Οι Περιφέρειες και όχι οι δήμοι από την Αυτοδιοίκηση για την αναθεώρηση

«Υπόγειες» δυνάμεις φαίνεται ότι έδρασαν και καθόρισαν τη σύνθεση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος που εκίνησε από το Μαξίμου καθώς σ΄αυτήν κλήθηκαν να συμμετάσχουν η Περιφερειάρχης Αττικής κα Δούρου και ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ (και μάλιστα όπως ακούγεται ως δεύτερη επιλογή). Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης δεν εκλήθηκε και δεν συμμετέχει παρά το γεγονός ότι ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει οργανωτικά από τους δήμους.

Στην Επιτροπή Συμμετέχουν:
Συντονιστής ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και μέλη:
Από τον ακαδημαϊκό χώρο:
Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ
Ιωάννης Γκόλιας, Πρύτανης ΕΜΠ
Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής ΕΚΠΑ
Πέτρος Παραράς, Ομότιμος Καθηγητής ΔΠΘ, πρώην Αντιπρόεδρος ΣτΕ
Ανδρέας Δημητρόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ
Νίκος Μουζέλης, Ομότιμος Καθηγητής LSE
Από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:
Κώστας Αγοραστός, Πρόεδρος ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής,
Από τον επιχειρηματικό χώρο:
Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.
Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας
Από τον χώρο του πολιτισμού:
Γιώργος Κιμούλης, ηθοποιός.

Η επιλογή αυτή της Κυβέρνησης δηλώνει σίγουρα προθέσεις στην διαμάχη αρμοδιοτήτων μεταξύ Περιφερειών και Δήμων που από την μία τελικά εκφράζεται με τον κ. Πατούλη και από την άλλη με την κα Δούρου. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανείς την έκφραση «έκοψε» η Περιφερειάρχης τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, σε μια επιτροπή όπου συμμετέχουν ο Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας και ο κ. Κιμούλης.

Η κα Δούρου έχει αρθρογραφήσει και τοποθετηθεί
http://www.myota.gr/index.php/k2-tags/2013-02-13-13-23-56/37-2010-07-19-11-11-22/9329-2016-09-18-17-14-41
επί της Αναθεώρησης αναφέροντας χαρακτηριστικά “Σήμερα ο ανασχεδιασμός και η «επαναθεσμοθέτηση» των λειτουργιών και των αρμοδιοτήτων των δύο βαθμών της χώρας, αποτελεί, όχι κάποιου είδους τεχνοκρατικό ζήτημα, αλλά κρίσιμο στοίχημα Δημοκρατίας”.

Επιπλέον η κα Δούρου στην διαμάχη των αρμοδιοτήτων έχει το πλεονέκτημα ότι σε μια περίοδο όπου η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο, η Ευρωπαική Ενωση θεωρεί τις Περιφέρειες αποκλειστικό συνομιλητή.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο κ. Αγοραστός πήγε τελικά στην συνεδρίαση σε αντίθεση με τον κ. Τζιτζικώστα που ήταν η πρώτη επιλογή αλλά αρνήθηκε. Μην ξεχνάμε ότι το myota.gr κατέγραψε μια αμφιβολία μετά την κοινή υπογραφή ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ για κοινό μέτωπο των δύο βαθμών με ίσους όρους, χαρακτηρίζοντας εύθραυστη τη συμφωνία χωρίς το περιεχόμενο των αρμοδιοτήτων.  

Για το θέμα ο κ. Πατούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Συνταγματική Αναθεώρηση χωρίς την συμμετοχή των Δήμων; Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά και προληπτικά τον Ά βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η απόφαση να μην συμμετέχουν εκπρόσωποι των Δήμων στην επιτροπή για την Συνταγματική Αναθεώρηση προκαλεί οργή αλλά και πολλά ερωτηματικά. Τι φοβούνται; Γιατί θέλουν να μας φιμώσουν; Καμία κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να γυρνάει την πλάτη στους δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών. Προφανώς η φωνή μας ενοχλεί!

Παράλληλα βγαίνοντας από την συνάντηση η κα Δούρου έκανε την ακόλουθη δήλωση

Δήλωση της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, μετά τη σημερινή συνάντηση των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου:
«Πρόκειται για μία πολύ σπουδαία πρωτοβουλία. Σπεύδω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υποκαθιστά το άρθρο 110 του Συντάγματος. Είναι μία διαδικασία η οποία σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχει ακολουθηθεί δεκαετίες πριν, ενώ για τη χώρα μας είναι η πρώτη φορά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι αναγνωρίζεται η σημασία της παρουσίας οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή Δημοσίων Αρχών που είναι πάρα πολύ κοντά στον πολίτη, στην καθημερινότητα του, και άρα φέρει σπουδαία εμπειρία όχι μόνο σε νομικό, θεσμικό πλαίσιο, αλλά που θα παράξει απτό αποτέλεσμα για τις ζωές όλων μας».
Ερωτώμενη αναφορικά με τον τρόπο που θα λειτουργεί η Επιτροπή στο εξής, υπογράμμισε ότι αυτή «δεν πρόκειται να υποκαταστήσει τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες σχετικά με την αναθεώρηση. Θα είδατε ότι συμμετέχουν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, των πανεπιστημίων, επαναλαμβάνω, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για πρώτη φορά. Πρόκειται να λειτουργήσουμε συνεκτικά μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών, διάφορων φορέων που δεν προβλέπονται από τις διαδικασίες, και του τελικού αποτελέσματος». «Σήμερα με αυτή τη συμβολική συνάντηση ξεκινάει ο διάλογος, κάτι που δεν αποτελεί τυχαίο, άνευ σημασίας, συμβολισμό. Και τούτο με την έννοια ότι έβαλε γύρω από το τραπέζι πολύ διαφορετικούς, και πολύ σημαντικούς φορείς για τη χώρα ολόκληρη», παρατήρησε η Περιφερειάρχης.