Ενα νέο αξίωμα «οι Δήμαρχοι της Νύχτας»

Η ιδέα έχει πάρει φωτιά στην Ευρώπη και κερδίζει έδαφος σε μεγάλες και μικρές πόλεις πέραν του Ατλαντικού.
Ο ΜίριΚ Μίλαν ως ο πρώτος «Δήμαρχος της Νύχτας» του Άμστερνταμ, διαχειρίζεται την οικονομία των μεταμεσονύχτιων ωρών της πρωτεύουσας της Ολλανδίας από το 2014. Η δουλειά του φαίνεται απλή και άμεσα πρακτική. Ο Μίλαν διαχειρίζεται τις σχέσεις σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τις καταγγελίες για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και να ενισχύσει τις νυχτερινές επιχειρηματικές δραστηριότητας – όπως δεν το έκανε κανένας άλλος στην ευρωπαϊκή ήπειρο μέχρι σήμερα.

Η ιδέα άρχισε γρήγορα να εξαπλώνεται σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Το Παρίσι και η Τουλούζη, καθώς και η Ζυρίχη, δημιούργησαν τη δική τους θέση του “Δημάρχου της νύχτας”. Πέρυσι, το Cali, της Κολομβίας, έγινε η πρώτη πόλη της Λατινικής Αμερικής που δημιούργησε αυτήν τη θέση.

Και τώρα, μεγάλες και μικρές πόλεις στις Η.Π.Α. έχουν αρχίσει να αγκαλιάζουν τη ιδέα, καθώς τα κέντρα τους έχουν γίνει πιο δημοφιλή.

“Τι συμβαίνει όταν φέρετε ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων στο κέντρο της πόλης; Πολλοί από αυτούς θέλουν να βγουν έξω τη νύχτα και άλλοι άνθρωποι θέλουν να κοιμηθούν”, λέει ο Jim Peters, πρόεδρος του Ινστιτούτου Υπευθύνων Φιλοξενίας (RHI), ο οποίος διαβουλεύτηκε με δεκάδες πόλεις που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν την ιδέα.

Ο Peters υπογραμμίζει ότι διαφορετικές πόλεις έχουν διαφορετικά προβλήματα και ανάγκες, αλλά ότι όλες οι πόλεις θα πρέπει να έχουν μερικές κοινές σκέψεις: Θα έπρεπε όλα τα μπαρ να έχουν το ίδιο ωράριο, οδηγώντας χιλιάδες ανθρώπους ταυτόχρονα στο δρόμο; Όταν οι άνθρωποι αφήνουν τα μπαρ, με ποιες συνθήκες θα  πηγαίνουν στο σπίτι; Υπάρχει αρκετός φωτισμός για τους ανθρώπους να περπατούν ή να μετακινούνται με το ποδήλατο; Υπάρχουν αρκετά δοχεία απορριμμάτων για να εξυπηρετήσουν αυτόν τον αριθμό ανθρώπων που βγαίνουν ξαφνικά στο δρόμο;

Αυτό σημαίνει το 21st century of urban planning. Δεν πρόκειται μόνο για κτίρια, δρόμους, ποδηλατοδρόμους. Πρόκειται για την κοινωνικοποίηση. Πρόκειται για το τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι στην πόλη τους “, λέει ο Peters. “Πρέπει να προγραμματίζουμε για τους ανθρώπους όσο προγραμματίζουμε και για κτίρια.”

Το κίνημα αναπτύσσεται και στην Αμερική

Το Πίτσμπουργκ προσέλαβε τον πρώτο «συντονιστή οικονομίας της νύχτας» πριν από τρία χρόνια, την εποχή που ξεκίνησε ο Mirik Milan στο Άμστερνταμ. Το Orlando δημιούργησε πρόσφατα μια θέση “bar czar”. Το Φορτ Λόντερντεϊλ της Φλόριντα διέθεσε 1.4 εκατομμύρια δολάρια φέτος για την διοίκηση της νύχτας. Και η πόλη της Αϊόβα διόρισε τον πρώτο της “δήμαρχο της νύχτας” τον Απρίλιο.

Την περασμένη εβδομάδα, μια επιτροπή του Συμβουλίου της Νέας Υόρκης υπέβαλε πρόταση για τη δημιουργία γραφείου νυχτερινής ζωής (με επικεφαλής έναν μάνατζερ νυχτερινής διασκέδασης) και τη δημιουργία μιας Nightlife Advisory Board. Η πρόταση θα ψηφιστεί από το πλήρες συμβούλιο στις 24 Αυγούστου.

