Συνταγματική αναθεώρηση για τους συμβασιούχους

ypes3my

Η κρίση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των  Δήμων με οκτάμηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συνιστά μια αρνητική εξέλιξη για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το αδιέξοδο της κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ωστόσο με την παράγραφο της ανακοίνωσης:”Τίθεται έτσι, με μεγαλύτερη επιτακτικότητα, η αναζήτηση συνολικής λύσης για τις συμβάσεις εργασίας στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Η κυβέρνηση ήδη εξετάζει το θέμα και σύντομα θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, πολιτικές δυνάμεις  και φορείς, να τοποθετηθούν σε ένα ζήτημα που δημιουργήθηκε εδώ και δεκαετίες απολύτως συνειδητά” δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει την αυξημένη πλειοψηφία που απαιτείται έτσι ώστε να λυθεί οριστικά το ζήτημα ξεπερνώντας τους συνταγματικούς περιορισμούς.

Για το ζήτημα της πληρωμής το Υπουργείο αναφάρει ότι:
“Τα ζήτημα της πληρωμής των δεδουλευμένων της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων θα κριθεί οριστικά στο επίπεδο των τμημάτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με απόλυτο σεβασμό στην ανεξαρτησία της δικαστικής λειτουργίας, θεωρούμε αυτονόητο ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τη βασική, για τον σύγχρονο νομικό πολιτισμό, αρχή – η οποία αποτυπώνεται και στην πάγια νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου – ότι εργασία ήδη παρασχεθείσα πρέπει να πληρώνεται. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διατηρεί τη δυνατότητα ανάληψης  κάθε, τυχόν απαραίτητης, πρωτοβουλίας για να διασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων.

Και τέλος το Υπουργείο απαντώντας στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, εναφέρει τα εξής:
“Αναφορικά με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ: Η σπουδή της να συνδέσει τη συγκεκριμένη κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την ακύρωση της όποιας οριστικής και συνολικής λύσης στο ζήτημα των συμβάσεων ορισμένου  χρόνου στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ, ελπίζουμε να μην αποτυπώνει την  πραγματική στάση της απέναντι στους εργαζόμενους.

Ως προς το ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων, η ΚΕΔΕ γνωρίζει ή θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα αντιμετώπισης αντίστοιχων καταστάσεων έκτακτου χαρακτήρα. Εάν δεν το γνωρίζει, τότε το υπουργείο είναι σε θέση να παράσχει οποιαδήποτε συνδρομή. Εκτός εάν η εμπάθεια που αποπνέει η ανακοίνωση του κ. Πατούλη  υποδηλώνει ότι έχει στο μυαλό του άλλες λύσεις.”

Αμεση ήταν η απάντηση της ΚΕΔΕ με τίτλο “Σιγά “μην ιδρώσει το αυτί” του κ. Σκουρλέτη” όπου αναφέρει ότι:
“Χρειάστηκαν μόλις λίγες ώρες για να διαπιστώσουμε για μια ακόμη φορά ότι ο κ. Σκουρλέτης δεν διαθέτει ούτε τσίπα, ούτε φιλότιμο. Αυτό αποδεικνύει η ανακοίνωση που εξέδωσε για την κρίση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Αν ήταν άλλος υπουργός στη θέση του, θα είχε ήδη παραιτηθεί.
Το αυτί όμως του κ. Σκουρλέτη δεν ιδρώνει, γιατί προφανώς ο ίδιος έχει λύσει το βιοποριστικό του ζήτημα. Δεν μπορεί ο αριστερός μόνο στα λόγια, “χορτάτος” υπουργός, να αντιληφθεί την αγωνία επιβίωσης χιλιάδων συμβασιούχων, που σήμερα βρίσκεται η ζωή τους κυριολεκτικά στον αέρα.
Θα συνιστούσαμε λιγότερη αλαζονεία στον κ. Σκουρλέτη. Δεν έχουμε ως ΚΕΔΕ ανάγκη τις συμβουλές και τη συνδρομή του για να αντιμετωπίσουμε τις έκτακτες καταστάσεις που δημιουργεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο ίδιος χρειάζεται περισσότερο τις συμβουλές αυτές, για να βρει διέξοδο στα αδιέξοδα που δημιούργησε ο ερασιτεχνισμός και οι ιδεολογικές του εμμονές.
Εμείς επιθυμούμε πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Με δεδομένο ότι οι δήμοι είναι εκείνοι που τους απασχολούν και καλύπτουν τη μισθοδοσία τους, αυτοί θα πρέπει να είναι και οι μόνοι αρμόδιοι για να αποφασίζουν το πόσοι θα απασχοληθούν και σε ποιες ειδικότητες πάντοτε μέσω ΑΣΕΠ.  
Θεωρούμε αδιανόητο ο Υπουργός Εσωτερικών να αποφασίζει για το πώς θα λειτουργούν οι 325 δήμοι, κάτι που δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης.
Σε κάθε περίπτωση στηρίζουμε τους συμβασιούχους και θα παραμείνουμε στο πλευρό τους”.