Εκτός η Αυτοδιοίκηση από την ομιλία στην ΔΕΘ

Σε αντίθεση με άλλες προηγούμενες ομιλίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ δυστυχώς αυτή τη φορά έλειψε παντελώς η λέξη Αυτοδιοίκηση από την ομιλία του, ακόμη και στην αναφορά που έκανε στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.

Αν και η κυβέρνηση και δια στόματος πρωθυπουργού κάνει συνεχείς αναφορές στον βασικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας (διαχειρίζεται άλλωστε το 35% του ΕΣΠΑ) από την προχθεσινή ομιλία του στην ΔΕΘ που σηματοδοτεί και το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής τον επόμενο χρόνο, δεν έγινε  καμία αναφορά.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στο Δημόσιο.  «Όραμά μας το «ψηφιακό δημόσιο του 2020». Οι συναλλαγές του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες να ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά, μέσω κινητού ή ηλεκτρονικού υπολογιστή. «Και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο βήμα εκσυγχρονισμού της χώρας», είπε.

Μίλησε για τα εκατομμύρια που σπαταλήθηκαν για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και
«Δεκάδες βάσεις δεδομένων δεν επικοινωνούν μεταξύ τους και τώρα προσπαθούμε να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα».

Είπε ακόμη ότι, «προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις που κανένας άλλος δεν τόλμησε τα τελευταία χρόνια». Μίλησε για το νέο αξιοκρατικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων, τη σύσταση του μητρώου επιτελικών στελεχών, και το ενιαίο σύστημα κινητικότητας,

Στο νέο μοντέλο όμως ανάπτυξης της χώρας που το έβαλε ως πρώτο ζήτημα μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, δεν ενέταξε την Αυτοδιοίκηση παρά το γεγονός ότι η αναθεώρηση που έρχεται αφορά τις αρμοδιότητες και την αποκεντρωμένη οικονομική διαχείριση και παρά το γεγονός ότι σε όλες τις ομιλίες τονίζεται ότι βασικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας είναι η Αυτοδιοίκηση.

Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς το σχεδιαστικό και επιχειρησιακό σχέδιο στην ανάπτυξη ανήκει εκ των πραγμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά θα πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε ένα νομικό πλαίσιο συμβίωσης μεταξύ των κεντρικών επιλογών και των τοπικών υποθέσεων στην οικονομία.

Αλλωστε λίγες ημέρες πριν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης σημειώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι δήμοι και οι περιφέρειες γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον τις ανάγκες και τις ιδιαίτερες δυνατότητες των τοπικών οικονομιών και  μπορούν να σχεδιάσουν παρεμβάσεις που απαντούν στις πρώτες και εκμεταλλεύονται αποτελεσματικά τις δεύτερες”.