Προγραμματική για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των δήμων

Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ για τον σχεδιασμό ενός νέου σύγχρονου επιχειρησιακού μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ μέσω της απλούστευσης των διαδικασιών λειτουργίας τους και της δημιουργίας προτύπων αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών της εκπόνησης προδιαγραφών των αναγκαίων πληροφοριακών συστημάτων υπέγραψαν σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών ο Υπουργός κ. Πάνος Σκουρλέτης, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κώστας Αγοραστός και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης.

 

Πρόκειται για την δημιουργία μίας ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας για την λειτουργία των ΟΤΑ. Ολοι οι ΟΤΑ μετά την έναρξή του θα λειτουργούν με ενιαίο τρόπο και σε ενιαίο πληροφοριακό σύστημα όπως ακριβώς το «Μητρώο Πολιτών» που ξεκινάει σε λίγες ημέρες.

 

Ενα αίτημα της Αυτοδιοίκησης όπως είπαν ο κ. Αγοραστός και ο κ. Πατούλης που χρόνια τώρα παρέμενε στα συρτάρια και στις ζυμώσεις και ποτέ δεν προχωρούσε. Ενα σύστημα που βάζει την Αυτοδιοίκηση και όλη τη χώρα σε μια άλλη σελίδα και εποχή για την άμεση και σύγχρονη εξυπηρέτηση του πολίτη.

 

Η Προγραμματική ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ με χρόνο αποπεράτωσης τους 24 μήνες, εντάσσεται στο γενικό Εργο με τίτλο “Αναδιοργάνωση και Λειτουργικό Εκσυγχρονισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το έργο έχει άλλες δύο δράσεις:

2 Την “Υποδομές Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την εφαρμογή των νέων μοντέλων λειτουργίας των ΟΤΑ Α’ και Β΄ βαθμού με προϋπολογισμό 23,9 εκατομμύρια ευρώ και 3 την δράση “Επιμόρφωση του προσωπικού των Δήμων και των Περιφερειών στην εφαρμογή των νέων μοντέλων λειτουργίας” με προϋπολογισμό 3 εκ ευρώ.

 

Η πρώτη δράση για την οποία υπογράφτηκε και η Προγραμματική περιλαμβάνει δύο υποέργα:

  1. Διαχείριση της αλλαγής για την λειτουργική αναδιοργάνωση των ΟΤΑ (υλοποίηση με ίδια μέσα)
  2. Απλούστευση και προτυποποίηση των διαδικασιών λειτουργίας των ΟΤΑ (υλοποίηση με διαγωνιστική διαδικασία)

Σημαντικό είναι ότι φορέας υλοποίησης του έργου ορίστηκε η ΕΕΤΑΑ που όπως είπε ο Υπουργός κ. Σκουρλέτης έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα ωριμότητας και αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα φορέα αποτελεσματικότητας.

Γι αυτό το λόγο παρόντες στην Υπογραφή της Προγραμματικής εκτός από τον κ. Χαρίτση ήταν και ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος και ο Διευθύνον Σύμβουλος κ. Θεόδωρος Γκοτσόπουλος.