Ανακλήθηκε η πολυζητημένη καλοκαιρινή απόφαση του ΕΔΣΝΑ για τις μελέτες

 

Με απόφαση της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ στις 12 Οκτωβρίου ανακαλείται για τυπικούς λόγους, και για να συμμορφωθεί μια νέα απόφαση με τις διατάξεις του άρθρου 105 παρ.3 του Ν. 3463/2006, η υπ’ αριθμ. 413/2016 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, με θέμα «Λήψη απόφασης σχετικά με την διαδικασία διεκπεραίωσης των προτάσεων χρηματοδότησης έργων του ΕΔΣΝΑ».

Το θέμα θεωρήθηκε κατεπείγον και συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες διεκπεραίωσης των προτάσεων χρηματοδότησης έργων του ΕΔΣΝΑ και να υποβληθούν άμεσα στο πλαίσιο της πρόσκλησης της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΣ για την υποβολή προτάσεων πράξεων στον άξονα 14 του ΕΠ «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει, για έργα που προβλέπονται στον υπό έγκριση ΠΕΣΔΑ

Για την ενέργεια της ανάκλησης της απόφασης που είχε ξεσηκώσει θύελα αντιδράσεων κυρίως από το χώρο της Α’ Βάθμιας Αυτοδιοίκησης, ανακοίνωση εξέδωσε και η ΠΟΕ ΟΤΑ όπου αναφέρει τα εξής:

Δύο μήνες μετά την απόφαση που έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. υπό την καθοδήγηση αλλά με απούσα την κα Ρένα Δούρου, αιφνιδίως, χωρίς καμία απολύτως υπηρεσιακή εισήγηση και μέσα στα μπάνια του λαού, να παραχωρήσει την ανάθεση της αρμοδιότητας σύνταξης μελετών έργων από τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. στην Περιφέρεια Αττικής, έρχεται τώρα, με νέα απόφαση, να την ανακαλέσει. Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. είχε καταγγείλει την απόφαση αυτή από την πρώτη στιγμή και η εξέλιξη τη δικαιώνει.
Δεν πρόκειται προφανώς για… mea culpa. Οι μεθοδεύσεις στην εκχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στα μεγάλα επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα από την Διοίκηση του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. και της Περιφέρειας Αττικής είναι αδιαμφισβήτητες και προφανείς. Άλλοι ήταν οι σκόπελοι που δημιουργήθηκαν. Η απόφαση 413/2016 θα απορρίπτονταν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, ενώ είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και χαλούσε το… «κλίμα συναίνεσης».
Είναι σαφές ότι η Εκτελεστική Επιτροπή του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. υπό τις οδηγίες της κυρίας Ρένας Δούρου θα επαναφέρει το θέμα, πιθανότατα αποσπασματικά ή δια της πλαγίας οδού. H πλάγια οδός έχει στρωθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο με το άρθρο 51 του Ν.4407/2016 μεταβίβασε την αρμοδιότητα θεώρησης των μελετών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία αν και έχουν περάσει τρεις (3) μήνες δεν έχει συγκροτήσει το Τεχνικό Συμβούλιο, ενόψει δηλ. ένταξης έργων στο Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020!!! Δεν λειτουργεί το Τεχνικό Συμβούλιο για την θεώρηση των μελετών των έργων.
Έχουν το μαχαίρι έχουν και το πεπόνι, αλλά η κα Ρένα Δούρου χρησιμοποιεί την  μη συγκρότηση ως επιχείρημα για την μεταφορά αρμοδιοτήτων. Έτσι μεθοδεύουν να συμβεί και με την απόφαση ανάθεσης στην Περιφέρεια Αττικής της αρμοδιότητας της μελέτης των έργων από τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α.
Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. κατήγγειλε από την πρώτη κιόλας ημέρα αυτές τις πρακτικές (είχε προηγηθεί και η παραχώρηση σε ιδιώτες της φύλαξης του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής έναντι ποσού 423.405 ευρώ, της παραχώρησης του Αποτεφρωτήρα, της προαίρεσης του Ε.Μ.Α.Κ. και άλλες αναθέσεις υπηρεσιών σε ιδιώτες) που κατακεραύνωνε προεκλογικά η κυρία Ρένα Δούρου. Αυτά που συμβαίνουν όμως τώρα είναι άνευ προηγουμένου!!!
Η Ομοσπονδία θα σταθεί εμπόδιο στα σχέδια εκχώρησης της διαχείρισης των απορριμμάτων στα μεγάλα επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα, όπως και στην ιδιωτικοποίηση κάθε άλλης υπηρεσίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα προασπίσει με κάθε τρόπο τα συμφέροντα των εργαζομένων που θέλουν κάποιοι να απαξιώσουν μαζί με τον μηχανολογικό εξοπλισμό. Οι εργαζόμενοι παραμένουν σε εγρήγορση και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν σε κάθε επιχείρηση ανατροπής του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  
Καλούμε τη Διοίκηση του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. και της Περιφέρειας Αττικής να βάλουν τέλος στις τυχοδιωκτικές πρακτικές και να σκεφτούν τις προεκλογικές διακηρύξεις τους. Καλούμε επίσης την Κ.Ε.Δ.Ε. και την Π.Ε.Δ.Α. να πάρουν επιτέλους θέση και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών από τους όψιμους οπαδούς της μνημονιακής πολιτικής.

Την απόδαση μπορείτε να βρείτε εδώ