Σπάει στα τρία το ΥΠΕΣΔΑ

ypes3my

Παρά τις διαψεύσεις όπως όλα δείχνουν, αντίστροφα μετράει ο χρόνος των Υπουργών καθώς η κυβέρνηση έδωσε στο ΣτΕ προς γνωμοδότηση Προεδρικά Διατάγματα που αλλάζουν την δομή των Υπουργείων.
Σε ότι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση,
Συνίσταται αυτόνομο υπουργείο για τη Μεταναστευτική Πολιτική με πιθανή αναβάθμιση του Γιάννη Μουζάλα.

Δημιουργείται υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο οποίο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με πιθανή αναβάθμιση του κ. Βερναρδάκη.

Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μετονομάζεται σε υπουργείο Εσωτερικών και επικεντρώνεται ουσιαστικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Από εκεί και πέρα Υπουργεία που αφορούν την Αυτοδιοίκηση διαχωρίζονται όπως:

Συγκροτείται υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, που σήμερα ανήκει ως γραμματεία στον κ. Χαρίτση υπό το Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος και φεύγει η Ενέργεια.

Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων και φεύγουν οι Μεταφορές.

Γίνεται ανασύσταση του υπουργείου Τουρισμού.

Παράλληλα, μετονομάζονται τα εξής υπουργεία:

Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συνιστάται γενική γραμματεία Μεταφορών, στην οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπαγόντουσαν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Σημειώνουμε ότι για το θέμα, το Γραφείο πρωθυπουργού εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Σε απάντηση σχετικών δημοσιευμάτων, διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχουν Προεδρικά Διατάγματα σχετικά με αλλαγές στην δομή της Κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, πρόκειται περί σχεδίων, που εδώ και αρκετές ημέρες έχουν υποβληθεί στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας, δεν έχουν προωθηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατά κανέναν τρόπο δεν δεσμεύουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Ωστόσο, η διαρροή τους δεν συνάδει με την διαδικασία, την οποία, όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να σέβονται. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει δηλώσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος, ο ανασχηματισμός, αυτή την στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα του Πρωθυπουργού».