Το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης για τον Αναπτυξιακό

Με μεγάλη προσέλευση ολοκληρώθηκε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, η ημερίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης “Ενημέρωση για το πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016”, στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με κεντρικό εισηγητή του πλαισίου του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Λόη Λαμπριανίδη.

Στην εισήγησή της, η Υφυπουργός κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τόνισε ότι ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, η προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, η ανάδειξη της Μακεδονίας και της Θράκης σε επίκεντρο της Οικονομικής Δραστηριότητας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, και η ευημερία των πολιτών, είναι ο βασικός στόχος του νέου Αναπτυξιακού Νόμου όπως και το κύριο όραμα που διέπει το σημερινό ΥΜΑΘ.

Η κα Κόλια τόνισε ότι οι εποχές που λίγοι ημέτεροι εισέπρατταν την μερίδα του λέοντος έληξαν. Η περίοδος που η περιφέρεια αντιμετωπιζόταν με καθρεφτάκια και χάντρες πέρασε. Ο νέος αναπτυξιακός αγκαλιάζει όλη την Ελλάδα. Στηρίζει τη μικρομεσαία επιχείρηση, τους νέους επιστήμονες, την καινοτομία, την εξωστρέφεια. Δεν υπάρχουν προνομιούχοι στην κατανομή των κονδυλίων. Στηρίζουμε τις δράσεις και τις προτάσεις με τον υψηλότερο συντελεστή απόδοσης, τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μέσω και του νέου αναπτυξιακού, οικοδομούμε μια νέα υγιή σχέση με την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα.

Η κα Κόλια επίεησς αναφέρθηκε στις ολοκληρωμένες μέχρι τώρα πρωτοβουλίες:
•    Ανοίξαμε το ΥΜΑΘ και το συνδέσαμε με την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα. Και, όπως νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί, η πόρτα του γραφείου μου παραμένει ανοιχτή για κάθε σοβαρή πρόταση και κάθε σημαντική πρωτοβουλία, ενώ προχωρούμε σε περισσότερες επαφές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ώστε να ωφεληθεί η τοπική επιχειρηματικότητα.
•    Επιδιώξαμε και πετύχαμε την επιτάχυνση του ρυθμού για την ολοκλήρωση των επιχειρηματικών σχεδίων του προηγούμενου Αναπτυξιακού, που ήταν καθηλωμένη.
•    Πετύχαμε επίσης το ΥΜΑΘ να ενταχθεί στο Μητρώο Πιστοποιημένων Ελεγκτών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί πλέον αυτοδύναμα, και όχι περιμένοντας από την Αθήνα, να ολοκληρώνει επενδυτικά προγράμματα.
•    Σας αναφέρω επιπλέον ότι τον τελευταίο μήνα του 2015, σε μια αγορά που στέναζε από την έλλειψη ρευστότητας, εκταμιεύσαμε και διοχετεύσαμε 13,5 εκατομμύρια ευρώ προς βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, ενταγμένες στον προηγούμενο αναπτυξιακό, διαδικασίες και αυτές καθηλωμένες επί μακρόν.
•    Επιτρέψτε μου να προσθέσω εδώ, προς ενημέρωσή σας, ότι η επιτάχυνση και η ολοκλήρωση των διαδικασιών στην οποία εργαστήκαμε, διασφάλισε 15,432 υφιστάμενες θέσεις και δημιούργησε επιπλέον 1,336 νέες θέσεις εργασίας.