Απολογισμός έργου από το Σκουρλέτη

Εναν μικρό απολογισμό έργου έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα στο Υπ. Εσωτερικών.
Συγκεκριμένα ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε τα εξής:
Είχαμε την ευκαιρία, όπως διαπιστώσατε κι εσείς, να έχουμε μια αναλυτική συζήτηση για τα θέματα που απασχολούν το Υπουργείο Εσωτερικών, καθότι η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού συμπίπτει ουσιαστικά με την κορύφωση μιας διαδικασίας διαλόγου για τα ζητήματα που σχετίζονται με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την Αυτοδιοίκηση, τον «Καλλικράτη».
 Όπως γνωρίζετε από το δικό σας ρεπορτάζ, αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει από πέρσι. Είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τα ελληνικά δεδομένα, με την έννοια ότι ποτέ άλλοτε δεν είχε διατεθεί τόσο πολύ μεγάλο και ικανό χρονικό διάστημα, για να συζητήσουμε για τις αναγκαίες, ώριμες αλλαγές, που κατά τη γνώμη μας πρέπει να κάνουμε στο θεσμικό πλαίσιο.
Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται με όλες τις μορφές, με απευθείας επικοινωνία με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, με τους αιρετούς, αλλά και με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην υπόθεση της Αυτοδιοίκησης, τις δημοτικές κινήσεις, τους πολίτες. Φιλοδοξούμε να είμαστε σε θέση να νομοθετήσουμε έγκαιρα γι’ αυτές τις αλλαγές, μέσα σε αυτή τη χρονιά, ώστε και οι εμπλεκόμενοι με την Αυτοδιοίκηση να γνωρίζουν αρκετά πριν από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ποιο θα είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο.
Ξέρετε και γνωρίζουμε όλοι, ότι η συζήτηση αυτή διεξάγεται μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Πρωτίστως δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες. Και η αλήθεια είναι ότι όταν σχεδιαζόταν ο Καλλικράτης, οι συνθήκες ήταν πολύ πιο καλές. Υπήρχαν λιγότεροι περιορισμοί. Δεν νομίζω, όμως, ότι οι υπαρκτές και πραγματικές δυσκολίες πρέπει να μας αποπροσανατολίζουν από το σήμερα και τις δυνατότητες που υπάρχουν και παρά τις δυσκολίες αυτές πρέπει να κάνουμε αλλαγές οι οποίες είναι ώριμες, αλλαγές που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες των δήμων, αλλαγές που σχετίζονται με το νέο ρόλο που πρέπει η Αυτοδιοίκηση να παίξει στα ζητήματα του περιφερειακού σχεδιασμού και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, αλλαγές που σχετίζονται με την ίδια τη συμμετοχή των πολιτών, καθότι και η Αυτοδιοίκηση είναι ο κατεξοχήν εκείνος χώρος που είναι πιο κοντά, ως θεσμός, στον πολίτη και προσφέρεται για να παίρνει σάρκα και οστά αυτό που ονομάζουμε λαϊκή συμμετοχή.
Εκεί βέβαια γνωρίζετε ότι υπάρχει και η ανάλογη πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Ενός εκλογικού συστήματος που μέχρι τώρα χαρακτηριζόταν από μια παραμορφωτική τελικά επίδραση στους πραγματικούς τοπικούς συσχετισμούς.
            Ταυτόχρονα ανταλλάξαμε απόψεις και ενημερώσαμε τον Πρωθυπουργό για όλα όσα έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προωθήσει μια σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ είναι κατατεθειμένο το γνωστό πολυνομοσχέδιο «σκούπα», το οποίο έρχεται να απαντήσει σε αρκετά σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους αιρετούς, τις ΔΕΥΑ, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης.
            Θέλω να σας θυμίσω τις πρωτοβουλίες που μέχρι τώρα έχουμε πάρει. Ιδιαίτερα για τους μικρούς νησιωτικούς δήμους και τους ορεινούς δήμους, την έκτακτη επιχορήγηση των 20 εκατομμυρίων ευρώ, τις στοχευμένες προσλήψεις που μόλις πριν από τρεις – νομίζω – εβδομάδες εγκρίναμε για ειδικό επιστημονικό προσωπικό σε αυτούς τους δήμους. Κινήσεις απαραίτητες για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να μπορέσουν τελικά να εκμεταλλευθούν αυτές τις ευκαιρίες που έχουν στις δεδομένες συνθήκες οι ίδιοι οι δήμοι. Εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα βοηθήσει στην ωρίμανση μελετών, στην απορρόφηση κονδυλίων.
            Έχουμε συνείδηση ότι δεν είναι όλοι οι δήμοι ίδιοι στη χώρα. Και μια από τις αλλαγές και το πνεύμα των αλλαγών που θέλουμε να προωθήσουμε, είναι ακριβώς η κατηγοριοποίηση των σημερινών δήμων. Άλλη είναι η πραγματικότητα σε ένα δήμο αστικό, σε ένα δήμο της Β’ Αθήνας,  άλλη σε ένα αγροτικό, άλλη είναι η πραγματικότητα στο χωριό του Πρωθυπουργού στο Αθαμάνιο. Εμάς μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε με αντίστοιχες πολιτικές όλες τις κατηγορίες των δήμων και θα είναι μια δουλειά που θα γίνει για πρώτη φορά και νομίζω ότι αυτή πρέπει να αποτυπωθεί πια, και στον τρόπο της κρατικής επιχορήγησης προς αυτούς τους δήμους.
            Η κυβέρνησή μας έχει αυτή τη στιγμή δρομολογήσει προγράμματα από τα ΕΣΠΑ της τάξης των 2,27 δισεκατομμυρίων τα οποία αφορούν τους δήμους. Υλοποιείται το πρόγραμμα για τα ληξιπρόθεσμα ποσού 326 εκατομμυρίων, ενώ επιπλέον υπάρχει το πρόγραμμα «ΑΚΣΙΑ», το οποίο αφορά στην εξόφληση υποχρεώσεων δήμων που προέρχονται από δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής που έχουν καταστεί τελεσίδικες. Η ανταπόκριση είναι ενθαρρυντική, ενώ μέσα από τις αλλαγές που προτείνουμε σε αυτό το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» είναι η συγκρότηση μιας Ειδικής Γραμματείας για την Ιθαγένεια. Πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν πέρα από την πολύ μεγάλη αλλαγή που είχαμε κάνει ως κυβέρνηση με την ψήφιση του νέου νόμου, έτσι ώστε η πραγματικότητα πια όσων αιτούνται ιθαγένειας και πολιτογράφησης, να είναι πολύ διαφορετική από αυτή που είναι μέχρι σήμερα, που δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις.
            Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να αναφερθώ σε δυο πράγματα. Συζητήσαμε τα ζητήματα που απασχολούν τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων. Έχουμε στα χέρια μας το νέο νόμο για την προώθηση των δικαιωμάτων των φύλων, πρόκειται για ένα νόμο ο οποίος κινείται στη λογική της αρχής ίσων ευκαιριών και ίσης μεταχείρισης, ανάμεσα στα φύλα.
            Τέλος ένα σημαντικό θέμα που κουβεντιάσαμε είναι αυτό που αφορά στους συμβασιούχους. Γνωρίζετε τη δέσμευση της κυβέρνησής μας να μπορέσει να απαντήσει σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα που χαρακτηρίζει την ελληνική πραγματικότητα είτε της δημόσιας διοίκησης είτε των δήμων.
Αυτά ήθελα να πω εισαγωγικά, να καλωσορίσω για άλλη μια φορά τον Πρωθυπουργό και νομίζω ότι από εδώ και πέρα θα έχουμε πολλά και ενδιαφέροντα να κάνουμε, τα οποία θα μας εισαγάγουν σε μια άλλη εποχή, ιδιαίτερα για το χώρο της Αυτοδιοίκησης».