Τι προσδοκά να εξοικονομήσει ο Δήμος Λαμιέων από τα LED

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, υποδέχθηκε τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κωνσταντίνο Βαρλαμίτη και τον πρόεδρο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Βασίλη Τσολακίδη. Αφορμή της συνάντησης αυτής στάθηκε η πρόσφατη έγκριση της δανειοδότησης του Δήμου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την προμήθεια  και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων τύπου LED.
Ο Δήμος Λαμιέων είναι ένας από τους 10 Δήμους της χώρας που έχουν λάβει την τελική έγκριση συμμετοχής στο πρόγραμμα του ΤπΔ, η οποία προσφέρει δανειοδότηση με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής καθώς η κάλυψη του δανείου προέρχεται, στην ουσία, από την εξοικονόμηση πόρων που προκύπτουν από την ίδια την επένδυση.
Ακόμα, μέσω του ΚΑΠΕ εξασφαλίζεται η τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη, κατά τη διάρκεια του έργου αλλά και για 10 έτη μετά την ολοκλήρωσή του, ενώ έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε όλα τα στάδια κατασκευής του έργου καθώς και μέχρι το πέρας της δεκαετίας.
Η αντικατάσταση του συνόλου του οδοφωτισμού θα επιφέρει μεγάλη μείωση στο κόστος λειτουργίας αλλά και συντήρησης του δικτύου. Λαμβάνοντας υπόψη και την ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας, το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του δικτύου, το συνολικό όφελος σε ετήσια βάση για τον Δήμο ανέρχεται στις 847.057,41€. Όπως ανέφερε και ο κ. Τσολακίδης «αντί των 60ευρώ /χρόνο που αντιστοιχούν σε κάθε νοικοκυριό, μετά την αντικατάσταση του οδοφωτισμού με LED το ποσό θα κατέλθει στα 20 ευρώ/νοικοκυριό». Ταυτόχρονα, πάνω από 70% υπολογίζεται να είναι η μείωση των εκλυόμενων ρύπων.
Ο Δήμος μας έχει την ευκαιρία να πρωτοπορήσει και να αποκτήσει έναν σύγχρονο, αποδοτικότερο και πιο φιλικό προς το περιβάλλον οδοφωτισμό με πολλαπλά οφέλη στην Οικονομία και στο Περιβάλλον!