Ποιός γνωμοδοτεί για τα Πράσινα Σημεία;

Σε απάντηση που έστειλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε δήμο σχετικά με την έγκριση χωροθέτησης Πράσινου σημείου αναφέρονται τα εξής:
Σύμφωνα με την παρ. 2.α του άρθρου 21 ν. 4447/16, απαγορεύεται η εγκατάσταση μεγάλων πράσινων σημείων σε περιοχές προστασίας πλην των περιπτώσεων που διέπονται από ειδικές προστατευτικές διατάξεις που χαρακτηρίζονται από χαμηλό βαθμό προστασίας, όπως ΖΟΕ, μετά από εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας και γνωμοδότηση του αρμόδιου Συμβουλίου.

Καταρχήν  διευκρινίζουμε  ότι  για  τις  ανωτέρω  περιπτώσεις,  ως  αρμόδιο  Συμβούλιο  νοείται  το  εκάστοτε γνωμοδοτικό  Συμβούλιο  της  ρύθμισης  με  βάσει  την  οποία  προστατεύεται  η  περιοχή  και  ως  αρμόδια Υπηρεσία νοείται η εκάστοτε αρμόδια Υπηρεσία που εισηγείται στο ανωτέρω Συμβούλιο. Για παράδειγμα αν  η περιοχή προστατεύεται από ΖΟΕ για την έκδοση της οποίας έχει γνωμοδοτήσει το ΚΣΧΟΠ μετά από εισήγηση της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού, τότε αρμόδιο Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει για το επιτρεπτό ή μη μεγάλου πράσινου σημείου εντός της ανωτέρω ΖΟΕ, είναι το ΚΕΣΥΠΟΘΑ (διάδοχο γνωμοδοτικό Συμβούλιο του ΚΣΧΟΠ) και αρμόδια Δ/νση εισήγησης είναι η Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Τράπεζας Γης (διάδοχη Υπηρεσία της ΔΠΣ). Αντίστοιχα, αν για παράδειγμα η προστασία της περιοχής προκύπτει από ΣΧΟΟΑΠ το οποίο έχει εκδοθεί από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, αρμόδιο Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει είναι το ΣΥΠΟΘΑ (που γνωμοδοτεί για τα ΓΠΣ – ΣΧΟΟΑΠ πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης) και αρμόδια Υπηρεσία να εισηγηθεί είναι η Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης (που μετά την ισχύ του ν. 3852/10 (Καλλικράτης) αποτελεί την αρμόδια Υπηρεσία να εισηγηθεί ΓΠΣ-ΣΧΟΟΑΠ στο ΣΥΠΟΘΑ).
Ως προς το ειδικότερο θέμα που θίγετε στο (α) σχετικό σας ερώτημα και αφορά σε περιοχή που χαρακτηρίζεται ως «δασική – αναδασωτέα έκταση» από το ισχύον ΣΧΟΟΑΠ, σας γνωρίζουμε ότι κατά την άποψη της Υπηρεσίας μας ακόμα και στην περίπτωση που το δασαρχείο γνωμοδοτούσε θετικά για την εγκατάσταση πράσινου σημείου εντός της έκτασης αυτής – όπως σε περιπτώσεις εγκαταστάσεων που εκ   του νόμου επιτρέπονται εντός εκτάσεων που υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και επομένως δύναται να χορηγηθεί σύμφωνη γνώμη του δασαρχείου – δεν θα ήταν παρόλ’ αυτά επιτρεπτή η εγκατάσταση του πράσινου σημείου εντός της ανωτέρω έκτασης. Και τούτο διότι οι δασικές εκτάσεις αποτελούν περιοχές υψηλής προστασίας και επομένως δεν είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση πράσινων σημείων εντός αυτών, σύμφωνα με το άρθρο 21 του ν. 4447/16.
Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο (α) σχετικό, δεν έχει γίνει χαρακτηρισμός της έκτασης αλλά η προστασία της προκύπτει μόνο εκ του χαρακτηρισμού της περιοχής ως «δασική και αναδασωτέα έκταση» από το ισχύον ΣΧΟΟΑΠ. Συνεπώς στην περίπτωση που ακολουθήσει ο χαρακτηρισμός της έκτασης από την αρμόδια Δ/νση Δασών και η έκταση δεν υπαχθεί στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, έχουμε την άποψη ότι είναι δυνατή η εγκατάσταση πράσινου σημείου εντός αυτής καθότι δεν θα αποτελεί περιοχή υψηλής προστασίας. Παρόλ’ αυτά, για το λόγο ότι σύμφωνα με το ΣΧΟΟΑΠ η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται ως «δασική και αναδασωτέα έκταση» θεωρούμε ότι η αρμόδια Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού θα πρέπει να εξετάσει κατά πόσον επιτρέπεται η εγκατάσταση μεγάλου Πράσινου Σημείου εντός της ανωτέρω έκτασης και να εισηγηθεί σχετικά στο ΣΥΠΟΘΑ διότι είναι πιθανό η περιοχή να μην υπάγεται μεν στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, όμως, να διέπεται από άλλες προστατευτικές δεσμεύσεις ή ακόμα η χρήση του πράσινου σημείου στην έκταση αυτή να μην μπορεί να θεωρηθεί συμβατή με την περιοχή.

Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ
Θ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