Ανοίγει ο δρόμος για την ανάδειξη του Σκοπευτηρίου

Με εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη, Ερμίνας Κυπριανίδου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στο πλαίσιο της 35ης συνεδρίασης του ενέκρινε την εκπόνηση σειράς μελετών για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Πάρκου του ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟΥ  στο Δήμο Καισαριανής ως χώρου ιστορικής μνήμης, πολιτισμού και αναψυχής.
 
Η μελέτη  προϋπολογισμού 190,000 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους της Περιφέρειας.

Πρόκειται για έναν  εμβληματικό χώρο, που έγινε σύμβολο της ηρωικής αντίστασης ενός λαού ενάντια στη φασιστική κατοχή.

Η πόλη της Καισαριανής με συνεχόμενους και συστηματικούς αγώνες στους οποίους συμμετείχαν όλα τα μέχρι τώρα Δημοτικά Συμβούλια, οι εργαζόμενοι, οι δημότες και οι φορείς του Δήμου, κατάφεραν  να απομακρύνουν τη Π.Σ.Ε. από το χώρο του άλσους,

Τον Αύγουστο του 2016  η  σημερινή κυβέρνηση παραχώρησε τη  χρήση όλου του χώρου του Σκοπευτηρίου, έκτασης 463.946μ².και των κτιρίων που βρίσκονται εκεί, για 40 χρόνια στον Δήμο Καισαριανής,.
 
Οι μελέτες που θα εκπονηθούν θα αφορούν
•    Στην αποκατάσταση και ανάδειξη των ιστορικών μνημειακών χώρων της ευρύτερης περιοχής του Σκοπευτηρίου με εξειδικευμένη δράση αποκατάστασης και ανάδειξης του κτίσματος του «Χαράματος» και του κτιρίου «πρώην γραφειακών χώρων».
•    Ανάδειξη των χώρων που περιβάλλουν το Μνημείο του Σκοπευτηρίου και το Μουσείου Εαμικής Εθνικής Αντίστασης.
•    Τοποθέτηση μηχανολογικών συστημάτων και συστήματος φωτισμού στο Πάρκο του Σκοπευτηρίου υπέρ της εξοικονόμησης ενέργειας και υπέρ της ασφαλείας για καταπολέμηση κρουσμάτων βίας καθώς ο χώρος έχει άμεση γειτνίαση με τα σχολικά συγκροτήματα της Καισαριανής.
•    Διαμόρφωση χώρου άθλησης με στίβο κ.α στο χώρο Κ3 όπου τώρα υφίσταται χωμάτινο αυτοσχέδιο γήπεδο και αναβάθμιση των υφισταμένων αθλητικών χώρων καλαθοσφαίρισης.
•    Σήμανση και αναβάθμιση υφιστάμενων χώρων επίσκεψης.
•    Παρέμβαση αποτελεσματικής σύνδεσης των χώρων του Σκοπευτηρίου με άλλους χώρους του Δήμου Καισαριανής και τους όμορους Δήμους αναδεικνύοντας τον υπερτοπικό χαρακτήρα του ιστορικού αυτού χώρου.
•    Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και περιβάλλοντα χώρου.

Όπως τόνισε η κα Κυπριανίδου
Σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός χώρου που διατηρώντας τον ιστορικό του χαρακτήρα  να αποτελέσει κέντρο πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής για όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες πολιτών, ενώνοντας το χθες με το σήμερα.