ΠΟΥΛΑΚΗΣ: «Δεδομένη η απλή αναλογική. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε»

Κοινή εκδήλωση διαλόγου για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διοργάνωσαν στην Καλαμάτα επτά δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις της περιοχής (Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία ΠΕΔ Πελοποννήσου, Αδέσμευτη Κίνηση Μεσσήνης, Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες Καλαμάτας, Ε.ΣΥ. ΠΡΩΤ.Α. Πύλου, Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία – Πράξη Ανάπτυξης, Πελοποννησιακή Ένωση, Πελοπόννησος Οικολογική, Πελοπόννησος Πρώτα) τη Δευτέρα 24 Απριλίου, με τη συμμετοχή πλήθους αυτοδιοικητικών στελεχών και ενεργών πολιτών.
Στην εκδήλωση παρέστη και παρουσίασε, ως κεντρικός ομιλητής, τις θέσεις στις οποίες κατέληξε η ειδική Επιτροπή που λειτούργησε στο ΥΠΕΣ με τη συμμετοχή όλων των αυτοδιοικητικών φορέων, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ, Κώστας Πουλάκης.
Στην ομιλία του ο Κ. Πουλάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα του εκλογικού συστήματος, το οποίο και έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τη δημόσια συζήτηση, ξεκαθαρίζοντας ότι «η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι δεδομένη. Αποτελεί κεντρική προγραμματική επιλογή της κυβέρνησης. Και κυρίως αποτελεί υπερώριμο κοινωνικό αίτημα, αφού εμβαθύνει την τοπική δημοκρατία».
Μάλιστα, απαντώντας εμμέσως στις αντιδράσεις που έχουν διατυπωθεί κυρίως από την ηγεσία της ΚΕΔΕ στην απλή αναλογική, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ επισήμανε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε απέναντι σε συγκεκριμένες και μειοψηφικές μικροκομματικές, ενίοτε και προσωπικές σκοπιμότητες ορισμένων αυτοδιοικητικών παραγόντων. Η περιβόητη “κυβερνησιμότητα” των Ο.Τ.Α. δεν απειλείται ούτε από τη γνήσια αποτύπωση της βούλησης των πολιτών ούτε από το δημοκρατικό διάλογο μέσα στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, αλλά από κάποιους – λίγους ευτυχώς – τοπικούς άρχοντες με συγκεντρωτική νοοτροπία».
Νωρίτερα, ο Κ. Πουλάκης επισκέφθηκε το Δημαρχείο της Μεσσήνης, όπου συναντήθηκε και συζήτησε διεξοδικά με τον Δήμαρχο, Γιώργο Τσώνη, τους Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους της περιοχής.
Επίσης, ο Γ.Γ. του ΥΠΕΣ είχε συνάντηση με προέδρους των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων της περιοχής, οι οποίοι του κατέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με την ανάγκη αναβάθμισης των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων ως θεσμών ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Πουλάκης τους διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις προτάσεις που κατατίθενται, τονίζοντας πως το πόρισμα της Επιτροπής δεν είναι δεσμευτικό σχετικά με την κατάργηση των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων και μεταφοράς των αρμοδιοτήτων τους στους «προ-Καλλικρατικούς» Δήμους που καταργήθηκαν το 2010.