Παρέμβαση αποτίμηση Κοιμήση για τις αρμοδιότητες στα χιόνια

« Χρειάζεται μια σοβαρή συζήτηση με την ΕΝ.ΠΕ. και την Κυβέρνηση για τον λειτουργικό καταμεριμό των αρμοδιοτήτων στο θέμα της αντιμετώπισης των έντονων καιρικών φαινομένων και ειδικότερα για τις χιονοπτώσει, επεσήμανε στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ο επικεφαλής του Αυτοδιοικητικού Κινήματος και δήμαρχος αμφιλοχίας κ. Απόστολος Κοιμήσης.
Συγκεκριμένα ο κ. Κοιμήσης ανάφερε τα εξής:

« … Αυτά τα φυσικά φαινόμενα, δηλαδή οι βροχές, οι ξηρασίες, δεν είναι όπως οι σεισμοί ή οι πυρκαγιές. Δεν είναι απρόβλεπτα.  Είναι ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΑ.  Αποδείχθηκε, όμως, ότι ΟΙ ΣΥΝΕΜΠΛΟΚΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ, εντός και εκτός εισαγωγικών, έχουν δημιουργήσει ένα ΦΟΒΕΡΟ “ΑΛΑΛΟΥΜ”.

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ του κάθε επιπέδου αρμοδιότητας ΠΟΙΚΙΛΛΟΥΝ, ανάλογα με το πως ο καθένας εκλαμβάνει το βαθμό επικινδυνότητας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα.  Αυτή τη φορά απλώς, επειδή και στην Αθήνα χιόνισε, γι’ αυτό το φαινόμενο ήρθε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.  Διαφορετικά δεν θα ασχολούνταν κανένας.  Ακόμη και τώρα στην επαρχία υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, με τα εκχιονιστικά ασταμάτητα να επιχειρούν διανοίξεις.

Υπάρχουν πολλές οδικές αρτηρίες, σε όλη τη Χώρα, οι οποίες ανήκουν στην αρμοδιότητα των Περιφερειών.  ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ – κατά κανόνα – ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να μπορέσουν να διαχειριστούν και να συντηρήσουν αυτή την οδοποιία. Όχι ότι ευθύνονται οι Περιφερειάρχες, δεν εννοώ αυτό.  Δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν.

Χρειάζεται μια σοβαρή συζήτηση με την ΕΝ.ΠΕ. και με την Κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει ένας ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ των ευθυνών, ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ δηλαδή, με τους αντίστοιχους φυσικά ΠΟΡΟΥΣ, για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τέτοια φαινόμενα.

Σήμερα, οι συνέπειες αυτής της κατάστασης για την παραγωγή, όχι μόνο για την απρόσκοπτη συνέχιση της καθημερινότητας, είναι δραματικές.  Δραματικές.  Είναι απολύτως βέβαιο πως κανείς από αυτούς που σε κεντρικό επίπεδο παίρνουν τις αποφάσεις δεν τις αντιλαμβάνεται. Τις διαχειρίζεται ΣΑΝ ΕΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.  Τίποτα άλλο. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΟΜΩΣ.