Υποχρεωτικά και «Μυστικά» καταχωρούνται τα οικονομικά δεδομένα των δήμων

Με εγκύκλιό του το Υπ. Εσωτερικών υπενθυμίζει στους ΟΤΑ την υποχρεώσή τους να καταχωρήσουν στοιχεία των προϋπολογισμών τους στην Βάση Δεδομένων για την ενσωμάτωση των στοιχείων.
Σκοπός της εγκυκλίου είναι η παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων αναφορικά με τη διαδικασία ενσωμάτωσης των σχεδίων προϋπολογισμού έτους 2018 των Δήμων, των Περιφερειών, των Ν.Π.Δ.Δ. αυτών και των Συνδέσμων στη Διαδικτυακή Βάση Δεδομένων του ΥΠ.ΕΣ. (εφεξής Β.Δ.), στην ηλεκτρονική διεύθυνση : http://www.eetaa.gr/modota/modota.htm .
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του (α) σχετικού, η ενσωμάτωση των σχεδίων προϋπολογισμού στη Β.Δ. είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση γνώμης από το Παρατηρητήριο σχετικά με τη ρεαλιστικότητα αυτών. Με το (δ) σχετικό έγγραφο, έχετε ενημερωθεί ότι το Παρατηρητήριο δεν πρόκειται να προβεί σε έκδοση γενικής γνώμης για τους φορείς που δεν θα ενσωματώσουν σχέδιο προϋπολογισμού για το έτος 2018 ως ανωτέρω.
Επί της διαδικασίας υποβολής των σχεδίων σημειώνεται ότι αυτά θα υποβληθούν μέσω των αρμόδιων Στατιστικών Ανταποκριτών, οι οποίοι για την εισαγωγή στη Β.Δ. θα κάνουν χρήση των κωδικών τους (όνομα χρήστη: username και κωδικός πρόσβασης : password). Στη συνέχεια η υποβολή του σχεδίου προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί στο περιβάλλον εργασίας όπου καταχωρούνται μηνιαία τα απολογιστικά στοιχεία του κάθε φορέα μέσω των στατιστικών δελτίων. Η υποβολή του σχεδίου π/υ 2018 θα πραγματοποιηθεί μέσω του δελτίου με τίτλο Σχ. Προΰπ. 2018. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην καρτέλα «Υπογράφοντες» του δελτίου, στην οποία οι ανταποκριτές θα καθορίζουν την περίοδο εκτέλεσης του προϋπολογισμού του έτους 2017 (π.χ. εκτέλεση 6μήνου 2017 ή εκτέλεση 7μήνου 2017 κλπ) που ελήφθη υπόψη για την κατάρτιση του π/υ 2018. Το δελτίο θα θεωρείται ότι έχει υποβληθεί μόνο μετά την οριστικοποίησή του.
Το περίεργο του θέματος είναι ότι το Οικονιμικό Παρατηρητήριο αρνείτα να δημοσιοποιήσει και να διαθέσει στοιχεία που είναι δημόσια. Αν και υπάρχουν δύο νόμοι που το προβλέπουν για την αξιοποίηση και την επεξεργασία των στοιχείων, αν και τα στοιχεία είναι αναρτημένα στην διάυγεια το Οικονομικό Παρατηρητριο δεν βγάζει τα δεδομένα στον αέρα ούτε για την στατστική χρησιμότητά της.

Κι όμως θα ήταν μια πολύ καλή πηγή πληροφόρησης για τις ίδιες τις δημοτικές αρχές για να βλέπουν τους δείκτες των στοιχείων και να μην χρειάζεται να μπαίνουν στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ σε κάθε δήμο ξεχωριστά για να συγκρίνουν με τα δικά τους δεδομένα.

Το myota.gr έκανε μια μικρή έρευνα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και πραγματικά έβγαλε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα τεράστιων αποκλεισεων μεταξύ των δήμων. Με μια απλή δειγματοληψία και όχι επί του συνόλου των δήμων ανάκλυψε ότι υπάρχουν τεράστιες αποκλείσεις :
Δήμος που τα τέλη καθαριότητας αποτελούν το 18,36% του συνολικού προϋπολογισμού του και ομοειδής δήμος όπου τα τέλη δεν ξεπερνούν το 5%. Δήμος που το σύνολο των εσόδων των τελών καθαριότητας αντιστοιχούν σε 163 ευρώ ανά κάτοικο βάση της απογραφής του και ομοειδής δήμος που το αντίστοιχο ποσό δεν ξεπερνάει τα 50 ευρώ.
Αλλο ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα υπάρχει δήμος με τον κωδικό 13 ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ να αντιστοιχεί στο 71% του συνολικού προϋπολογισμού του και δήμος που ο κωδικός 13 αντιστοιχεί στο 1,77% του Γενικού Συνόλου. Ο πρώτος δήμος έχει πολύ καλές επιδόσεις στην προετοιμασία και απορροφητικότητα των προγραμμάτων και ο 2ος δήμος είναι προφανές ότι έχει τεράστιο πρόβλημα.
Επίσης υπάρχει δήμος όπου το σύνολο του εκτελεσθέντος προϋπολογισμού του αντιστοιχεί σε 345 ευρώ ανά κάτοικο και άλλος που το ίσιο ποσό ανέρχεται στα 1.191 ευρώ.

Η δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων και η παροχή προς τις δημοτικές αρχές, θα αποτελούσε έναν πολύ χρήσιμο οδηγό γι αυτές και θα βελτίωνε σε σημαντικό βαθμό τις επιδόσεις τους.

Ολη την εγκύκλιο μπορείτε να βρείτε στην διεύθυνση
http://www.ypes.gr/UserFiles/f0ff9297-f516-40ff-a70e-eca84e2ec9b9/egk28386-24082017.pdf