Σκουρλέτης: Αφετηρία το ’17 για την Αυτοδιοίκηση

 

Με πολλές αναφορές στην Αυτοδιοίκηση και στον προγραμματισμό της κυβέρνησης γι αυτήν, μίλησε ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, στην ολομέλεια της Βουλής επί του σχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2017.

Βασικά σημεία της ομιλίας του:
« Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διαδέχομαι στο Βήμα έναν νέο Υπουργό, τον κυβερνητικό μας εκπρόσωπο, ο οποίος με εμπεριστατωμένο τρόπο παρουσίασε πολλά από τα χαρακτηριστικά του  προϋπολογισμού που συζητάμε σήμερα και έτσι με διευκολύνει και εμένα να μην επαναλάβω κάποια πράγματα.
Ο προϋπολογισμός που έχουμε μπροστά μας, που σε λίγες ώρες θα είναι νόμος του κράτους, έρχεται μετά από δύο τρίμηνα θετικής πορείας της οικονομίας. Με βάση τις εκτιμήσεις του ίδιου του προϋπολογισμού, αλλά κυρίως παραγόντων έξω από τη χώρα, το 2017 θα είναι η πρώτη χρονιά, μετά από πάρα πολλά χρόνια, που η Ελλάδα θα είναι σε τροχιά ανάπτυξης. Βεβαίως το στοίχημα είναι αυτή η τροχιά ανάπτυξης να σταθεροποιηθεί, να είναι βιώσιμη αυτή η επίτευξη των αριθμών και των μεγεθών. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο.
Το ερώτημα που τίθεται, είναι το εξής: Υπάρχουν δυνάμεις σήμερα στην Ευρώπη και έξω από την Ευρώπη που να θέλουν να ανακόψουν αυτή την πορεία; Υπάρχουν δυνάμεις που ενοχλούνται με την κυβερνητική πολιτική, η οποία δεν ενδίδει σε μια πολιτική ανακύκλωσης της λιτότητας, η οποία δεν υιοθετεί τη λογική των μνημονίων, αλλά προσπαθεί κάθε στιγμή να δημιουργήσει τους όρους απεμπλοκής από αυτά; Απαντάω ευθέως. Ναι, υπάρχουν.
Ο διάλογος που γίνεται αυτή τη στιγμή, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της Β’ Αξιολόγησης, επιβεβαιώνει μια τέτοια εκτίμηση. Οι απόψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του κ. Σόιμπλε είναι εκείνες οι οποίες πραγματικά αποτελούν εμπόδιο, όχι η Ελλάδα να μην τηρήσει τις υποσχέσεις της με βάση τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, αλλά είναι απόψεις οι οποίες διευρύνουν αυτή τη συμφωνία κατά το δοκούν. Θέτουν ζητήματα γιατί αποσκοπούν όχι απλώς να είμαστε συνεπείς με τους δημοσιονομικούς στόχους απέναντι στους οποίους έχουμε δεσμευτεί, αλλά να εμπεδωθεί ένα καθεστώς μνημονίου σήμερα στη χώρα μας.
Κυρίες και κύριοι, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που ήρθε στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, δεν ήρθε για να φύγει ούτε από τη χώρα ούτε από την Ευρώπη. Είναι ο στυλοβάτης των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων απόψεων. Και γι’ αυτό αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ιδιόμορφη συμμαχία, παρά τη φαινομενική διαφωνία σε σχέση με την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους ανάμεσα στον κ. Σόιμπλε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Είναι αυτές οι απόψεις που θέλουν μια νέα Ευρώπη γερμανοκεντρική, μια Ευρώπη διαρκούς λιτότητας, μια Ευρώπη λιγότερο δημοκρατική, παραβλέποντας όμως ότι αυτός ο δρόμος είναι ο δρόμος που αποδομεί τη σημερινή Ευρώπη, αποδομεί τη συνοχή της, είναι έξω από τις παραδόσεις της και ενισχύει την ακροδεξιά. Είναι αυτές οι απόψεις που θα δοκιμάσουν τα επόμενα χρόνια την ευρωπαϊκή πορεία και συνοχή.
Βεβαίως, η στόχευση αυτών των δυνάμεων είναι γνωστή και η στάση τους είναι αποκαλυπτική. Το ερώτημα είναι οι εγχώριες δυνάμεις τι λένε απέναντι σ’ αυτό. Τι λέει η Νέα Δημοκρατία, τι λέει το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε αυτές τις δεδομένες στοχεύσεις εκ μέρους των συγκεκριμένων δυνάμεων;
Η στάση σας, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, είναι αποκαλυπτική. Συμπαρατάσσεστε στα ζητήματα των εργασιακών με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν αισθάνεστε την ανάγκη να κάνετε την παραμικρή αυτοκριτική για τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεών σας για 4,5% πρωτογενή πλεονάσματα. Τώρα το έχετε αλλάξει, αλλά αυτή είναι η ευκολία που σας δίνει η αντιπολίτευση.
Τα έργα σας όμως ακόμα τα πληρώνουμε. Τη δική σας χρεοκοπία, κοινωνική και οικονομική, διαχειριζόμαστε αυτή τη στιγμή. Δεν αισθάνεστε την ανάγκη να πείτε «ναι, σφάλαμε». Αντίθετα επικοινωνείτε ιδεολογικά, πολιτικά και προγραμματικά με τον κ. Σόιμπλε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτά ο κόσμος τα γνωρίζει. Δεν απευθύνεστε σε αμνήμονες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προχθές ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε μια σειρά μέτρων. Αυτά αποτελούν μια έμπρακτη επιβεβαίωση της κοινωνικής ευαισθησίας της Κυβέρνησης, της πρόθεσής της κάθε φορά που θα επιτυγχάνει τους στόχους της, κατά προτεραιότητα να απευθύνεται σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Είναι ένα δείγμα γραφής που θα επαναληφθεί και στο τέλος του 2017, αν μας δοθεί η δυνατότητα. Είναι ένας προσανατολισμός κοινωνικής ευαισθησίας, είναι ένα διαφορετικό δείγμα γραφής από αυτών που επιδιώκουν τελικά να γίνουν τα μνημόνια καθεστώς στη χώρα μας.
Ακούσατε πριν και από τον κ. Τζανακόπουλο πως ακριβώς προσπαθήσατε να διασκεδάσετε το μέτρο αυτό και το συγκρίνατε με τη δική σας πολιτική του 2014. Μάλιστα, άκουσα και έναν Βουλευτή εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας. Προφανώς δεν αντελήφθη και έλεγε «ο προϋπολογισμός που συζητάμε ήδη έχει ανατραπεί, διότι ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα». Σας υπενθυμίζω ότι αφορούν μεγέθη του έτους που έκλεισε, του 2016, και δεν είναι δαπάνες που αφορούν το 2017, όπως κάνατε εσείς.
Προφανώς ο Βουλευτής σας, αν δεν κάνω λάθος ήταν ο κ. Γκιουλέκας, πήρε μαθήματα από τη δική σας πρακτική, τότε που το 2014 εγγράψατε το δήθεν κοινωνικό μέρισμα, που προέκυπτε από το δήθεν τότε πλεόνασμα, ως δαπάνη του τρέχοντος έτους, τινάζοντας στον αέρα τότε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα. Γιατί; Γιατί ακολουθούσατε το δρόμο της μεγάλης φυγής και της απόδρασης, βλέποντας ότι έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Αυτό το κάνατε σε όλα τα πεδία, σε όλα τα Υπουργεία. Είναι αυτά τα οποία μένουν ανεξίτηλα στη συνείδηση του κόσμου και σας αξιολογεί κάθε φορά που σας ακούει να μιλάτε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς δεν είμαστε πρόθυμοι να παίξουμε αυτό τον ρόλο που εσείς μας προτείνετε. Άκουσα από τον Αντιπρόεδρο του κόμματός σας –όχι κάποιο άλλο στέλεχος, αλλά από τον Αντιπρόεδρο- ο οποίος προσπαθεί πάντοτε να είναι επικοινωνιακά στον αφρό, τον κ. Γεωργιάδη, να λέει: «Μα, πώς τόλμησαν και έκαναν αυτή τη διανομή από την υπεραπόδοση των στόχων, όταν δεν είχαν συνεννοηθεί με τους δανειστές;».
Και σας ερωτώ: Υπάρχει θέμα βαθμών ελευθερίας για εσάς, που πρέπει να έχει η εκάστοτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση; Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα; Πώς τελικά βλέπετε τον ρόλο της ελληνικής Κυβέρνησης;
Προσέξτε, αν θέλετε να μετατρέψετε τη δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση της Ελλάδας σε πρακτορείο ή παράρτημα ή υποκατάστημα του κ. Σόιμπλε και τους Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αυτό τον ρόλο σας τον χαρίζουμε. Εμείς δεν είμαστε πρόθυμοι για κάτι τέτοιο.
Την προηγούμενη εβδομάδα, κυρίες και κύριοι, βρέθηκα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και είχα εκεί τη δυνατότητα να ακούσω τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, απευθυνόμενος με ένα έκδηλα αμήχανο τόνο και τρόπο προς τους εκλεγμένους δημάρχους, να μιλά για ελλείψεις στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Βεβαίως, η ζωή κάνει παιχνίδια.
Ποιος μιλάει για ελλείψεις προσωπικού στην αυτοδιοίκηση; Αυτός ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με τη δημοτική αστυνομία, τους σχολικούς φύλακες, τους καθηγητές στα τεχνικά λύκεια και με όλους εκείνους που ένα καλοκαίρι είδαν να χάνουν τη δουλειά τους μέσα από την τηλεόραση. Αυτός ο οποίος ταυτίστηκε με τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.
Αυτή είναι η πρότασή σας για το δημόσιο, σε μια στιγμή μεγάλης κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης που θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο να συντρέχει απέναντι σε αυτούς που πλήττονται, και βεβαίως επλήγησαν από τις δικές σας πολιτικές, επί των ημερών σας.
Κυρίες και κύριοι, άκουσα και τον σκιώδη Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη στην παρέμβασή του τις προηγούμενες ημέρες να ρωτάει γιατί δεν είναι εγγεγραμμένα τα 214 εκατομμύρια των παρακρατηθέντων πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση για το 2017. Και απαντώ: Διότι ήταν γνωστό εκ των προτέρων από απόφαση του 2009 ότι φθάσαμε στην τελευταία όγδοη δόση αυτής της συμφωνίας. Κατά συνέπεια, ήταν κάτι το οποίο γνωρίζαμε. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για κάτι το οποίο δεν ήταν γνωστό.
Και κυρίως, θα έλεγα ότι δεν μπορείτε εσείς να κάνετε μια τέτοιου είδους κριτική. Διότι επί των ημερών των κυβερνήσεών σας και των συγκυβερνήσεών σας, η τοπική αυτοδιοίκηση έχασε πάνω από το 60% των πόρων της. Εμείς απευθυνόμενοι στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, είπαμε ότι, βεβαίως, υπάρχει ένα ζήτημα αύξησης των πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Και καλέσαμε σε έναν πραγματικά ειλικρινή διάλογο από την επόμενη μέχρι τώρα, τις αρχές του 2017, ώστε να δούμε πώς το 2017 θα είναι η μιας σταδιακής αύξησης των πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση.
Η αύξηση αυτή, όμως, δεν μπορεί να μεταφράζεται μόνο σε μια οικονομική ενίσχυση. Πρέπει να δούμε, με βάση την πορεία εφαρμογής του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, τι χρειάζεται να αλλάξουμε. Και σήμερα είναι ώριμο να πάμε σε μια νέα μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης, η οποία θα αποσαφηνίζει τις σχέσεις με το κεντρικό κράτος με τους άλλους βαθμούς αυτοδιοίκησης, μια μεταρρύθμιση η οποία θα έχει το στοιχείο της αναπτυξιακής διάστασης, μια μεταρρύθμιση που θα ενθαρρύνει τις τοπικές κοινωνίες να εμπλέκονται στη διακυβέρνηση των τοπικών δήμων. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Αυτό το οποίο εχθρεύεστε.
Και ρωτάω. Αν η τοπικότητα, έτσι όπως ορίζεται μέσα σε έναν δήμο, και ταυτόχρονα, η γνώση των πολύ συγκεκριμένων προβλημάτων τα οποία γνωρίζουν οι ίδιοι οι κάτοικοι στους δήμους, αποτελεί το πραγματικό έδαφος, έτσι ώστε όσοι θέλουν να ασχοληθούν με αυθεντικό τρόπο να εκφράζονται μέσα από ένα γνήσια δημοκρατικό εκλογικό σύστημα, αν ο χώρος λοιπόν της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι για την εφαρμογή μιας πιο δημοκρατικής εκπροσώπησης των ανθρώπων, ποιος άλλος χώρος είναι;
Γιατί, λοιπόν, το εχθρεύεστε; Ξέρετε γιατί; Διότι για σας η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κατ’ εικόνα και ομοίωση της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Όμως, αυτό είναι που διώχνει σήμερα τον κόσμο από τη συμμετοχή στα τοπικά προβλήματα, διώχνει τους ίδιους τους νέους.
Κυρίες και κύριοι, όλο το προηγούμενο διάστημα από το καλοκαίρι υπήρξε μία συστηματική προσπάθεια, μία επιχείρηση μιντιακής παραπληροφόρησης γύρω από ένα θέμα που χειρίστηκα επί μήνες, αυτό του ΔΕΣΦΑ. Γύρω απ’ αυτό φτιάχτηκε μία ολόκληρη ιστορία για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και των επενδύσεων.
Εδώ, λοιπόν, σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία να αποκαταστήσουμε ορισμένα πράγματα και να μάθει κυρίως ο κόσμος. Αυτός ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε το 2013 και τον είχατε κάνει εσείς, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Προηγουμένως, για να ικανοποιήσετε τους υποψήφιους Αζέρους αγοραστές,  κατά παράνομο τρόπο, στην περιουσιακή βάση αυτής της εταιρείας – που, σημειωτέον, είναι ένα φυσικό μονοπώλιο, δεν υπάρχει ανταγωνιστική αγορά σ’ αυτόν που διαχειρίζεται τα δίκτυα, είναι μόνος του κάποιος- ενσωματώσατε κρατικές και ευρωπαϊκές ενισχύσεις κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Το κάνατε; Το κάνατε! Όμως, ενώ γνωρίζατε ότι στη SOCAR, επειδή είναι εταιρεία παραγωγός φυσικού αερίου, δεν δίνεται ταυτόχρονα το δικαίωμα να διαχειρίζεται και δίκτυα φυσικού αερίου –με βάση πάντοτε το ενωσιακό δίκαιο- παρ’ όλα αυτά προχωρήσατε στον διαγωνισμό.
Έκτοτε, ο διαγωνισμός και τα αποτελέσματά του καταταλαιπωρήθηκαν. Εμείς ήρθαμε να διορθώσουμε αυτό που εσείς σκόπιμα είχατε κάνει προς όφελος της αζέρικης εταιρείας, δηλαδή να πάρουμε μία νομοθετική πρωτοβουλία που να απαγορεύει να υπάρξουν αυξήσεις της τάξης του 68% για τις ελληνικές επιχειρήσεις και για τα ελληνικά νοικοκυριά.
Τι λέτε, στις δεδομένες συνθήκες αντέχουν οι ελληνικές βιομηχανίες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο να επιβαρύνονται με 68% παραπάνω στα τέλη χρήσης φυσικού αερίου; Το αντέχουν; Προστατεύονται έτσι οι θέσεις εργασίας ή οι επενδύσεις, για τις οποίες κόπτεστε; Ποια συμφέροντα, λοιπόν, συνδέουν στελέχη σας με τους Αζέρους, με την αζέρικη SOCAR; Κοιταχτείτε μεταξύ σας και αναρωτηθείτε, διότι προφανώς κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτή η πολιτική εξυπηρετεί την επένδυση, την απασχόληση στην Ελλάδα και τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Εάν το είχαμε κάνει εμείς εξ αρχής, θα το είχαμε κάνει διαφορετικά –το δείξαμε αυτό σε ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης των δημόσιων δικτύων, στον ΑΔΜΗΕ- διότι αυτήν τη στιγμή η άποψη που κερδίζει χώρο στην Ευρώπη, η άποψη που ενισχύεται, είναι ότι όπου υπάρχουν δίκτυα, πρέπει αυτά να ελέγχονται από το Δημόσιο. Μ’ αυτόν τον τρόπο -κάτι που μας είπε και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων- όταν υπάρχει το Δημόσιο κατά 50% συν 1%, εξασφαλίζεται και χαμηλή χρηματοδότηση.
Όλα τα άλλα, λοιπόν, που λέτε, ότι δηλαδή επειδή ναυάγησε ο ΔΕΣΦΑ χάθηκαν επενδύσεις και θέσεις εργασίας, είναι απόλυτα ψεύδη σαν αυτά που λέτε και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι δυσκολίες είναι πολλές και δεδομένες. Δεν ήμασταν αυτοί οι οποίοι προσπαθήσαμε να μιλήσουμε με μία γλώσσα ωραιοποίησης. Θα διαπιστώσετε ότι αυτό που έκανε ο Πρωθυπουργός προχθές δεν είναι μία προεκλογική κίνηση, διότι δεν είναι στους σχεδιασμούς μας να πάμε για εκλογές. Δεν έχει ανάγκη ο τόπος τις εκλογές. Δεν αντέχει η οικονομία τις εκλογές.
Αυτό το ομολογούν που και που και τα δικά σας στελέχη, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Απλά και μόνο η ρητορική αντιπολιτευτική  σας κάνει να τα λέτε αυτά. Βεβαίως, φωνάζετε για εκλογές για να καλύψετε την ουσία και το στίγμα των προτάσεών σας, που είναι αυτές του ΔΝΤ και του κ. Σόιμπλε. Αυτό προσπαθείτε να καλύψετε, ότι δηλαδή δεν έχετε τίποτα καινούργιο να παρουσιάσετε σήμερα στην ελληνική κοινωνία, τίποτα διαφορετικό από αυτά που έγιναν τα χρόνια που ήσασταν στη διακυβέρνηση και οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα.
Εμείς θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, μ’ αυτήν την αποφασιστικότητα που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που έρχονται από την Αριστερά, δίνοντας καθημερινά μικρές και μεγάλες μάχες για να υπερασπιστούμε το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού λαού.
Σας ευχαριστώ.»