Το ότι η ανεργία και η ανάπτυξη είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για τους πολίτες, δεν αποτελεί βέβαια είδηση. Το ότι οι πολίτες το προσδιορίζουν όμως και αυτό ως τοπικό πρόβλημα και προσδοκούν η δημοτική αρχή να τους το λύσει, αυτό αποτελεί είδηση.
Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που εξήγαγε η πρόσφατη έρευνα της OpinionPoll την οποία βέβαια επισκίασε η ερώτηση για την απλή αναλογική και την θητεία των δημοτικών αρχών, όμως η έρευνα περιλαμβάνει και άλλα πολύ σημαντικά στοιχεία.
Το ότι στη ερώτηση «Αν έχετε κάποιο πρόβλημα σε ποιον θα απευθυνθείτε» οι πολίτες απάντησαν κατά 61,24% «Στο δήμαρχο ή σε άλλο πρόσωπο του Δήμου» κατά 1,78 «Στον Περιφερειάρχη ή άλλο εκπρόσωπο της Περιφέρειας» και κατά 0,68% «Στη Κυβέρνηση (σε κάποιον Υπουργό ή κυβερνητικό Βουλευτή)» ήταν λίγο πολύ γνωστό καθώς αυτό έχει προκύψει και από άλλες έρευνες. Οι πολίτες ξεκάθαρα αντιλαμβάνονται τις δημοτικές αρχές ως την πιο κοντινή και προσιτή εξουσία.
Το να απαντάνε όμως στην ερώτηση «Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην περιοχή σας» κατά 48,30% «Ανεργία / Ανάπτυξη» και μετά να βάζουν την Καθαριότητα με 35,57% είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας, που πρέπει να αποτελέσει μπούσουλα για τις δημοτικές αρχές. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται πια και την ανάπτυξη και την απασχόληση ως τοπικό θέμα.
Και το εύρημα αυτό ενισχύεται πολύ περισσότερο από την απάντηση σε επόμενη ερώτηση «Πιστεύετε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας ώστε οι δήμο να διαδραματίζουν ένα πιο διευρυμένο ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ενίσχυση της παραγωγικότητας;»
Εδώ ΝΑΙ απαντάει το 73,56%, ΟΧΙ το 12,11% και ΔΓ/ΔΑ το 14,33% που δηλώνει ξεκάθαρα ότι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης ή ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αποτελεί προσδοκία του πολίτη για τις δημοτικές αρχές.
Και η προσδοκία αυτή έρχεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο από την ερώτηση:
«Πιστεύετε ότι ο κάθε δήμος θα πρέπει να επεξεργαστεί και να διαθέτει ένα Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την περιοχή;» όπου το 80,79% απαντάει ΝΑΙ, το 7,12% απαντάει ΟΧΙ και το 12,09% απαντάει ΔΓ/ΔΑ.
Ετσι είναι ξεκάθαρο πια ότι οι πολίτες βάζουν κατηγορηματικά μέσα στα κριτήρια προτεραιότητας αξιολόγησης των δημοτικών αρχών και το θέμα της ανάπτυξης που το συνδέουν με την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα.