Αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα στην Βιέννη για το μεταναστευτικό

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας συμμετείχε στην διάσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών και Άμυνας, από 16 χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, στην Βιέννη, με θέμα τις προκλήσεις από την μετανάστευση.
Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα καλείται και συμμετέχει σε μια τέτοια διάσκεψη, γεγονός πολύ σημαντικό καθώς συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν άμεσα και την ίδια. Ο Έλληνας Υπουργός υπήρξε δέκτης ευμενών σχολίων από τους συμμετέχοντες για την προσπάθεια που έχει καταβάλλει η χώρα μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.
Η πλειονότητα των παρατηρήσεων-παρεμβάσεων  του κ. Μουζάλα έγιναν δεκτές στο «Τελικό Κείμενο» της Διάσκεψης, στο οποίο αποσαφηνίζεται ο τρόπος φύλαξης των συνόρων στη στεριά και στη θάλασσα. Πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο καθώς είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Ελλάδα υπήρξε στο παρελθόν αποδέκτης επικρίσεων από κάποιες χώρες.
Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπερθεμάτισε για την ανάγκη σκληρής στάσης απέναντι στους δουλεμπόρους και λαθρεμπόρους μεταναστών, όχι στους μετανάστες, σημείο στο οποίο συμφώνησαν οι συμμετέχοντες.
Η πάγια θέση του κ. Μουζάλα και της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάγκη δημιουργίας ενός νόμιμου δρόμου για τη μετανάστευση ήταν το σημείο στο οποίο υπήρξαν αντιδράσεις και δεν συμπεριλήφθηκε στο «Τελικό Κείμενο».
Η μη αναφορά της πάγιας ελληνική θέσης για την ανάγκη δημιουργίας ενός νόμιμου δρόμου για τη μετανάστευση ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Έλληνας Υπουργός δεν υπέγραψε το «Τελικό Κείμενο» της Διάσκεψης.