“Εάν περάσει η πρόταση, θα βοηθήσει στην επίλυση μερικών από τα προβλήματα της πόλης, διατηρώντας μικρούς ανεξάρτητους χώρους τέχνης και χώρους νυχτερινής διασκέδασης, σύμφωνα με τον Rafael Espinal, τον σύμβουλο που εισήγαγε το νομοσχέδιο.

“Το NYC θα είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να βγει η νυχτερινή ζωή από τις γραφειοκρατικές σκιές”, δήλωσε ο Espinal σε δελτίο τύπου μετά την ψηφοφορία στην επιτροπή. “Από τους χώρους DIY έως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, αυτό το νομοσχέδιο αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την ποικιλομορφία της νυχτερινής ζωής της Νέας Υόρκης.”

Όπως και σε άλλες πόλεις που αντιμετωπίζουν ταχεία αλλαγή της γειτονιάς και αυξανόμενα ενοίκια, η Νέα Υόρκη αγωνίζεται να κρατήσει διαθέσιμο χώρο για μικρότερους ανεξάρτητους χώρους ” καθώς το Μανχάταν έχει γίνει κάπως αποστειρωμένο με μια μόνο δέσμη υψηλών τιμών”, λέει ο Peters.  Το Λονδίνο έχει παρόμοιο πρόβλημα που προκαλεί απώλεια του πληθυσμού της πόλης.

“Αυτό το φαινόμενο δημιουργεί ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τους διαχειριστές νυχτερινών περιόδων”, λέει ο Peters. “Το πως θα αναπτύξουμε και θα διατηρήσουμε τις δημιουργικές και πολιτιστικές εμπειρίες που θέλουν οι άνθρωποι σε μια πόλη;”

Φυσικά, αυτό απαιτεί την εξισορρόπηση των αναγκών των επιχειρήσεων με τις ανάγκες των κατοίκων. Η Allison Harnden, συντονιστής οικονομικής νυχτερινής οικονομίας του Πίτσμπουργκ, σημειώνει ότι πέρασε το πρώτο χρόνο στη δουλειά της, μελετώντας πώς να χειριστεί τις αυξανόμενες επιπτώσεις των αναπτυσσόμενων μπαρ, των εστιατορίων και των χώρων τέχνης της πόλης.

“Είχαμε μια αυξανόμενη νυχτερινή ζωή που, όπως και οι περισσότερες πόλεις, χωρίς να έχουμε σχέδιο. Απλά συνέβη “, λέει η Harnden. “Έτσι, ξαφνικά, οι γείτονές μας αισθάνθηκαν τον θόρυβο ή άλλες ενοχλήσεις επειδή δεν είχαμε εγκαταστήσει κανένα σύστημα διαχείρισης”.

Η πρώτη προτεραιότητα της Harnden ήταν να εξετάσει τους ξεπερασμένους και αντιπαραγωγικούς νόμους της πόλης που έβλαπταν τη νυχτερινή οικονομία. Συνειδητοποίησε, για παράδειγμα, ότι η πόλη χρεώνει έναν φόρο διασκέδασης για φαγητό και ποτό που σερβίρεται σε συνδυασμό με κάθε είδους διασκέδαση, ακόμη και χωρίς εισιτήρια. Έτσι, εάν ένα εστιατόριο διαθέτει πιάνο, υποχρεούται να πληρώνει φόρο.

“Δεν νομίζω ότι έχουν επανεξεταστεί όλα αυτά τα πράγματα. Χρειάστηκε να δούμε, γιατί δημιουργήθηκαν αυτοί οι ο νόμοι Πρέπει να το εξετάσουμε πάλι “λέει η Harnden.

Ετσι η διαχείριση της νύχτας των πόλεων όπου η ζωή δεν σταματάει γίνεται ένας ακόμη τομέας ξεχωριστής δραστηριότητας με σκοπό την ανάπτυξη μιας παράπλευρης οικονομίας, την βιωσιμότητα της μη εμπορικής κουλτούρας και του εναλλακτικού τρόπου διασκέδασης, αλλά και της διατήρησης της φιλικής γειτονιάς για τους κατοίκους και την προστασία της περιουσίας ως κατοικία.