Επεσε και η ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ

asep

Μετά την πρόσφατη κατάρρευση της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ την ημέρα που ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την Κοινωφελή Εργασία τώρα και η ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ είχε την ίδια τύχη.
Ομως αυτή δεν είναι η μοναδική είδηση για την διαδικασία.  Σύμφωνα με καταγγελία  υποψήφιας που προσπάθησε να υποβάλει αίτηση, το σύστημα ζητάει ανάκληση εγγράφων από μητρώο που δεν υπάρχει.
Δείτε επιστολή που έφτασε στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο
Θα ήθελα να σε πληροφορήσω για την κατάσταση που επικρατεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, αν και έχει ήδη μαθευτεί. Το σύστημα «έπεσε» από την μεγάλη επισκεψιμότητα και αν επιχειρήσεις να μπεις για να υποβάλλεις αίτηση, μετά από δίωρη, τρίωρη και βάλε αναμονή θα σου εμφανίσει μια λευκή σελίδα με την ένδειξη: η ιστοσελίδα δεν λειτουργεί λόγω υπερβολικού φόρτου, παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα.
Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια. Θέλεις να μάθεις τι ακριβώς συμβαίνει;
Τις προηγούμενες φορές που γίνονταν προκηρύξεις, μπορούσες να βρεις στις 3, στις 4, ή στις 5 το πρωί  τη σελίδα ανοιχτή και να εξυπηρετηθείς, έστω ξενυχτώντας. Αυτή τη φορά το μόνο που αποκομίζεις είναι ένα τεράστιο χάσιμο χρόνου, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τι έχει αλλάξει; Θα σου πω.
Σε όλες τις προκηρύξεις στο παρελθόν έκανες συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης, γράφοντας μόνος σου τα δικαιολογητικά και στη συνέχεια στέλνοντάς τα με το ταχυδρομείο. Σε τούτη εδώ την προκήρυξη, όμως, γίνεται κάτι που ούτε είχε ανακοινωθεί στον τύπο, ούτε αναγράφεται σε κανένα σημείο της προκήρυξης. Και αυτό το κάτι κάνει τη δουλειά εκατό φορές δυσκολότερη και πιο χρονοβόρα, και είναι κατά τη γνώμη μου ο λόγος της κατάρρευσης του συστήματος. Να σου εξηγήσω τι εννοώ, μέσα από τη δική μου εμπειρία:
Αφού είχα συμπληρώσει κανονικά την αίτηση, είχε γίνει ο αυτόματος ηλεκτρονικός έλεγχος και ήμουν έτοιμη να την οριστικοποιήσω και να την υποβάλω, παρουσιάστηκε ένα «σφάλμα». Η σελίδα με πληροφόρησε ότι έπρεπε να κάνω «ανάκληση από το μητρώο» όλων των πτυχίων, των πιστοποιητικών ξένων γλωσσών και υπολογιστών, των βεβαιώσεων προϋπηρεσίας, ότι εγγράφων είχα δηλώσει στην αίτηση. Αυτή η ανάκληση ισοδυναμεί με καταστροφή. Επειδή Μητρώο δεν υπάρχει. Το Μητρώο είναι κάτι που οι κρατικές υπηρεσίες οφείλουν να τηρούν και να ενημερώνουν. Αυτή τη στιγμή καλούνται οι τόσοι και τόσοι υποψήφιοι να συμπληρώσουν, εκτός από την κανονική αίτηση της προκήρυξης, και άλλα τόσα πεδία, ισάριθμα με τα πιστοποιητικά, τις βεβαιώσεις και τα πτυχία τους. Φαντάσου δηλαδή, αγαπητή «Εφημερίδα», μια εικόνα όπου δεν ξέρω κι εγώ πόσες χιλιάδες κόσμος κάθεται πίσω από την οθόνη του υπολογιστή μέρα-νύχτα και προσπαθεί άλλος να δηλώσει το ΑΜΚΑ του, άλλος να δηλώσει το πτυχίο του, άλλος την προϋπηρεσία του, άλλος την πολυτεκνική του ιδιότητα, άλλος τα Γαλλικά του, άλλος τις καμιά ογδονταριά θέσεις που επιθυμεί, κ.ο.κ. Και όλα αυτά να επιχειρούν ταυτόχρονα να ανέβουν σε μια πλατφόρμα που δεν αντέχει ούτε τον εαυτό της. Και δεν φτάνει μόνο αυτό.

Για τη κατάρτιση του Μητρώου του κάθε υποψηφίου από τον ίδιο, θα πρέπει να έχει σκανάρει και περάσει στον υπολογιστή του σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα πτυχία και τις βεβαιώσεις του, για να μπορέσει στη συνέχεια να τα επισυνάψει και να τα υποβάλλει στο Μητρώο του ΑΣΕΠ. Όλα αυτά με ανύπαρκτη τεχνολογική υποστήριξη. Είναι να τρελαίνεσαι.
Είναι εξωφρενικό, είναι παράλογο, είναι άδικο, είναι μια ακόμα απόδειξη του πόσο υποτιμημένος / απαξιωμένος είναι ο πολίτης από το κράτος μας και την κυβέρνησή μας. Που ενώ έχει αφομοιώσει ευρωπαϊκό κονδύλι 5 εκατομ. Ευρώ για την «ψηφιακή σύγκλιση», την δημιουργία δηλαδή ηλεκτρονικών δομών που θα λειτουργούν, το αποτέλεσμα είναι αυτό που μόλις σας περιέγραψα. Αλλά είναι και μια ακόμα απόδειξη του πόσο ο πολίτης εξακολουθεί να είναι πρόθυμος να παίζει μια ζωή το ρόλο του «γκιαούρη». Του πρόβατου. Του υποτακτικού.  
Ως πότε όμως;
Στέλλα Π.