Ελεύθερα πεζοδρόμια για την υγεία των πολιτών

Ειδικό οδηγό εξέδωσε το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία της Βρετανίας για το πώς τα δημοτικά συμβούλια μπορούν να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρίες ή τους γονείς που χρησιμοποιούν τα καροτσάκια να είναι πιο δραστήριοι στην περιοχή τους.

Σύμφωνα με τον οδηγό, τα δημοτικά συμβούλια πρέπει να εξασφαλίζουν ότι οι κάδοι και οι λοιποί εξοπλισμοί του δρόμου δεν πρέπει να εμποδίζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα να χρησιμοποιούν και να έχουν πρόσβαση στους δημόσιους χώρους,

Η οδηγία προβλέπει την τοποθέτηση  των κάδων και των κρεμαστών καλαθιών εκτός των πεζοδρομίων και την αλλαγή του χρόνου μεταξύ των σημάτων στα φανάρια για να δίνουν στους ανθρώπους περισσότερο χρόνο να περάσουν.

Συνίσταται επίσης η χρήση ταπεινώσεων στα πεζοδρόμια καθώς και η ανάγλυφη διαγράμμιση στις διαβάσεις.

Η είδηση είναι σημαντική καθώς ο οδηγός δεν προήλθε από έναν πολεοδομικό οργανισμό που ενδιαφέρεται για την λειτουργικότητα των πόλεων, αλλά από έναν οργανισμό υγείας που θεώρησε απαραίτητη την παρέμβασή του προς τα δημοτικά συμβούλια με σκοπό την προαγωγή της υγείας.
Είναι πια διαπιστωμένο ότι η έλλειψη κινητικότητας ευθύνεται για δεκάδες χρόνια νοσήματα  και η Ευρώπη προϋπολογίζει τεράστιο κόστος για την θεραπεία τους.

Ο καθηγητής Mark Baker, διευθυντής του κέντρου κατευθυντήριων γραμμών της NICE, δήλωσε: «Δεν πρέπει να έχει σημασία εάν είστε με τα πόδια, σε αναπηρικό καροτσάκι, έχετε προβλήματα όρασης ή αν είστε γονέας που  σπρώχνει ένα καροτσάκι.
Εάν οι δρόμοι, τα πάρκα και οι άλλοι δημόσιοι χώροι είναι καλά σχεδιασμένοι, όλοι θα πρέπει να είναι σε θέση να έχουν εύκολη πρόσβαση στην περιοχή τους. Ασφαλείς, προσβάσιμοι δρόμοι και καλοδιατηρημένα πάρκα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να δραστηριοποιηθούν και να ζήσουν για μεγαλύτερη διάρκεια και μια πιο υγιεινή ζωή».

Ο οδηγός αναφέρει επίσης ότι τα πάρκα και τα πεζοδρόμια θα μπορούσαν να γίνουν πιο προσιτά, εγκαθιστώντας σαφέστερη σήμανση, μέτρα για τη μείωση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς (παραβατικότητας) και έχοντας καθίσματα με βραχίονες και πλάτη.