Συνεργασία καλών πρακτικών επιδιώκει η Ελληνογερμανική Συνέλευση

Τους προσδοκώμενους στόχους, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του θεσμού της Αυτοδιοίκησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από τη διοργάνωση της 6ης Ετήσιας Συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που πραγματοποιείται μέχρι σήμερα στο Ναύπλιο, περιέγραψαν σε κοινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δ. Καφαντάρης, (εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη), ο Δήμαρχος Ναυπλίου Δ. Κωστούρος, ο Συντονιστής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης για τη Νότιο Γερμανία Frank Edelmann και ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τ. Χιβιδόπουλος.

Την έναρξη των εργασιών της 6ης Ετήσιας Συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης με θέμα «Η αυτοδιοίκηση ενωμένη με το βλέμμα στο μέλλον της Ευρώπης» θα κηρύξει σήμερα, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, στην αίθουσα του Βουλευτικού στο Ναύπλιο.
Η Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης διοργανώνεται από την ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Συνέλευση, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Ναυπλιέων.

Κατά τη Συνέντευξη Τύπου ο κ. Καφαντάρης, τόνισε πως στόχος της Συνδιάσκεψης είναι η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και εμπειριών στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας των Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας-Γερμανίας. «Με πρωτοβουλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ έχει ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας με τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς των ευρωπαϊκών χωρών, με στόχο να καταστεί ο θεσμός πιο εξωστρεφής» επισήμανε ο κ. Καφαντάρης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:
«Εμείς ως ΚΕΔΕ θα συνεχίσουμε το διάλογο με τις αυτοδιοικητικές ενώσεις σε όλη την Ευρώπη με στόχο τη διαμόρφωση κοινών στρατηγικών που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών».
Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «μέσα απ’ τον διάλογο που ξεκινά σήμερα στο Ναύπλιο, προτάσσοντας το αυτοδιοικητικό συμφέρον, ξεκινάμε μια συνεργασία, προκειμένου να επιλύσουμε ή να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα της πολιτικής που μέχρι σήμερα ακολουθήθηκε».
Ο κ. Edelmann εξέφρασε την πεποίθηση, πως η περαιτέρω ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών θα επιτευχθεί μόνο μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Η Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης είναι ένα πρώτο βήμα για την ενίσχυση της συνεργασίας των αυτοδιοικητικών δομών της Ευρώπης» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τ.Χιβιδόπουλος.
Με αφορμή την έναρξη των εργασιών της Συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σε μήνυμα του δήλωσε τα εξής:
«Η διοργάνωση της Συνδιάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην ιστορική πόλη του Ναυπλίου είναι μία ευκαιρία να ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών μας, μεταξύ των Δήμων της Ελλάδος και της Γερμανίας, στο πλαίσιο της μεγάλης οικογένειας που όλοι ανήκουμε, στην οικογένεια της Ευρώπης . Κοινός μας στόχος είναι, μέσα από τη συνεργασία και τις συνέργειες των αυτοδιοικητικών δομών όλης της Ευρώπης, να ενισχυθεί ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να στείλουμε το μήνυμα προς τις κεντρικές κυβερνήσεις πως μέσα από την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών θα επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης των οικονομιών στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε με τον βέλτιστο τρόπο τα συμφέροντα των πολιτών μας».
Κατά τις εργασίες της Συνδιάσκεψης θα συζητηθούν οι προοπτικές ενδυνάμωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και οι βέλτιστες πρακτικές της Ελληνογερμανικής Τοπικής και Περιφερειακής Συνεργασίας.
Επιπρόσθετα θα διεξαχθούν παράλληλες συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή εμπειριών στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων, τη σύναψη αδελφοποιήσεων μεταξύ Ελληνικών και Γερμανικών Δήμων αλλά και θέματα που σχετίζονται με τη συμμετοχή της νεολαίας στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Παράλληλα στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές επισκέψεις και φόρουμ με θεματικές ενότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό, την αγροτική οικονομία και το επιχειρείν.