Εναλλακτικά πρότυπα μετακινήσεων στην πόλη

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία ακούσαμε από τον Δρ Ευθύμιο Μπακογιάννη Πολεοδόμο – Συγκοινωνιολόγο του ΕΜΠ με τίτλο: Εναλλακτικά πρότυπα μετακινήσεων στην πόλη: Πραγματικότητα/ Αναγκαιότητα (;) και προοπτικές εφαρμογών στην Ελλάδα της κρίσης στο πλαίσο των εργασιών του 5ου θερινού προγράμματος νέων επιστημόνων της ΜΚΟ Ιωάννης Καποδίστριας και του Europe Direct – City of Athens, που διοργανώθηκε στην Αθήνα με τίτλο: Ευρώπη σε κρίση: Διπλωματία και Στρατηγική για Βιώσιμη Ανάπτυξη.
 
Ο κ. Μπακογιάννης περιγράφει στηνομιλία του πώς  η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις μεταφορές, και ενώ τα προηγούμενα χρόνια λόγω κορεσμού, καθυστερήσεων και ατυχημάτων, ακυρώνονταν επιθυμητές μετακινήσεις με το ΙΧ, κάποιοι εν δυνάμει χρήστες του δρόμου, όπως πεζοί και ποδηλάτες είχαν εξοστρακιστεί από τον οδικό χώρο.
Επεσήμανε ότι σε σημαντικό βαθμό οι οικονομικές δραστηριότητες καθορίζονται από την οργάνωση του χώρου και των μετακινήσεων και ότι μια πραγματική συζήτηση θα αποκάλυπτε τα λάθη μιας κοινωνίας με νοοτροπίες και λανθασμένες πολιτικές στον τομέα των μεταφορών και της πολεοδομίας που συνέβαλαν στην χρεωκοπία των ελληνικών πόλεων και στην υποβάθμιση της ζωής κατοίκων και επισκεπτών.
Τόνισε ότι τα καλά παραδείγματα που εφαρμόζονται στις Ευρωπαϊκές πόλεις για τη δημόσια συγκοινωνία, το περπάτημα και το ποδήλατο, θα έπρεπε να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της πολικής συζήτησης σε εθνικό, περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο.  “Η Ελλάδα της κρίσης αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξουν συμπεριφορές και πρότυπα μετακίνησης που έχουν γαλουχήσει μια πτωχευμένη κοινωνία” επεσήμανε ο κ. μπακογιάννης.

Δείτε στην παρακάτω διέυθυνση την παρουσίαση του, είναι πολύ χρήσιμη γι αυτούς που σχεδιάζουν την μετακίνηση στις πόλεις τους.

http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=3002