1,5 δισεκατομμύριο δολάρια σε αστικές επενδύσεις για το κλίμα

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αναπτύσσει συνεργασία με τις δημοτικές αρχές από όλο τον κόσμο για την μόχλευση πάνω από 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε αστικές επενδύσεις για να στηρίξει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η τράπεζα ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα μια σύμπραξη με το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια (GCMCE), το οποίο είναι μια διεθνής συμμαχία περισσότερων από 7.500 πόλεων και τοπικών κυβερνήσεων που προωθούν εθελοντικές ενέργειες κατά της κλιματικής αλλαγής, για να δημιουργήσουν το Green Urban Climate Accelerator .

Στο πλαίσιο της νέας εταιρικής σχέσης, η EBRD θα επιδιώξει να προωθήσει δράσεις για το κλίμα σε περισσότερες από 60 πόλεις, παρέχοντας πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση «πρώτου κινήματος», ελπίζοντας να επωφεληθεί από πρόσθετες συνεισφορές για σχέδια δράσης και έργα πόλεων με συνολικό ποσό 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο κ. Suma Chakrabarti, Πρόεδρος της EBRD, δήλωσε ότι “για να επιτευχθούν αποτελέσματα στην κλιματική δράση στις πόλεις, η ΕΤΑΑ θα φέρει τη βαθιά και ειδική εξειδίκευση της σε συνεργασία με τους μετόχους και στη χρηματοδότηση των έργων τους”.

Πρόσθεσε επίσης ότι η πρωτοβουλία μπορεί να λειτουργήσει ως πλατφόρμα εκπαίδευσης που θα αναπαραχθεί σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Η εταιρική σχέση βρίσκεται υπό την αιγίδα του έργου Global Urbis της GCMCE, μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας που θα συμβάλει στην κάλυψη του κενού χρηματοδότησης των πόλεων, το οποίο σήμερα εμποδίζει πολλές πόλεις να εφαρμόσουν προγράμματα δράσης για το κλίμα.

Για να προωθήσει αυτή την αποστολή, η GCMCE συνεργάστηκε επίσης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία θα έχει το ρόλο της παροχής των απαραίτητων οικονομικών συμβουλών για την αύξηση των επενδύσεων στις πόλεις.

Ο κ. Maroš Šefčovič, ανρτιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμφώνου των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: “Από τότε που υπογράφηκε η Συμφωνία των Παρισίων, οι Δήμαρχοι απέδειξαν τη δύναμη της τοπικής δράσης για να κάνουν τις πόλεις τους και τον πλανήτη μας περισσότερο βιώσιμος.

“Η ισχυρή εταιρική σχέση του Παγκόσμιου Συμφώνου των Δημάρχων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΤΕπ και την ΕΤΑΑ θα καλύψουν ένα πολύ αναγκαίο χάσμα παρέχοντας στις πόλεις νέα επίπεδα πρόσβασης στις επενδύσεις, τη χρηματοδότηση και τις συμβουλές που είναι κρίσιμες για την προώθηση της δράσης των κλιματικών συνθηκών στην πόλη”.