Αντίδραση Πατούλη στην αξιολόγηση Μουζάλα για την Αυτοδιοίκηση στο προσφυγικό

 
Την αντίδραση του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλη προκάλεσε η ομιλία του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γ. Μουζάλα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό και η αναφορά του ότι στο προσφυγικό η κυβέρνηση έχει απέναντι της την αυτοδιοίκηση.
«Μας προκάλεσε έκπληξη» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Πατούλης.

«Πότε λέει αλήθεια ο κ. υπουργός; Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ή όταν σε κάθε συνάντηση που είχαμε μαζί του υπογράμμιζε ότι, χωρίς τη βοήθεια των δήμων και γενικά της αυτοδιοίκησης, δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;
 
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει δώσει τις εξετάσεις της και στο προσφυγικό. Και μάλιστα με θετικό πρόσημο. Επεδίωξε μέσα από διαδικασίες σύνθεσης και συνεργασίας να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.
Με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ πραγματοποιήθηκε ειδικό θεματικό συνέδριο στη Σάμο όπου και παρουσιάστηκε η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Θέσαμε το θέμα στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών και συμβάλλαμε στη προσπάθεια οι τοπικές κοινωνίες, να είναι ανοιχτές και αλληλέγγυες απέναντι στους πρόσφυγες.
Την ίδια ώρα οι δήμοι βρεθήκαμε προ τετελεσμένων, καθώς η κυβέρνηση λάμβανε αιφνιδιαστικές αποφάσεις ερήμην μας. Στήνονταν κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα πρόχειρα και χωρίς σχεδιασμό, χωρίς να ενημερωνόμαστε.
 
Αντί να ευχαριστήσει την αυτοδιοίκηση και τους δήμους για τη σημαντική τους συμβολή στη διαχείριση του προσφυγικού, ισχυρίζεται ότι όχι μόνον δεν βοηθήσαμε, αλλά κι ότι είμαστε ενάντια στην κυβέρνηση.
 
Και εύλογα αναρωτιόμαστε:
 
–    Πού ήταν η κυβέρνηση όταν η χώρα πλημμύρισε από πρόσφυγες και μετανάστες και οι ακριτικοί δήμοι μόνοι τους, χωρίς καμία κρατική βοήθεια, σήκωσαν το βάρος της υποδοχής και φιλοξενίας τους;
 
–    Σε ποια κυβέρνηση είμαστε απέναντι; Στην κυβέρνηση της κας Τασίας Χριστοδουλόπουλου που μας έλεγε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί οι μετανάστες απλώς λιάζονται στις πλατείες μας και μετά εξαφανίζονταν;
 
–    Φταίνε οι Δήμοι που η κυβέρνηση  εκχωρεί ευθύνες του κράτους όπως είναι η περίθαλψη των προσφύγων, σε ΜΚΟ; Φταίνε οι δήμοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στα κέντρα φιλοξενίας, όπως καταγγέλλει με εμπιστευτική του έκθεση ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ που διορίστηκε από  τη σημερινή κυβέρνηση; Για την ντροπή του Ελληνικού ευθύνονται οι Δήμοι;
 
–    Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού; Το ζητάμε εδώ και δυο χρόνια κι ακόμη να μας το παρουσιάσουν. Το μόνο σχέδιο που γνωρίζουμε είναι οι προσευχές του κ. Μουζάλα, για να τηρήσει η Τουρκία τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ ώστε να μην πλημμυρίσει η χώρα από νέα κύματα προσφύγων. Είναι σοβαρή κυβέρνηση αυτή;
 
–    Αν οι δήμοι ήταν απέναντι στην κυβέρνηση όπως ισχυρίζεται ο υπουργός, θα πίεζαν διαρκώς για τη δημιουργία εθνικού συντονιστικού κέντρου με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης; Η κυβέρνηση δεν θέλει τους δήμους. Όχι οι δήμοι την κυβέρνηση.
 
–    Πώς αξιοποίησε η κυβέρνηση την ολοκληρωμένη μελέτη που έκανε η ΚΕΔΕ για τη διαχείριση του προσφυγικού και παρουσίασε τον προηγούμενο Μάιο στη Σάμο; Για την ανικανότητα τους αυτή ευθύνονται πάλι οι δήμοι;
 
Ας αντιληφθεί ο κ. Μουζάλας ότι οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στο προσφυγικό, βαραίνουν τις πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων. Αφορούν στο έλλειμμα ικανότητας της κεντρικής κυβέρνησης και όχι στην αυτοδιοίκηση .
Τα κυβερνητικά στελέχη είναι αυτά που δεν μπόρεσαν να επηρεάσουν τους ευρωπαίους εταίρους μας για την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό, αφού προτιμούσαν να απειλούν την Ευρώπη με εξαγωγή προσφύγων και μεταναστών. Και τώρα που έκλεισαν τα σύνορα, δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Στην ανευθυνότητα και ανικανότητα στελεχών της κεντρικής κυβέρνησης  οι δήμοι απαντούν με ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, σχέδιο και αναγνωρίζοντας το καθήκον που μας υπαγορεύει η εθνική μας συνείδηση. Έχοντας τη βαθιά πεποίθηση πως μόνο μέσα από τη σύνθεση και τη συνεργασία μπορούμε να φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα, απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες και όχι σε ένα ετερόκλητο κομματικό ακροατήριο. Είναι σημαντικό να υπάρχει κεντρικός εθνικός σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα, διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό και στον τρόπο εμπλοκής των ΜΚΟ στη διαχείριση του ζητήματος.  
Ελπίζουμε η αποστροφή του κου Μουζάλα ότι η Αυτοδιοίκηση είναι απέναντι στη προσπάθεια της Κυβέρνησης να ήταν μια ατυχής στιγμή και να μην έγινε για μικροκομματικούς λόγους.