Ολο και περισσότερο εντείνει τις πιέσεις η Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκησης για περισσότερες αρμοδιότητες, μέσα και ευελιξία στο μεταναστευτικό πρόβλημα.
Η Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ), στην σύνοδό της συμφώνησε ότι τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ευθυγραμμίσει τους κανόνες της σχετικά με το άσυλο και την τυποποίηση των όρων για τους αιτούντες άσυλο είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν επαρκώς ότι η μετανάστευση προς την Ευρώπη είναι μακράς διάρκειας και διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Σε ξεχωριστές συστάσεις που συμφωνήθηκαν, η ΕτΠ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την προσπάθεια της ΕΕ για τη διαχείριση της μετανάστευσης μέσω συνεργασιών κάθε συγκεκριμένης χώρας με τα γειτονικά κράτη και υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να δουλέψει περισσότερο με τις περιφέρειες και τις πόλεις στις χώρες αυτές.
«Αν είχαν εισακουστεί από τα όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΕ, οι συστάσεις της ΕτΠ θα είχαμε τώρα οδηγηθεί σε πληρέστερη εφαρμογή των νόμων για τους μετανάστες, ισχυρότερη προστασία για τους μετανάστες ηλικίας κάτω των 18 ετών, και μεγαλύτερη οικονομική στήριξη για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές» αναφέρει το ψήφισμα. Στις συνεργασίες της ΕΕ με τις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, η ΕτΠ συνιστά στην ΕΕ να συνεργαστεί με τις πόλεις και τις περιφέρειες εκτός της ΕΕ για την ευαισθητοποίηση των θεμάτων που σχετίζονται με τη μετανάστευση, να δοθεί στις τοπικές αρχές εκτός της ΕΕ “άμεση πρόσβαση” σε πόρους της ΕΕ και να τους χορηγήσει ένα ρόλο στη διακυβέρνηση του νέου σχεδίου εξωτερικών επενδύσεων της ΕΕ.
Ο συντάκτης της γνωμοδότησης για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου – Vincenzo Bianco, δήμαρχος της Κατάνια στη Σικελία – δήλωσε: «Η ΕΕ χρειάζεται επειγόντως ένα εναρμονισμένο σύστημα, αλλά, είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι στο ότι ορισμένοι από τους προτεινόμενους κανόνες είναι υπερβολικά άκαμπτοι, θα περιόριζαν τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφέρουν πολύ λίγα στις πόλεις και τις περιφέρειες που υποδέχονται μετανάστες που φτάνουν στις ακτές τους. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμη εγκαταλείψει την ψευδαίσθηση ότι. ασχολείται με άτομα έκτακτης ανάγκης. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα που να είναι σαφές, απλό και γρήγορο, δίκαιο για όλους και δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των μεταναστών, ιδίως των ταχέως αυξανόμενων σε αριθμό, ασυνόδευτων ανηλίκων. “
Αυτή είναι η δεύτερη έκθεση που συντάχθηκε από τον κ Bianco σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις των κανόνων ασύλου της ΕΕ. Προηγούμενη γνωμοδότησή του, την οποία ενέκρινε η Επιτροπή των Περιφερειών τον Δεκέμβριο του 2016 πρότεινε αλλαγές στο σύστημα ασύλου της ΕΕ να καταστεί δικαιότερη και πιο αποτελεσματική για τους πρόσφυγες και για τις χώρες σε ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που θα προτιμούσαν να πληρώσουν τις κυρώσεις παρά να δεχτεί επανεγκατάσταση αιτούντων ασύλου.