Μεγάλο αγκάθι η κατανομή αρμοδιοτήτων στην Αναθεώρηση του Καλλικράτη

Το αγκάθι της νέας μεταρρύθμισης στην λειτουργία της Αυτοδιοίκησης δεν είναι ο εκλογικός νόμος, αλλά η κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και ΟΤΑ και πολύ περισσότερο μεταξύ ΟΤΑ Α’ και Β βαθμού.
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης  αναφερόμενος στο θέμα σε συνέντευξή του στο “ΚΟΚΚΙΝΟ” επιβεβαίωσε όσα γράφει εδώ και καιρό το myota.gr. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι διατάξεις για τον εκλογικό νόμο είναι έτοιμες και θα είχαν βγει στον αέρα επισήμως αν δεν υπήρχαν οι συμπληγάδες των αρμοδιοτήτων.
Αναφερόμενος ο υπουργός στο θέμα της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, τόνισε ότι «πολύ κρίσιμη παράμετρος είναι το θέμα των αρμοδιοτήτων, μεταξύ της κεντρικής εξουσίας και των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης, που πολλές φορές λειτουργεί τελικά ως τροχοπέδη στην ολοκλήρωση προγραμμάτων και την παραγωγική διαδικασία. Πρέπει να ξέρει κάθε βαθμός αυτοδιοίκησης τι κάνει και τι παραμένει στην ευθύνη της κεντρικής διοίκησης».
Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι σκοπός είναι «να επαναπροσδιορίσουμε τις αρμοδιότητες του Α΄ και Β΄ βαθμού, να ξεκαθαρίσουμε το κουβάρι των αρμοδιοτήτων, ενώ ταυτόχρονα θέλουμε να ενισχύσουμε και τις αρμοδιότητες αυτές. Κατά συνέπεια, θα υπάρξει μία διαφορετική προσέγγιση στο επίπεδο της αποκεντρωμένης διοίκησης».
Και η Επιτροπή Αναθεώρησης βρίσκεται ανάμεσα σε πραγματικές συμπληγάδες. Από την μία στην διελκυστίνδα μεταξύ Υπουργείων και Αυτοδιοίκησης και από την άλλη στην διελκυστίνδα μεταξύ των δύο βαθμών ΟΤΑ. Να μην αγνοούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις η μεταφορά των αρμοδιοτήτων θα σημαίνει αυτόματα και μεταφορά προσωπικού.
Η φιλική στάση της ΕΝΠΕ έχει οδηγήσει σε αποκόμιση πολλών κερδών στο θέμα αυτό, η εχθρική στάση της ΚΕΔΕ έχει οδηγήσει στην απομόνωση όμως η αντίδραση των δημάρχων στο τελικό σχέδιο θα είναι σφοδρή. Εδώ πρέπει να συνυπολογιστεί και η τεράστια διαφορά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών. Πολλές αρμοδιότητες θα έπρεπε να τις έχουν οι Περιφέρειας, αλλά βρίσκονται σε πλήρη οργανωτική αδυναμία να τις φέρουν σε πέρας.
Η περίπτωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι η πιο ελαφριά περίπτωση. Οπως δήλωσε και εχθές στην ΕΝΠΕ ο Υπουργός: «Θα επαναπροσδιορίσουμε τις αρμοδιότητες της αποκεντρωμένης, θα την αποσυναρμολογήσουμε και θα δούμε πώς θα οργανωθεί η παρουσία του κράτους»
Θα διαμορφωθεί επίσης «ο ρόλος της αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού στην παραγωγική ανασυγκρότηση» της χώρας, είπε.
Ο κ. Σκουρλέτης στο “ΚΟΚΚΙΝΟ” έθεσε και επιθυμητό χρονοδιάγραμμα που σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπλεκομένων πολύ δύσκολα θα τηρηθεί.
Σχετικά ο υπουργός είπε:
«Το σύνολο των αλλαγών αυτών θέλουμε να κατατεθεί ως νομοσχέδιο μέσα στο 2017, ιδεατά πριν το Δεκέμβριο. Ο στόχος είναι μέσα στο 2017 να έχουμε το νέο πλαίσιο που θα διέπει την αυτοδιοίκηση. Είναι μία δουλειά αρκετά δύσκολη που αφορά πολλά υπουργεία … υπάρχει δουλειά που δεν έχει γίνει παλαιότερα. Πρέπει να μάθουμε ότι όταν νομοθετεί ένα υπουργείο πρέπει να συνεργάζεται με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία … να έχουμε ένα μοντέλο νομοθέτησης ολοκληρωμένο και σωστό».