Κούλουμα η γιορτή της Αυτοδιοίκησης

Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει γιορτή του χρόνου που να τον έχει πάρει πάνω της τόσο πολύ η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο τα Κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας.
Ολοι σχεδόν οι δήμοι της Ελλάδας διοργανώνουν την μεγάλη γιορτή της γειτονιάς. Οι γείτονες, συντοπίτες μαζεύονται σε ένα μέρος, ίσως η μεγαλύτερη συγκέντρωση που παρατηρείται καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς, και με μουσική και τραγούδια, πετάνε το αετό και στην συνέχεια απολαμβάνουν τα παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα στην συντριπτική πλειοψηφία προσφορά του Δήμου.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει τη διάθεση παραδοσιακών εδεσμάτων όπως φασολάδα, χαλβά εμπορίου, λαγάνα, ελιές, ταραμά, κόκκινο ή λευκό κρασί και βέβαια δημιουργούνται και απαραίτητες υποδομές με χορούς και τραγούδια.
Ακόμη και πριν τις διοργανώσεις από τους δήμους ήταν η ίδια η τοπική κοινωνία που αυτενέργησε. Ο Λόφος του Φιλοπάππου δεν ήτνα δημιούργημα του Δήμου. Πρώτα στήθηκαν τα ιδιωτικά πικ – νικ και ο δήμος ήρθε να αναγνωρίσει την κοινωνική επιθυμία και εμπλούτισε το γεγονός με ζωντανή μουσική και μια καλή οργάνωση.

Ο δημόσιος χώρος παίρνει ζωή με φωνές, πειράγματα και τραγούδια. Οι παλιοί συμμαθητές ξανασυναντιόνταν. Τα μικρά παιδιά βιώνουν την συνείδηση της γειτονιάς  και την αίσθηση της δημοτικής και τοπικής ζωής. Οι κάτοικοι βγαίνουν από τα σπίτια τους και συντρώνε με τους γείτονες.
Οι περισσότεροι δήμοι φέρνουν και ζωντανή μουσική. Φιλαρμονικές και γνωστά συγκροτήματα που προσελκύουν τον κόσμο και δίνουν  και μοναδική διάσταση. Στην εκδήλωση συχνά ενεργοποιούνται και οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι.
Κάποιο δήμοι διοργανώνουν και δρώμενα. Διαγωνισμό αετού που δίνει ένα μεγάλο ενδιαφέρον και για τα παιδιά, αναβίωση παλιών εθίμων και βέβαια όπου υπάρχουν παρουσιάζονται και τα τοπικά συγκροτήματα με κάθε είδος μουσικής λάτιν και παραδοσιακής.

Χαρακτηριστική είναι η διοργάνωση της Καλλιθέας: η Πολιτιστική Εταιρεία Ορχηστικής Τέχνης «Βάκχαι» παρουσιάζει το έθιμο του Μπέη, χιουμοριστικό λαϊκό δρώμενο που ολοκληρώνετε με γλέντι, υπό τους ήχους της παραδοσιακής γκάιντας. Το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι» παρουσιάζει το αποκριάτικο έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» της Νάουσας Ημαθίας.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ακόμα γευσιγνωσία, παραδοσιακά εδέσματα για όλους, κατασκευές, spin art σε μια ρόδα ποδηλάτου, ομαδικό εικαστικό δρώμενο με θέμα «Ο δικός μου χαρταετός είναι πιο πολύχρωμος» και πολλά συναγωνιστικά, ομαδικά παιχνίδια.
Εκεί την δεκαετία του ’90 ήταν που πρωτοξεκίνησε το μεγάλο κίνημα με τον έναν δήμο να μεταδίδει την διοργάνωση στον άλλον.
Διαβάζουμε χαρακτηριστικά στο  site του Δήμου Ιλίου:
“Το 1998 το Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα Μερκούρη” του Δήμου Ιλίου διοργάνωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης αποκριάτικες εκδηλώσεις, ενώ από την Καθαρά Δευτέρα του 2002 ξεκίνησε και η διοργάνωση μιας μεγάλης εκδήλωσης για τα κούλουμα στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Αντώνης Τρίτσης”. Έκτοτε, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, ανελλιπώς, αποκριάτικες εκδηλώσεις, οι οποίες συνιστούν πλέον θεσμούς για την πόλη του Ιλίου.

Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε είναι από το Χολαργό το 1988 όπου ο Τοπικός Σύλλογος μαζί με το Δήμο επιχείρησηαν για πρτη φορά να διοργανώσουν την εκδήλωση και από τότε έμεινα για πολλά χρόνια το mega event του δήμου.

Για να μην παρεξηγιόμαστε μιλάμε για την Καθαρά Δευτέρα. Πολλοί δήμοι όπως είναι γνωστό έχουν αναπτύξει το Καρναβάλι με την παρέλαση πολλά χρόνια πριν.