Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης ΚΚΕ Γιάννη Δελή για το πρόβλημα δυσοσμίας στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας σημείωσε:
“Ο κ. Δελής θέτει σε μια εμπεριστατωμένη ερώτηση, το χρόνιο πρόβλημα της δυσοσμίας στην περιοχή του Κορδελιού-Ευόσμου της ΠΕ Θεσσαλονίκης. Το Υπουργείο Εσωτερικών γίνεται πρώτη φορά δέκτης αυτής της ερώτησης, είχε υπάρξει μια αντίστοιχη ερώτηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος στις 17 Σεπτεμβρίου από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τριανταφυλλίδη για το ίδιο ζήτημα.
Σημασία έχει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και η επίκαιρη αυτή ερώτηση να είναι η αφορμή για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, με πρώτο στόχο να εντοπιστούν τα αίτια της δυσοσμίας.
Να δούμε καταρχήν τι έχει γίνει μέχρι τώρα:
1. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν πραγματοποιήσει μετρήσεις αέριων ρύπων, οι οποίοι είναι κάτω των φυσιολογικών ορίων, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα ευθύνονταν για τις οσμές.
2. Διενεργήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης έλεγχος περιμετρικά των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ, χωρίς όμως να προκύψουν συμπεράσματα πως οι οσμές προέρχονται από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ που βρίσκονται στην περιοχή 5ης συνοικίας του ΔΔ Κορδελιού
3. Το Τμήμα Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων έχει προβεί σε έλεγχο αδειών των βιομηχανικών μονάδων της περιοχής (ΕΛΠΕ, ΜΑΒΙΣΩ, ELPEDISON). Παράλληλα σε αλληλογραφία που ανταλλάχθηκε με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, αναφέρθηκε απ’ αυτές πως δεν γνωρίζουν άλλη βιομηχανική μονάδα, νόμιμη ή παράνομη που να μπορεί να σχετιστεί με τη δυσοσμία.
4. Δόθηκε εντολή ενεργοποίησης του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προβεί σε περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις σε δραστηριότητες της περιοχής
5. Εξετάζεται η δυνατότητα αναβάθμισης του σταθμού μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων που βρίσκεται στο Κορδελιό – το ΑΠΘ έχει αναλάβει να προτείνει τον κατάλληλο εξοπλισμό προκειμένου να εφοδιαστεί η υπηρεσία με τα αντίστοιχα μηχανήματα.
6. Η υπηρεσία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού δεν διαθέτει όργανα ανίχνευσης οσμών, αλλά το πρόβλημα είναι περίπλοκο καθώς οι εξάρσεις εξαρτώνται από τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες. Για τους παραπάνω λόγους η Περιφέρεια απευθύνθηκε στο τμήμα Χημείας του ΑΠΘ προκειμένου να διενεργηθεί μελέτη η οποία θα μπορέσει να οδηγήσει στην πηγή της ρύπανσης.
Η μελέτη θα είναι έτοιμη έως το τέλος του χρόνου, θα προσδιοριστεί το κατάλληλο μηχάνημα και έχει προγραμματιστεί από την Περιφέρεια η προμήθειά του, από πόρους της Περιφέρειας.
Επειδή αναφέρατε κ. Δελή ότι κάνουμε μετάθεση ευθυνών, σε ποιόν κάνουμε μετάθεση ευθυνών, στην Περιφέρεια που είναι συνταγματικά ορισμένη να έχει αυτές τις αρμοδιότητες; Και θέλετε να πάρουμε τις αρμοδιότητες αυτές και να τις μεταφέρουμε στο Κεντρικό Κράτος; Εμείς έχουμε ανοιχτή γραμμή με την Περιφέρεια και συγκεκριμένα την Αντιπεριφερειάρχη κ. Πατουλίδου που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με αυτό το θέμα,.
Εμείς θα σας ενημερώσουμε, ως οφείλουμε, μέχρι το τέλος του έτους για τα αποτελέσματα της μελέτης του εργαστηρίου, τα συμπεράσματά του, ποιο μηχάνημα υπέδειξε, ενώ το ποσόν για την απόκτηση του είναι ήδη εξασφαλισμένο από την Περιφέρεια. Ας μην προδικάζουμε πάντως. Έχουμε ακούσει διάφορα, μπορεί να είναι από αλλού η αιτία της δυσοσμίας.
Θα διερευνήσουμε και θα ψάξουμε παντού για την επίλυση του προβλήματος και εμείς σαν Υπουργείο θα το παρακολουθούμε στενά.
Τέλος, στην ερώτησή που θέτετε για το ζήτημα της πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού. Σας ενημερώνω ότι η Περιφέρεια απαντώντας σε αίτημά μας απάντησε πως κατά προτεραιότητα έχει ανάγκη από ειδικευμένο προσωπικό 8 ατόμων που σχετίζεται με το θέμα που συζητείται και μέχρι να γίνει η κατανομή τακτικού προσωπικού προχώρησε σε πρόσληψη 6 μηχανικών με σχέση εργασίας Ορισμένου Χρόνου.
Όσον αφορά το τέταρτο σκέλος της ερώτησής σας, ως προς τις άδειες και τους ελέγχους, θα ήθελα να σας πω το εξής, για την όποια αυστηρότητα στην αδειοδότηση. Εάν δεν υπάρχει συστηματικός έλεγχος τήρησης των όρων, είναι δώρον άδωρον. Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, μένει να εφαρμοστεί και να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της διοίκησης τόσο πληθυσμιακά όσο και ουσιαστικά».
Δείτε και το ακόλουθο link: https://youtu.be/yoI2ojhkcMs