Πουλάκης: Να επισπεύσουν οι δήμοι τα κέντρα αποτέφρωσης

Γραπτό χαιρετισμό προς το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Εξέλιξη των ταφικών εθίμων στην Ελλάδα και η αποτέφρωση των νεκρών», που συνδιοργανώνουν στο Βόλο η Ένωση Γραφείων Λειτουργών Γραφείων Κηδειών και Ταριχευτών Ελλάδας, η «Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωση», το Επιμελητήριο Μαγνησίας και η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών & Δ.Α., Κώστας Πουλάκης.
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Πουλάκης τόνισε τη σημασία του συνεδρίου, καθώς, όπως ανέφερε, τα ταφικά έθιμα αποτελούν «συνισταμένη θρησκευτικών κανόνων, λαϊκών δοξασιών και παραδόσεων, κοινωνικών αναγκών», ενώ ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή αποτελούν και «έκφραση, την τελευταία έκφραση, της ελευθερίας της προσωπικότητας, του δικαιώματος του κάθε ανθρώπου να ακολουθεί τις προσωπικές του πεποιθήσεις ακόμα και μετά θάνατον».
Παράλληλα, ο κ. Πουλάκης υπενθύμισε ότι «από την πλευρά της πολιτείας, αλλά και ειδικότερα της σημερινής κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχουν ήδη ληφθεί οι βασικότερες αναγκαίες πρωτοβουλίες που αφορούν τη θεσμοθέτηση των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών, ώστε να διευκολυνθεί η όσο γίνεται ταχύτερη κατασκευή και λειτουργία τους, γεγονός που αποτελεί πλέον αναγκαιότητα και ώριμο αίτημα μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας».
Τόνισε δε ότι «αυτό που προέχει είναι η πολιτική βούληση όλων των εμπλεκομένων, και κυρίως των κατά τόπους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να προχωρήσουν γρήγορα στην κατασκευή και λειτουργία των Κέντρων. Και, βέβαια, ο σεβασμός εκ μέρους όλων των πλευρών στο δικαίωμα και των Ελλήνων πολιτών να επιλέγουν την αποτέφρωση, το οποίο η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει».