Περιφερειακή Αυτοτέλεια και όχι στην Απλή Αναλογική λέει ο Τζιτζικώστας

Την διοικητική αναδιάρθρωση που ετομάζει η κυβέρνηση σχολίασε μεταξύ άλλων σε σημερινές ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του στο «Πρακτορείο FM» και στο «FM100» ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Για τη διοικητική αναδιάρθρωση ανέφερε ότι «Ο νέος εκλογικός νόμος αντί συναίνεσης στο προσκήνιο οδηγεί σε αλισβερίσι στο παρασκήνιο»
Προτείνουμε να λειτουργήσει η χώρα στο πλαίσιο που λειτουργεί όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου γίνεται πράξη η Ευρώπη των Περιφερειών κι όχι των Κρατών. Αυτό προϋποθέτει οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Περιφερειών, ώστε να μην εξαρτώνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χρειάζεται και στην Ελλάδα να κάνουμε το επόμενο βήμα μετά τον ‘Καλλικράτη’ και να περάσουμε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, με Περιφέρειες διοικητικά και οικονομικά αυτοτελείς και ανεξάρτητες από την κεντρική διοίκηση. Οι Περιφέρειες έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να διαχειριστούμε πολύ καλύτερα τα ζητήματα του τόπου μας, διότι τα γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα. Οι Περιφέρειες πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούν και να λειτουργούν ως Τοπικές Κυβερνήσεις. Δεν μπορεί για παράδειγμα το θέμα του ΟΑΣΘ να το διαχειρίζεται η Αθήνα. Γιατί να μην έχουμε την ευθύνη του αεροδρομίου ‘Μακεδονία’ ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και να ελλοχεύει σήμερα ο κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα η τουριστική περίοδος επειδή σχεδιάστηκε να κλείσει λόγω έργων; Για το θέμα μάλιστα ζήτησα να αρχίσουν οι εργασίες το Νοέμβριο του 2017 για να μην επηρεαστεί η θερινή τουριστική περίοδος και η Κυβέρνηση μου απάντησε ότι θα το εξετάσει. Δεν δεσμεύτηκαν όμως. Αντικειμενικά έχει ωριμάσει το αίτημα της Περιφερειακής Διακυβέρνησης. Πολιτικά δεν έχει ωριμάσει. Δυστυχώς, το κεντρικό πολιτικό σύστημα αντιλαμβάνεται τέτοιες λογικές ως αφαίμαξη εξουσίας από τα υπουργικά γραφεία. Η Κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για τις Περιφέρειες και τους Δήμους και να εφαρμόσει ένα σύστημα, που θα οδηγήσει σε απόλυτη ακυβερνησία και αντί της συναίνεσης και της συνεννόησης στο προσκήνιο, θα ενισχύσει το αλισβερίσι στο παρασκήνιο. Η Αυτοδιοίκηση επί έξι χρόνια είναι παράγοντας σταθερότητας, όταν η χώρα άλλαξε έξι κυβερνήσεις. Αντί να δώσει μεγαλύτερη δύναμη στην Αυτοδιοίκηση, αντί να προχωρήσει στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, για να πάει η Ελλάδα μπροστά, η Κυβέρνηση δημιουργεί ένα εκλογικό σύστημα για να μην μπορεί να διοικηθεί η Αυτοδιοίκηση.