Κλειστές οι πόρτες της ΚΤΥΠ Α.Ε. για τους Δήμους;

Την καταγγελία ότι από τον Σεπτέμβριο προσπαθεί να κλείσει ένα ραντεβού με την ΚΤΥΠ Α.Ε. και αυτό είναι αδύνατο, έκανε  ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού κ. Ηλίας Αποστολόπουλος εχθές στο δημοτικό συμβούλιο.
“Τον πρωθυπουργό να θέλαμε να συναντήσουμε, αυτό μέσα σε τρεις μήνες θα είχε γίνει” επεσήμανε ο Δήμαρχος.
Και όπως αναφέρθηκε δεν πρόκειται ούτε για μια επίσκεψη γνωριμίας, ούτε για μια αίτηση επίσπευσης έργου όπως είναι το σύνηθες.
Αιτία του αιτήματος του Δημάρχου Παπάγου – Χολαργού είναι η καταγγελία του συλλόγου των εκπαιδευτικών ότι το νεόδμητο 1ο Νηπιαγωγείο του Χολαργού είναι επικίνδυνο και ακατάλληλο για τα παιδιά. Ενα έργο που μόλις ολοκλήρωσε η ΚΤΥΠ Α.Ε. και ο δήμος ετοιμάζεται να παραλάβει.

Συγκεκριμένα η καταγγελία των εκπαιδευτικών αναφέρει:
1.    Ο αύλειος χώρος παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις και λάθη κατασκευής που καθιστούν επικίνδυνη τη χρήση του για την ασφάλεια των νηπίων: α) Η έκταση του αύλειου χώρου είναι ανεπαρκής για τον προαυλισμό και την κίνηση των νηπίων τις ώρες των διαλειμμάτων β) Τα κράσπεδα που βρίσκονται περιμετρικά ορθώνονται σε ύψος πολλών εκατοστών σε σχέση με το έδαφος με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τραυματισμών τα νήπια καθώς κινούνται και τρέχουν στην αυλή. γ) Το δάπεδο της αυλής είναι χωμάτινο και φυσικά από το πάτημα έχει αποκτήσει την σκληρότητα του τσιμέντου. Δεν έχει υπάρξει μέριμνα για επίστρωση με υλικό το οποίο θα εξασφαλίζει την προστασία των νηπίων από πτώσεις και ταραυματισμούς. δ) Η περίφραξη στη δεξιά πλευρά της αυλής είναι πολύ χαμηλή με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος κάποιο νήπιο να σκαρφαλώσει και να τραυματιστεί . δ) Η δεντροφύτευση της αυλής περιλαμβάνει τέσσερα μικρά πεύκα, είδος δέντρου που αντεδείκνυται καθώς η γύρη και οι κάμπιες κατά την άνοιξη είναι υπαίτιες για την πρόκληση αλλεργιών.

2. Δεν υπάρχει τμήμα του προαύλιου που να είναι στεγασμένο ώστε να επιτρέπει το παιχνίδι των παιδιών με όλες τις καιρικές συνθήκες.

3. Δεν έχει προβλεφθεί η κατασκευή ράμπας ΑΜΕΑ στην είσοδο του Νηπιαγωγείου, αδιανόητο για οποιοδήποτε δημόσιο κτίριο.

4. Το κτίριο διαθέτει τρείς αίθουσες διδασκαλίας, το εμβαδόν των οποίων δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που προβλέπουν επιφάνεια 3m2/νήπιο. Ως αποτέλεσμα προκύπτει η μειωμένη δυνατότητα λειτουργικής αξιοποίησης του χώρου για την εκπαιδευτική διαδικασία και την ασφαλή δράση των νηπίων σε ομάδες και ατομικά.

5. Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που δυνάμει φιλοξενεί ακόμη και το σύνολο των νηπίων των τριών τμημάτων παρουσιάζει αρνητικές συνθήκες ακουστικής του χώρου καθώς προκαλείται έντονος αντίλαλος κατά τη χρήση της.

6. Δεν υπάρχει κλιμακοστάσιο που να συνδέει το υπόγειο του κτιρίου με το ισόγειο στο οποίο φτάνει εσωτερικά μόνο το ασανσέρ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εναλλακτική δυνατότητα ανάβασης σε αυτό.

Πρέπει να αναφέρουμε επίσης ότι οι τουαλέτες και τα είδη υγιεινής που είχαν αρχικά τοποθετηθεί ξηλώθηκαν και τοποθετήθηκαν νέα γιατί ήταν εντελώς ακατάλληλα για νήπια.

Για το θέμα όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος προσπαθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου να κλείσει ένα ραντεβού με την ΚΤΥΠ Α.Ε. προκειμένου να γίνουν άμεσα οι διορθώσεις καθώς μπαίνει και θέμα ασφάλειας των παιδιών στο Νηπιαγωγείο.

Ομως όπως φαίνεται υπάρχει θέμα συνεργασίας με την ΚΤΥΠ Α.Ε. και τους δήμους αν και το ίδιο το αντικείμενο υπαγορεύει μια τέτοια συνεχή συνεργασία αφού οι δήμοι παραχωρούν τα οικόπεδα, η ΚΤΥΠ Α.Ε. κατασκευάζει και οι δήμοι παραλαμβάνουν.

Υπάρχει όμως όπως φαίνεται μείζον θέμα επίβλεψης και επιλογής του μελετητή που κανονικά θα έπρεπε να διαθέτει μια τέτοιου είδους εμεπιρία.

Τα ίδια παράπονα έχουν εκφραστεί επανειλημμένως και στην ΚΕΔΕ. Η προχθεσινή συζήτηση μάλιστα για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ ανέδειξε το πρόβλημα αφού όλοι οι δήμαρχοι αναρωτιόντουσαν που βρίσκονται τα λεφτά και γιατί δεν μπαίνει και το κονδύλι για τα σχολεία σε ροή.