Ο Τζιτζικώστας στο συνέδριο της Μάλτας

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας συμμετείχε στις εργασίες του διήμερου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη Μάλτα, εκπροσωπώντας την Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο ετήσιο συνέδριο του ΕΛΚ, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντολ, ο Επικεφαλής της Πολιτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά και ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.
Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είχε σειρά επαφών και προσωπικών συναντήσεων.
Με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντολ, ο κ. Τζιτζικώστας συζήτησε μεταξύ άλλων για τη διοργάνωση της ημερίδας της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η ημερίδα θεωρείται πολύ σημαντική τόσο για την Επιτροπή των Περιφερειών, όσο και για την ΕΕ, αφού έχει ως θέμα «Το Μέλλον της Ευρώπης» και θα συμμετάσχουν σημαντικοί ομιλητές, τόσο από την Ελλάδα, όσο κι από την Ευρώπη, καταθέτοντας προβληματισμούς και προτάσεις για την πορεία της ΕΕ, με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών.
Ο κ. Τζιτζικώστας συνεχάρη τον Βούλγαρο π. Πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, για την επανεκλογή του στις πρόσφατες εκλογές στη γειτονική χώρα και συζήτησε μαζί του για τα διασυνοριακά προγράμματα Ελλάδας – Βουλγαρίας, που είναι ήδη σε εξέλιξη και για το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Βουλγαρίας σε μια σειρά θεμάτων.
Η διασυνοριακή συνεργασία αποτέλεσε αντικείμενο των συζητήσεων του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας και Αρχηγό της Αλβανικής Αντιπολίτευσης Ζουλζίμ Μπάσα.
Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας είχε συναντήσεις και συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, τα μέλη της αποστολής της ΝΔ στο συνέδριο του ΕΛΚ, τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη και τους Έλληνες Ευρωβουλευτές.
«Το συνέδριο του ισχυρότερου κόμματος της ΕΕ, που ελέγχει σχεδόν όλες τις βαθμίδες διοίκησης στην Ευρώπη αποτέλεσε ένα σημαντικό κέντρο ζυμώσεων, σε μια κρίσιμη περίοδο, στο σταυροδρόμι το οποίο βρίσκεται σήμερα η ΕΕ, αντιμετωπίζοντας σημαντικές προκλήσεις. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι Αρχηγοί κομμάτων της αντιπολίτευσης που ανήκουν στο ΕΛΚ και οι σύνεδροι εξέτασαν τις δυνατότητες λύσεων σε μια σειρά από μείζονα προβλήματα που απασχολούν όλη την Ευρώπη, όπως το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, η ασφάλεια των πολιτών, κοινωνικά και οικονομικά θέματα. Η μόνη λύση που δίνει προοπτική στους πολίτες της ΕΕ, η μόνη απάντηση στα προβλήματα αυτά είναι περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Το έργο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές Περιφέρειες, αλλά και η ανάπτυξη συνολικά, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα με τα σημερινά οικονομικά προβλήματα, στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα ευρωπαϊκά κονδύλια, μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι και η ΕΕ έχει τις δικές της παθογένειες. Αντί για περισσότερη εμβάθυνση για πολλά χρόνια επέλεξε τη διαρκή διεύρυνση, δημιουργώντας έτσι σημαντικές ανισότητες και στρεβλώσεις. Γι’ αυτό άλλωστε και η ημερίδα που διοργανώνουμε στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Ιούνιο για το μέλλον της Ευρώπης, θεωρείται από τις πλέον σημαντικές για την Επιτροπή των Περιφερειών και την ίδια την ΕΕ», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.