Προσφυγικό, τρομοκρατία, διαφθορά οι προτεραιότητες του Κογκρέσου των Τ. Αυτοδιοικήσεων

Με την συμμετοχή και του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Γιώργου Πατούλη και του μέλους και Δημάρχου Σάμου κ. Αγγελόπουλου πραγματοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 στο Παρίσι, η 5η Γενική Συνέλευση των εθνικών ενώσεων των τοπικών και περιφερειακών αρχών της Ευρώπης

το Κογκρέσο κρατάει την. Η συνάντηση αυτή, η οποία πραγματοποιείται τακτικά από το 2006, παρέχει μια ευκαιρία για διάλογο και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εθνικών εκπροσώπων των τοπικών και περιφερειακών αρχών και του Συνεδρίου σχετικά με τα μεγάλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο στόχος αυτής της 5ης Γενικής Συνέλευσης ήταν να συζητήσουν τις μελλοντικές προτεραιότητες εργασιών του Συνεδρίου για την περίοδο 2017-2020, που θα υποβληθεί προς έγκριση στην επόμενη σύνοδο Συνέδριο (19 – 21 Οκτ 2016). Στη συνάντηση εξετάστηκαν τρία βασικά θέματα μεταξύ των προτεραιοτήτων του Συνεδρίου, που είναι η υποδοχή και η ένταξη των προσφύγων, η ριζοσπαστικοποίηση και ο βίαιος εξτρεμισμός, και η ηθική (πλαίσιο) για  το έργο των εθνικών ενώσεων στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Οι εκπρόσωποι των εθνικών ενώσεων συζήτησαν τα θέματα αυτά με τους εκπροσώπους και των θεματικών εισηγητών του συνεδρίου, με την παρουσία του Προέδρου, Jean-Claude Frécon, και των Πρόεδρων των δύο Επιμελητηρίων Gudrun Mosler-Törnström (Επιμελητήριο των περιφερειών) και Anders Knape (Επιμελητήριο των τοπικών αυτοδιοικήσεων), οι οποίοι ήταν επίσης εισηγητές, σχετικά με τις προτεραιότητες.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής:
«Σε εποχές μεγάλης  κρίσης οικονομικής  κ αξιών, όπως η σημερινή, η εμβάθυνση των σχέσεων και των συνεργασιών των δημοτικών αρχών των Κεντρικών Ενώσεων Δήμων της Ευρώπης, είναι η μόνη ασφαλής οδός για την υπεράσπιση των τοπικών κοινωνιών και τη μείωση του χάσματος μεταξύ κεντρικής διοίκησης και τοπικών διοικήσεων.

 Παράλληλα είναι η μόνη διέξοδος για την αποφυγή της περιθωριοποίησης και της ριζοσπαστικοποίησης των τοπικών κοινωνιών. Γίνεται πλέον σαφές σε όλη την Ευρώπη πως μόνο όταν οι τοπικές κοινωνίες αποφασίζουν για τον τόπο τους, δημιουργείται τοπική ανάπτυξη η οποία συμβάλλει καθοριστικά στην εθνική και ευρωπαϊκή ανάπτυξη».

Εντύπωση πάντως παρουσιάζει το γεγονός ότι έφυγε από την ατζέντα η Απασχόληση, που μέχρι πριν λίγες ημέρες έμπαινε μετ’ επιτάσεως ως το πρώτης προτεραιότητας θέμα, από τις Περιφέρειες της Ευρώπης.