Η ΚΕΔΕ ζητά αλλαγή στην οργανωτική βαθμίδα των ΚΕΠ

kep

 
Την ημέρα που έπεσε το σύστημα των ΚΕΠ λόγω των αιτήσεων των Κοινωνικών Επιδομάτων, η ΚΕΔΕ συζήτησε το θέμα των ΚΕΠ ενόψη της σύνταξης των νέων οργανισμών με εισήγηση του προέδρου οικονομικών υποθέσεων κ. Καστρινού.

Μετά την συζήτηση το ΔΣ εξέδωσε απόφαση η οποία αναφέρει τα εξής:
Ενόψει της κατάρτισης νέων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) από τους δήμους, στο πλαίσιο του Ν.4440/2016 για την κινητικότητα, η ΚΕΔΕ ζητά άμεσα την τροποποίηση της διάταξης που θέτει πληθυσμιακά κριτήρια για την λειτουργία των ΚΕΠ ως εξής:
•    Στους δήμους με πληθυσμό πάνω από πενήντα χιλιάδες κατοίκους, το ΚΕΠ να λειτουργεί σε επίπεδο διεύθυνσης.
•    Στους δήμους με πληθυσμό από πέντε έως πενήντα χιλιάδες κατοίκους το ΚΕΠ να λειτουργεί σε επίπεδο τμήματος
•    Στους δήμους με πληθυσμό μέχρι πέντε χιλιάδες κατοίκους, να λειτουργεί σε επίπεδο Αυτοτελούς Γραφείου.
Εκτός του πληθυσμιακού κριτηρίου για τη λειτουργία των ΚΕΠ θα μπορούσε να προβλεφθεί και το κριτήριο του αριθμού του υπηρετούντος προσωπικού.
Επίσης η ΚΕΔΕ ζητά τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας μετακίνησης υπαλλήλου ΚΕΠ του δήμου σε άλλη υπηρεσία του δήμου (και όχι μόνο την ανάθεση συναφών καθηκόντων σε δημοτικές κοινότητες μέχρι πέντε χιλιάδες κατοίκους). Ζητά  ακόμη  να δοθεί η δυνατότητα στον δήμαρχο – προϊστάμενο να μετακινεί υπαλλήλους των άλλων του Δήμου στο ΚΕΠ, ανάλογα με τις ανάγκες των υπηρεσιών που μόνο αυτός, ως προϊστάμενος, γνωρίζει.
Στην παρέμβασή του ο κ. Κοιμήσης επικεφαλής του Αυτοδιοικητικού Κινήματος υποστήριξε την αναγκαιότητα να φύγουν τα ΚΕΠ από την ευθύνη του Υπουργείου και να περιέλθουν στην οργανωτική δομή των δήμων. Συγκεκριμένα ο κ. Κοιμήσης ανέφερε τα εξής:

Τα προβλήματα σχετικά με τα Κ.Ε.Π. ανακύπτουν εξαιτίας της κεντρικής απόλυτης εξάρτησής τους από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης (την οργανική μονάδα του που είχαμε συνηθίσει ως “Δ.Ο.Λ. Κ.Ε.Π.”).  O ηγεμονικός ρόλος του Υπουργείου πρέπει να σταματήσει.  Να καταργηθεί.
Είναι αδιανόητο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίζει τη δημιουργία ενός επιπλέον Κ.Ε.Π. σε Δημοτική Ενότητα, προς σύμπτυξη των μετακινήσεων πολιτών, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να δηλώνει ότι συμφωνεί και η οργανική μονάδα του Υπουργείου να επιφέρει καθυστέρηση 2,5 ετών.  Είναι ανεπίτρεπτο να γίνονται υπηρεσιακές μετακινήσεις υπαλλήλων Κ.Ε.Π. χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οικείου Δημάρχου προέλευση.  Είναι εξοργιστικό πως οι τεχνικές προϋποθέσεις λειτουργίας των ΚΕΠ δεν υπάρχουν.  Το “Σύζευξις” και το σύστημα πληροφορικής που “διευκολύνει” τη λειτουργία του Δημοσίου, δυσλειτουργεί.
Τα ΚΕΠ πρέπει πλέον ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.  Κάθε Δήμος από μόνος του ξέρει και μπορεί να τα οργανώσει.
Δεν αποτελεί λύση ενδεχόμενη εισήγησή μας για εκ των προτέρων οριζόντιο καθορισμό προϋποθέσεων και κριτηρίων (π.χ. οριζόντια επιβολή του επιπέδου διοικητικής μονάδας τους).  Μπορεί να λύνει το πρόβλημα ενός Δήμου, θα προκαλέσει όμως σε άλλους προβλήματα.  Αυτός άλλωστε είναι ο ανεφάρμοστος οριζόντιος τρόπος που σκέφτεται το Υπουργείο.
Είναι επικίνδυνο το πως Υπουργεία και κρατικοί μηχανισμοί διαρκώς χρησιμοποιούν τα Κ.Ε.Π. ως μοναδική ευκαιρία να “ξεσκαρτάρουν” αρμοδιότητες που οι ίδιοι αδυνατούν να ασκήσουν.  Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκην αρνητικό, αρκεί όμως να προηγείται η συζήτηση για τη δυνατότητα υλοποίησής του.  Φορτώνουν  στα Κ.Ε.Π. κρίσιμες αρμοδιότητες με έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα όλη η κοινωνική πίεση να μεταφέρεται για διαχείριση στο Δήμο.  Η Κυβέρνηση ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΕΤΑΙ με την Αυτοδιοίκηση, ώστε να διαπιστώνεται εάν δύνανται να αντέξουν τη διαχείριση τέτοιου όγκου πληροφορίας και ευθύνης.  Αυτονόητα οφείλουμε να συμμετάσχουμε και εμείς και να βοηθήσουμε τους πολίτες, αλλά με τρόπο που θα εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα.