Απάντηση στην παρέμβαση του Απόστολου Κοιμήση δημάρχου Αμφιλοχίας και επικεφαλής της παράταξης Αυτοδιοικητικό Κίνημα της ΚΕΔΕ, έδωσε με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας στο θέμα της λειοτυργίας των ΚΔΑΠ που σχεδιάζεται.
Στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ο κ. Κοιμήσης ανέφερε τα εξής:
“Νομίζω ότι αυτό που έχει πει η κα Φωτίου – εάν το έχει καθαρά στο μυαλό της – δεν έχει καμία σχέση με αυτό που κάνουν τα Κ.Δ.Α.Π. ως δομές. Οποιαδήποτε απόπειρα να τα εμπλέξουν με τη μαθησιακή διαδικασία του σχολείου θα είναι τελείως αποτυχημένη και ΑΠΟΚΛΙΝΟΥΣΑ από την αρμοδιότητα που η Τ.Α. έχει θωρακίσει όλα αυτά τα χρόνια. Η συζήτηση δεν μπορεί να είναι στη λογική της επέκτασης του θεσμού μέσα από τα σχολεία, είναι τελείως ΔΙΑΚΡΙΤΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ. Είναι άλλο τα Κ.Δ.Α.Π. και είναι άλλο τελείως πράγμα –σε καθαρά επιστημονική βάση– η αξιοποίηση του χρόνου των παιδιών έξω από το διδακτικό ωράριο.
Αυτό που εντοπίζουν οι εργαζόμενοι των Κ.Δ.Α.Π. ως πρόβλημα, ήτοι τον περιορισμό των δικών τους ωρών εργασίας, η Κυβέρνηση το έχει σαν ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ. Επιδιώκουν να αυξήσουν την εκλογική τους πελατεία, κρατώντας ορισμένους εργαζόμενους με ένα κατώτατο μεροκάματο. Δεν τους ενδιαφέρουν οι ώρες εργασίας, ας είναι υποαπασχολούμενοι. Με τον τρόπο αυτό όμως παρουσιάζουν μείωση της ανεργίας στα στατιστικά στοιχεία. Εκτιμούν ότι αυτοί είναι εν δυνάμει ψηφοφόροι της Κυβέρνησης και επιπροσθέτως μπαίνουν και άλλοι στο κάδρο. Αυτός είναι ο σχεδιασμός. Αυτό γίνεται και με τις Μ.Κ.Ο. Αυτό γίνεται και με την κοινωφελή εργασία. Αυτό γίνεται συνολικά με το ΕΣΠΑ. Και εμείς βρισκόμαστε ως Τ.Α. να προσπαθούμε να ρυθμίσουμε απέναντι στην κοινωνία ΤΑ ΑΠΟΝΕΡΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ. Δυστυχώς οι εργαζόμενοι είναι στη μέγγενη, χωρίς να φταίνε. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, πριν η Αυτοδιοίκηση συμφωνεί με όλες αυτές τις ανοησίες που σχεδιάζονται αποσπασματικά, χωρίς να υπάρχει μια συνολική πολιτική.
Σε απάντησή του το Υπουργείο Εργασίας αναφέρει τα εξής:
Σχετικά με το θέμα της στέγασης και της λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), επισημαίνουμε:
Σήμερα, από τα ΚΔΑΠ που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, στα οποία συμμετέχουν συνολικά 21.512 παιδιά, τα 233 λειτουργούν εντός σχολικών μονάδων σε δύο βάρδιες (14:00 έως 18:00 και 18:00 έως-22:00) και δέχονται 10.497 παιδιά. Εκτός σχολείων λειτουργούν 316 ΚΔΑΠ που δέχονται 11.115 παιδιά.
Τα ΚΔΑΠ σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δομή της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και η λειτουργία τους δεν εμπλέκεται και δεν επηρεάζει τη λειτουργία του σχολείου. Αναμφισβήτητα όμως εμπλουτίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία προσφέροντας στα παιδιά τη δυνατότητα να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να αναπτύξουν τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τις ανάγκες της ελληνικής οικογένειας.
Σε αυτό το πλαίσιο επιθυμούμε να οργανωθεί καλύτερα ο θεσμός προς όφελος των παιδιών. Για αυτόν το σκοπό έχουμε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στις σχολικές μονάδες όπου λειτουργούν ΚΔΑΠ και ήδη αρχίσαμε διάλογο με την Ομοσπονδία των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και τους Δήμους.