Να παραμείνουν οι συμβασιούχοι ΑΣΕΠ ζητούν οι δήμαρχοι

Οι δήμαρχοι της Αχαϊας, ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλσόπουλος αλλά και ο επικεφαλής της παράταξης ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ με επιστολές τους ζητάνε να πληρωθούν άμεσα οι Συμβασιούχοι των οποίων οι συμβάσεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές, και παράλληλα να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για την μονιμοποίηση όσων προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ και εργάζονται σε θέσεις που εξυπηρετούν πάγιες και διαρκεις ανάγκες.

Επιστολή έστειλαν οι δήμαρχοι της Αχαΐας στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη,  σχετικά με  την ακύρωση της ανανέωσης των 8μηνων συμβάσεων εργαζομένων στους δήμους, που υπηρετούν σε νευραλγικούς τομείς και την ουσιαστική απόλυσή τους.
 
Μετά την απόφαση του ελεγκτικού Συνεδρίου οι Δήμαρχοι επανέρχονται και ζητούν, ξανά, από την κυβέρνηση να προχωρήσει τώρα σε άμεση νομοθετική ρύθμιση, ώστε να διασφαλιστεί το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων των παρατασιούχων και να παραμείνουν ως μόνιμο προσωπικό στους Δήμους.  Την επιστολή συνυπέγρααψε και ο Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Βασίλης Βαλασόπουλος.
 Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν συνάντηση τις επόμενες μέρες με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σκουρλέτη.

Παράλληλα υπήρξε και δήλωση του Δημάρχου Αιγάλεω  κ. Μπίρμπα που έχει ως εξής:
Η αλλαγή, τελευταία στιγμή, της συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ στις 22/6, δυστυχώς λόγω συμμετοχής σε προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρώπης στις Βρυξέλλες δεν μου επιτρέπει να παρευρεθώ.
Έτσι, θέλω να εκφράσω τη θέση μου για δύο ζητήματα:
α) Για τους Συμβασιούχους.
Θεωρώ ότι η ΚΕΔΕ, μετά την θεσμική εμπλοκή με το Ελεγκτικό Συνέδριο, εμπλοκή που προέκυψε από μια νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, καλών προθέσεων μεν, για την εξυπηρέτηση άμεσων αναγκών και αιτημάτων πολλών Δήμων και εργαζομένων, αλλά και με προβλήματα εφαρμογής (νομικά και οικονομικά) δε, όπως προκύπτει, οφείλει:
Ξεπερνώντας τον αδιέξοδο, ισοπεδωτικό, αντιπολιτευτικό, καταγγελτικό λόγο, να συμβάλει σε συνεργασία με την Κυβέρνηση στη αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος σε όλα τα επίπεδα, μέχρι την οριστικοποίηση της απόφασης από το κλιμάκιο του Ελεγκτικού, αλλά και μετά από αυτή. Να αναλάβει όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες για:
•    να διασφαλισθεί με νομοθετική ρύθμιση, ομόφωνα, από την Βουλή η αποπληρωμή των δεδουλευμένων, αν υπάρξει αρνητική απόφαση από το κλιμάκιο
•    να υπάρξει διακομματική απόφαση της Βουλής για την εφαρμογή της οδηγίας 70/99, σε όλους όσους εργάζονται πολλά χρόνια σε ευρωπαϊκά προγράμματα, κάποιοι 10 – 15 χρόνια και έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ
•    να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, ομόθυμης αποδοχής, για την εφαρμογή του νόμου εξαίρεσης των προσλήψεων μόνιμων υπαλλήλων στα ανταποδοτικά (κυρίως καθαριότητα). Με διαδικασίες ΑΣΕΠ, σε όσους Δήμους το επιθυμούν και έχουν τη δυνατότητα να τους προσλάβουν σε κενές οργανικές τους θέσεις. Σ’ αυτή τη διαδικασία να δίνεται, νομοθετικά αυξημένη μοριοδότηση, στην προϋπηρεσία στους Δήμους
•    να αξιοποιηθούν όλες οι νομοθετικές δυνατότητες για την υλοποίηση άμεσα, προσλήψεων προσωπικού ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα (δίμηνα κλπ.) για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών των θερινών μηνών, της τουριστικής περιόδου και των αδειών.

Τέλος οι Δήμοι δεν θα πρέπει να εναντιωθούν σε ασφαλιστικά μέτρα, που πιθανόν να προσφύγουν οι υπηρετούντες, συμφωνώντας (όπου υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις και οικονομική δυνατότητα) στην κάλυψη πάγιων αναγκών.

β) Όσον αφορά τον κατήφορο.
Δυστυχώς, με έκπληξη διαβάσαμε ένα ακόμα πολιτικό χυδαιογράφημα με μορφή δελτίου τύπου (το πρώτο της 17/6) της ΚΕΔΕ.
Ένα συνονθύλευμα αθλιοτήτων, σε μορφή προσωπικών επιθέσεων, απέναντι στον Υπουργό Εσωτερικών.
Η πολιτική κριτική και πολεμική έχουν όρια. Η πολιτική αντιπαράθεση δεν είναι προσωπική βεντέτα, ούτε διασυρμός προσώπων.
Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές, αλλά δυστυχώς η ηγεσία της ΚΕΔΕ συνεχίζει να ευτελίζει το θεσμικό κύρος της Ένωσης, με ανακοινώσεις επιπέδου αγοραίων ταμπλόιντ.
Οφείλουμε όλοι ως Δ.Σ να καταδικάσουμε το ύφος και το ήθος της ανακοίνωσης, ως μια πρώτη προσπάθεια αποκατάστασης του κύρους του οργάνου.
Όσοι σιωπούν και ανέχονται είναι συνυπεύθυνοι για τον κατήφορο.
Ας βάλουμε πάτο.