Κέρδισε τα στοίχημα της Αποχέτευσης και των Σχεδίων Πόλης ο Ζούτσος στην Παλλήνη

Την νίκη του στο μεγάλο στοίχημα της αποχέτευσης σημειώνει ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Θανάσης Ζούτσος στην συνέντευξη που παραχώρησε στο myota.gr στο studio που φιλοξένησε η έκθεση της Verde.tec.

Λίγο μετά το Πάσχα θα γίνει η δημοπράτησης του πολυαναμενόμενου έργου της αποχέτευσης με χρηματοδότηση 55 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το καλοκαίρι ξεκινάει το σκάψιμο, όπως αναφέρει ο δήμαρχος. Στην αρχή θα συνδεθούν τα σπίτια που βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο και σταδιακά θα συνδεθούν και αυτά που βρίσκονται στο βουνό. Μέχρι το 2023 και το τελευταίο σπίτι της Παλλήνης θα έχει συνδεθεί στο δίκτυο που θα ενώνεται με το ΚΕΛ της Ψυττάλειας.

Μεγάλη επιτυχία της δημοτικής αρχής Παλλήνης ήταν ότι ενέταξε σε μία ενιαία εργολαβία και το πρωτεύον και το δευτερεύον δίκτυα, με προγραμματική σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ και έτσι κερδίζει τουλάχιστον τρία χρόνια κατασκευής και επιπλέον το δευτερεύον δίκτυο που θα έπρεπε να γίνει με ευθύνη του δήμου, θα πληρωθεί από τα 55 εκατομμύρια ευρώ και όχι από τους δημότες καθώς τα έργα αυτά είναι ανταποδοτικά.

Ετσι η Παλλήνη αλλάζει κατηγορία στο real estate και την ποιότητα ζωής, αφού ένας από τους βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες στην αγορά των ακινήτων, αυτό της αποχέτευχης, αποτελεί πια παρελθόν για την περιοχή και οι κάτοικοι απαλλάσσονται από ένα λειτουργικό κόστος περίπου 250 ευρώ το μήνα.
Χαρακτηριστικά ο κ. Ζούτσος στην συνέντευξή του χρησιμοποιεί παρελθόντα χρόνο: “Είχαμε πρόβλημα αποχέτευσης στην Παλλήνη”, ενώ σημειώνει και την περιβαλλοντική και την πολιτισμική διάσταση του προβλήματος:
“Ηταν το μεγάλο προεκλογικό στοίχημα  για μένα και την παράταξή μου. Επί χρόνια μολύναμε τον υδροφόρο ορίζοντα και υποβαθμίζαμε και την πολιτισμική εικόνα με τα φορτηγά για τους βόθρους και τα λήμματα στους δρόμους».

Ο κ. Ζούτσος στην συνέντευξή του όμως αναφέρεται και σε μια ακόμη μεγάλη νίκη που κατήγαγε, ένα τεράστιο πρόβλημα εικοσιπεντετίας που ταλανίζει την περιοχή αυτό του Σχεδίου Πόλης.

Ενα πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο δήμος σε 12 πολεοδομικές ενότητες
Οπως αναφέρει στην συνέντευξή του ο κ. Ζούτσος «έχουμε ήδη κύρωση και πράξη εφαρμογής σε δυο γειτονιές. Είμαστε στη φάση ολοκλήρωσης της πράξης εφαρμογής σε άλλες 8 περιοχές και έχουμε σε προχωρημένο στάδιο άλλες δύο μελέτες.
Αναλυτικά όπως τα περιγράφει ο Δήμαρχος Παλλήνης:
«Στις 4 περιοχές βορείως της Μαραθώνος: Καραούζου, Παπαχωράφι, Μάριζα και Νέα Παλλήνη θα έχουν ολοκληρωθεί οι πράξεις εφαρμογής μέσα στο 2018.
Η Νότια Εδρα και η Ανω Μπαλάνα έχουν ήδη ολοκληρωμένες πράξεις εφαρμογής. Η Κάτω Μπαλάνα βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης. Ο Αγιος Αθανάσιος και ο Λόφος βρίσκονται ήδη στο ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α για να γίνουνε Προεδρικό Διάταγμα.
Και η Γιετονιά του Λουτρού εισάγεται στο Συμβούλια Πολ/κών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. για να ολοκληρωθεί και εκεί η διαδικασία.

Τέλος και στο θέμα της Ανθουσας που είχε τα γνωστά δασικά προβλήματα, καταφέραμε αναφέρει ο κ. Ζούτσος , τον Αυγουστο του 16 να ολοκληρώσουμε και να εγκρίνουμε το Διάταγμα της Πολεοδομικής Μελέτης και βρισκόμαστε στην φάση σύνταξης της πράξης εφαρμογής, η οποία χρηματοδοτείται με 1,35 εκ ευρώ με προγραμματική σύμβαση από την Περιφέρεια Αττικής.

«Για να αναπτύξεις μια πόλη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ζούτσος «θέλεις την βάση πάνω την οποία θα την τοποθετήσεις και αυτή η βάση είναι το σχέδιο πόλης».

Στην έκθεση της Verde.tec ο Δήμος Παλλήνης βραβεύτηκε για την ψηφιακή πλατφόρμα ευαισθητοποίησης με την επωνυμία Followgreen.
Ο κ. Ζούτσος στην συνέντευξη που παραχώρησε στο myota.gr, εξηγεί πως ο Δήμος Παλλήνης αφού συνέταξε τον Πενταετή Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων  όπου μεταξύ άλλων προβλέπονται και προγράμματα ανακύκλωσης με πολλά ρεύματα και επαναχρησιμοποίησης υλικών στο πλαίσιο του ΠΕΣΔΑ διαπίστωσε ένα έλλειμμα στον τομέα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων. Ο κ. Ζούτσος αναφέρει χαρακτηριστικά:  «χωρίς την συμμετοχή του κόσμου και το καλύτερο πρόγραμμα να έχεις, δεν μπορείς να φέρεις κανένα αποτέλεσμα».
Η λύση βρέθηκε στο να φτιαχτεί μια ψηφιακή πλατφόρμα, όπου ο πολίτης μπαίνει και εκπαιδεύεται διασκεδάζοντας έχοντας όμως και ένα επιπλέον κίνητρο απολαμβάνοντας μπόνους αγορών από την τοπική αγορά. Ετσι επιτυγχάνεται και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Δείτε το video της συνέντευξης του κ. Ζούτσου και στην συνέχεια τη λεπτομερή συνέντευξη της Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας, κας. Πόπης Ζηνέλη, που μας εξηγεί πως ακριβώς λειτουργεί η πλατφόρμα Followgreen, αλλά και μια άλλη πρωτότυπη δράση αυτή του Διαγωνισμού Αφίσας Αιμοδοσίας που έχει θεσπιστεί στο δήμο Παλλήνης για την ευαισθητοποίηση του κόσμου στην αιμοδοσία.

Πως λειτουργεί το Followgreen: