Ακυρώθηκε το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του Υμηττού

imittospd

Δικαιώθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι δήμοι της Αττικής που είχαν προσφύγει για τα μέτρα προστασίας του Υμηττού. Οι δήμοι Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παπάγου-Χολαργού, Ηλιούπολης, Παιανίας-Γλυκών Νερών και Γλυφάδας, το 2011 είχαν προσφύγει στο ΣτΕ και ζητούσαν να ακυρωθεί το από 14.6.2011 Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή-Ιλισσίων.

Η «κατεδάφιση» του νομοσχεδίου ξεκίνησε μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αποφάσισε πως με βάση την κοινοτική Οδηγία 2001/42/ΕΚ, έπρεπε να έχει προηγηθεί η εκπόνηση και η έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στο Λουξεμβούργο το 2014 με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Οι ανώτατοι δικαστές του ΣτΕ, έκριναν ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα έχει πλημμέλεια γιατί εκδόθηκε χωρίς να τηρηθεί «η διαδικασία της προηγούμενης στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης» και τελικά το ακύρωσαν.

Το προεδρικό διάταγμα που ακυρώθηκε:

■ Αύξησε την Α΄ ζώνη απόλυτης προστασίας από τα 63.000 στα 78.000 στρέμματα.

■  Στην επίμαχη ζώνη βρίσκονται οικισμοί αυθαιρέτων, καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις, αλλά και μεγάλες ιδιοκτησίες που ανήκουν σε off shore. Βρίσκονται στην πλευρά των Μεσογείων και είχαν αγοραστεί στη δεκαετία του 2000 με σκοπό να κατασκευαστούν ιδιωτικά νοσηλευτήρια, εκπαιδευτήρια και εμπορικά κέντρα.

Δεν είναι τυχαίο το μπαράζ προσφυγών κατά του διατάγματος από θιγόμενους πολίτες αλλά και από τους 12 δήμους που περιβάλλουν το βουνό.

Το νομοθέτημα του 2011 είχε προωθηθεί με αφορμή τις αποκαλύψεις του 2008 για τα περίπου 7.000 «αναψυκτήρια» και «πολιτιστικά κέντρα», που ήταν βίλες επωνύμων και είχαν ξεφυτρώσει χάρη στα παραθυράκια του διατάγματος του 1978.

Οι δήμαρχοι στις προσφυγές τους είχαν εντοπίσει την έλλειψη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ωστόσο, το βασικό «παράπονό» τους ήταν οι περιορισμοί στην επέκταση του σχεδίου πόλης μέσα στην προστατευόμενη ζώνη Υμηττού, ενώ διεκδικούν σημαντικά τμήματα του βουνού για να καλύψουν ανάγκες σχολείων, νοσοκομείων και νέων νεκροταφείων.

Υπουργική απόφαση μετά την ακύρωση

Σε αναστολή έκδοσης αδειών για οικοδομικές εργασίες, τουλάχιστον για ένα χρόνο, που θα καλύπτει όλη την προστατευόμενη περιοχή του Υμηττού, ετοιμάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος από το ΣτΕ.

Η σχετική υπουργική απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», αναμένεται να υπογραφεί τη Δευτέρα από τον αναπληρωτή υπουργό Σ. Φάμελλο.  

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμαρχος Κορωπίου κ. Κιούσης

“Αγαπητοί δημότες και κάτοικοι του Κορωπίου,
πολίτες των Δήμων του Υμηττού,
πολίτες της Αττικής και της Αθήνας,
Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017 πληροφορηθήκαμε, από τον έγκριτο Νομικό Δρ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου, νομικό εκπρόσωπο των συμφερόντων του Δήμου μας στον δικαστικό αγώνα μας κατά του ΥΠΕΚΑ περιόδου 2011, τη δικαίωση των προσπαθειών μας, με την οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει τις ακραίες και αυταρχικές ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος περί προστασίας του Υμηττού(ΦΕΚ τ. Δ΄ αριθμ. 187/16.06.2011). Ακραίες ρυθμίσεις που επέβαλαν lobbies Μ.Κ.Ο και κρατικοί –κυβερνητικοί φορείς της περιόδου 2009-2011. Η πρώτη νομική νίκη του Δήμου μας κατά του ΥΠΕΚΑ ήρθε από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια (Δ.Ε.Ε) στις 10 Σεπτεμβρίου 2015 και ολοκληρώθηκε με την οριστική απόφαση του Σ.τ.Ε.
Η οριστική απόφαση της 22ας Σεπτεμβρίου 2017 αποτελεί ισχυρό μήνυμα προς τις γραφειοκρατικές, απομονωμένες από την κοινωνία, κρατικές και κομματικές ελίτ της χώρας μας, που αυταρχικά θέλουν να επιβάλλουν τις επιδιώξεις τους ερήμην των τοπικών κοινωνιών, χωρίς ουσιαστικές διαδικασίες διαβούλευσης, με αγνόηση του λαϊκού παράγοντα και της κοινωνικής πραγματικότητας.
Αυτό το μήνυμα ισχύει και στην περίπτωση της πρόσφατης προσπάθειας, ΕΔΣΝΑ και Περιφέρειας Αττικής, να επιβάλλουν μεθοδευμένα υπερτοπικές εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στην ανατολική και δυτική Αττική, σε «στοχοποιημένες» περιοχές, που έχουν υποστεί- και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν- σοβαρές περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις και περιβαλλοντικά εγκλήματα.
Ο Δήμος μας με επιμονή και υπομονή χρησιμοποιεί σε όλες τις δίκαιες διεκδικήσεις του κατάλληλα πολιτικά και νομικά μέσα και προσπαθεί να συνδυάζει τόσο την υπεράσπιση του δημοτικού συμφέροντος όσο και του δημοσίου συμφέροντος.
Ο Υμηττός είναι ένα σημαντικό ορεινό-δασικό οικοσύστημα με αρχέγονη παρουσία και αναπόσπαστους δεσμούς με τα ιστορικά μνημεία της Ανθρωπότητας όπως τον Παρθενώνα με τον αρχαίο δρόμο της Σφηττίας Οδού, που συνδέει την Αθήνα με τα Μεσόγεια. Αποτελεί δε έστω και χωρίς ανάδειξη, τουριστικό οικολογικό και αρχαιολογικό σημείο αναφοράς σε διεθνείς ταξιδιωτικούς οδηγούς. Είναι η κοντινότερη ανάσα ζωής της Αθήνας και των Μεσογείων.Του αξίζει ένα καλύτερο διάταγμα προστασίας και ανάδειξης. Ένα καθεστώς προστασίας που θα ενσωματώνει ξανά το βουνό στην ζωή των κατοίκων, θα αντιμετωπίζει τα υπαρκτά ζητήματα των κινδύνων και των ήδη συντελεσμένων αλλοιώσεων του χαρακτήρα του με κοινωνικά δίκαιο τρόπο πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και υπό διεπιστημονικές προσεγγίσεις.
Σας καλώ να αγωνιστούμε για τα αυτονόητα : να βοηθήσουμε στην χάραξη στρατηγικής για την ουσιαστική προστασία και ανάδειξη του Υμηττού, με ουσιαστική διαβούλευση για την οριοθέτηση των πραγματικών ζωνών προστασίας και την ομαλή ένταξη των παραδοσιακών δραστηριοτήτων των κατοίκων. Δραστηριότητες οι οποίες προστατεύουν το δασικό οικοσύστημα και εμπλουτίζουν την πανίδα της περιοχής.
Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι εδώ, στηρίζει την κοινωνία του πλήττεται και αγωνίζεται με δίκαιο τρόπο. Ο Υμηττός μας είναι το κοινό σύμβολο της Αντίστασης και της Ελπίδας!”