κάνει restart και να μπει σε στοιχειωδώς λογικές βάσεις.

Αρκεί η νέα αυτή αρχή να γίνει χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, χωρίς νομοθετικές αβλεψίες και αστοχίες που θα καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο τη λήψη αποφάσεων, όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν.

Ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος».

Ο δε κ. Πατούλης με ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Δύο σχεδόν χρόνια μετά τις δημόσιες εξαγγελίες της για «ριζική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ)» και για την ανάγκη προώθησης μιας «εναλλακτικής πρότασης για τη διαχείριση των απορριμμάτων», έχοντας «απορρίψει το σχέδιο των φαραωνικών μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων», η Περιφερειάρχης Αττικής κα Ρένα Δούρου με συνέντευξή της στο ΑΠΕ δηλώνει πρόθυμη να περάσει η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής στους Δήμους.
Καταρχήν θεωρούμε πολύ θετική αυτή την αλλαγή στάσης και τη δημόσια από μέρους της παραδοχή των θέσεων της ΚΕΔΕ και της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού. Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να είναι αρμοδιότητα των Δήμων, και όχι της Περιφέρειας.
•    Που οφείλεται η αλλαγή θέσης;  
Θα θέλαμε όμως να γνωρίζουμε πού οφείλεται πραγματικά αυτή η αλλαγή θέσης.
Η κα Δούρου αναγνώρισε ότι η μέχρι σήμερα τακτική της είναι λανθασμένη; Κι αν ναι, γιατί προώθησε την πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ να μεταφέρει τις αρμοδιότητες επικαιροποίησης, έγκρισης και θεώρησης μελετών για 3 έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής;
Ή μήπως επιχειρεί να πετάξει σε άλλα χέρια την «καυτή πατάτα» της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, αφού αυτά τα δύο χρόνια δεν έχει προχωρήσει κανένα έργο με δική της ευθύνη και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
•    Πρώτα απολογισμός και μετά η μεταφορά της αρμοδιότητας
Πριν περάσει η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής στους Δήμους η κα Δούρου θα πρέπει να μας κάνει έναν απολογισμό. Στη συνέντευξη της ισχυρίστηκε ότι δεν μιλά με λόγια αλλά με έργα.
Αυτό το έργο την καλούμε να μας παρουσιάσει, έστω και με καθυστέρηση .
Μέχρι σήμερα αποφεύγει να μας απαντήσει στα βασικά ερωτήματα που της έχουμε θέσει. Γι’ αυτό την καλούμε για μια ακόμη φορά να μας πει, πριν παραδώσει στους Δήμους την αρμοδιότητα:
•    Γιατί θεώρησε  αναγκαίο να μεταφερθεί στην Περιφέρεια η αρμοδιότητα των έργων που αφορούν τα απορρίμματα της Αττικής;
•    Ποια είναι τα έργα του ΠΕΣΔΑ που προορίζει να υλοποιήσει για την Αττική;
•    Ποιο είναι το σχέδιο της Περιφέρειας για την αναβάθμιση του ΕΜΑΚ, τη ΜΕΑ Σχιστού και τα έργα Γραμματικού;
•    Στο σχέδιο της για την Αττική ποιες προβλέπεται να είναι οι άλλες ΜΕΑ συμμείκτων; Χωρίς την ύπαρξή τους χρειαζόμαστε επιπλέον τεράστιας χωρητικότητας ΧΥΤ.
•    Ποιοι είναι και που θα γίνουν οι 2 επιπλέον ΧΥΤ της Αττικής;
•    Ποιο είναι το σχέδιο για το οριστικό κλείσιμο και αποκατάσταση της Φυλής;
•    Ποιες είναι οι μονάδες επεξεργασίας προδιαλεγμένου οργανικού; Το ΕΜΑΚ και το Γραμματικό δεν καλύπτουν παρά ένα μέρος του στόχου.
•    Ποια και πόσα είναι τα Πράσινα Σημεία που θεωρούνται ορθολογικά και αναγκαία για την Αττική; Στο ΠΕΣΔΑ υπάρχει απλά παράθεση των προτάσεων των Δήμων, χωρίς καμιά αξιολόγηση όπως απαιτεί η ΠΥΣ και όταν είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι τα χρήματα δεν επαρκούν
•    Ποιο είναι το κόστος των έργων; Με ποια μεθοδολογία υπολογίστηκε; Γιατί δεν αφορά όλα τα αναγκαία έργα που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων;
•    Ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο χρηματοδότησης αν τα χρήματα του ΕΣΠΑ δεν επαρκέσουν;
Στα ερωτήματα αυτά περιμένουμε απαντήσεις.

Η κα Δούρου δεν είναι μια νέα Περιφερειάρχης, συμπληρώνει δύο χρόνια θητείας και οφείλει «να  δώσει λογαριασμό», στους Δημάρχους αλλά και στους πολίτες της Αττικής, τι έργο έχει να παρουσιάσει σε έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας των κατοίκων του Λεκανοπεδίου».