Συνέντευξη Μπαλάφα στην ΕΡΤ

Ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Μπαλάφας, σε συνέντευξή του σήμερα στους δημοσιογράφους Ελένη Χρονά και Θάνο Σιαφάκα στην «Πρωινή Ζώνη» στην τηλεόραση της ΕΡΤ, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
Για τη συζήτηση στη Βουλή για την διαφορά και διαπλοκή
Υπάρχει ένα περί δικαίου αίσθημα στον ελληνικό λαό που θέλει να αποδοθούν ευθύνες. Ο ελληνικός λαός έχει την αίσθηση ότι έχουν γίνει παρανομίες, ότι υπάρχει διαφθορά και δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη. Τόσα χρόνια γινόταν πάρτι, θαλασσοδάνεια, δανεικά και αγύριστα και αναρωτιέται γιατί δεν αποδίδονται ευθύνες. Έχω την αίσθηση ότι η σημερινή συζήτηση θα είναι πολύ διαφωτιστική. Και πιστεύω ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να σπάσει τη «σιωπή ασυρμάτου» για ορισμένα ζητήματα και να μιλήσει για το τι σκοπεύουν να κάνουν με τα δάνεια που έχει πάρει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, εάν θα εξοφληθούν κάποτε, όπως ζητάμε και από τον πολίτη να κάνει, ή εάν αυτοί έχουν ασυλία… Το ίδιο ισχύει και για τους καναλάρχες. Όταν διάφοροι που ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις πάνε από δικαστήριο σε δικαστήριο ή πάνε στην εξεταστική επιτροπή, άνθρωποι τους οποίους φοβόταν η πολιτική ηγεσία τα προηγούμενα χρόνια ή και συνεργαζόταν μαζί τους, αυτό σημαίνει κάτι για εμάς και την προσπάθεια που κάνουμε. Μια από τις μεγάλες ευθύνες των προηγουμένων κομμάτων ήταν ότι η διαφθορά και η διαπλοκή διαπερνούσαν όλο το κοινωνικό σώμα. Ο κόσμος ζορίζεται ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο και βλέπει τα 300 χιλιάδες ευρώ του δανείου της εφημερίδας Κήρυκας Χανίων, της οικογένειας Μητσοτάκη και τον κ. Μητσοτάκη να κάνει το κορόιδο.
 Εμείς ότι κάνουμε το κάνουμε μέσα από την τήρηση της νομιμότητας και την δικαιοσύνη. Σήμερα θα είναι ένα ισχυρό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας
Ο κόσμος υφίσταται μια πίεση ψεύδους και παραπληροφόρησης. Να δούμε λοιπόν τι έγινε στην Θεσσαλονίκη.  Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης καθώς και ο μεγαλοεπιχειρηματίας στην Αθήνα, με πολλά ακίνητα στον πιο εμπορικό δρόμο της Αθήνας, ο οποίος δεν πληρώνει και θα βγει ένα τεράστιο οικόπεδο που έχει στην Εκάλη σε πλειστηριασμό, είναι δύο πολύ ειδικές περιπτώσεις, που έγιναν πρωτοσέλιδα. Η πρώτη κατοικία σε ποσοστό 94% προστατεύεται για τα επόμενα χρόνια, μέχρι του ποσού των 140.000 ευρώ αντικειμενική αξία. Δεν θα υπάρξουν πλειστηριασμοί Α’ κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο και όσον αφορά τις τράπεζες θα υπάρξει προστασία, όπως είπαμε, σε ποσοστό 94%.
Για τα μέτρα ανακούφισης
Προχθές βγήκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας ο κ. Χαρίτσης και ανήγγειλε ότι το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης θα δοθεί κανονικά και έγκαιρα στους αιτούντες, αυτό είναι ένα ανακουφιστικό, θετικό μέτρο. Άλλη θετική εξέλιξη είναι ότι θα εκταμιευτεί σήμερα κατά πάσα πιθανότητα, η υποδόση των 2,8 δις. ευρώ εκ των οποίων το 1,7 θα πάει απευθείας στην αγορά και σε πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όσον αφορά την δική μας αρμοδιότητα, στους Δήμους και τις Περιφέρειες, προσπαθούμε σε μεγάλο βαθμό και σε συνεργασία πάντα μαζί τους, να δούμε με ενδιαφέρον τους ανθρώπους που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κυρίως στον χώρο της καθαριότητας. Αυτόν τον κόσμο πρέπει να τον δούμε με προσοχή και για αυτό αποφασίσαμε να επεκταθούν οι συμβάσεις τους μέχρι το τέλος του 2017. Και επειδή οι εργαζόμενοι αυτοί πληρώνονται μέσω των ανταποδοτικών τελών των Δήμων τον τελικό λόγο τον έχουν οι ίδιοι οι Δήμοι και οι Δήμαρχοι. Προχωράμε στην τροπολογία για την παράταση των συμβάσεων γιατί οι εργαζόμενοι σε αυτές τις θέσεις καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δεν πρέπει να χάσουν την δουλειά τους.