Βρούστης: Εμείς θα χωροθετήσουμε, η Κυβέρνηση θα μας στηρίξει;

Αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση από τον ΕΔΣΝΑ για τις χωροθετήσεις, τις αμφιβολίες του εξέφρασε  ο Αρης Βρούστης Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο myota.gr για το αν η Κυβέρνηση θα στηρίξει την Περιφέρεια Αττικής όταν θα πάρει τις αποφάσεις.
Ο κ. Βρούστης είπε επί λέξη: “Εμείς θα χωροθετήσουμε, αλλά θα πρέπει να μας στηρίξει η κυβέρνηση όταν θα έχουμε τον κόσμο απέναντι».
Είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ, αλλά όλη την Κεντρική Κυβέρνηση.

Για το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης επεσήμανε:
Στην Αττική παράγουμε 1,8 εκατομμύρια τόνους απορρίμματα το χρόνο, δηλαδή 2 εκ κυβικά μέτρα που θάβονται στο ΧΥΤΑ της Φυλής
Οι δήμαρχοι ποτέ δεν ασχολήθηκαν με το θέμα και σήμερα από το 2010 με τον Καλλικράτη είναι πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά ασχολείται η Περιφέρεια
Η Περιφερια πρέπει να λύσει το πρόβλημα γιατί εκείνη θα εισπράξει το πολίτικο κόστος
Εχουμε εργαλεία αλλά πρέπει να φτιάξουμε και καινούργια για να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων
Το 2015 βρήκαμε το ΕΜΑΚ να μην κάνει καμία επεξεργασία ή εκτροπή.
Το 2017 από τους 260.000 τόνους που εισήλθαν στο εργοστάσιο οι 140.000 οδηγήθηκαν στο ΧΥΤΑ, ενώ οι 120.000 οδηγήθηκαν στην αγορά είτε ως ανακυκλώσιμα υλικά είτε ως εναλλακτικό καύσιμο που ανέρχεται στους 50.000 τόνους το χρόνο στην τσιμεντοβιομηχανία.
Ετσι κατεβάσαμε την πόρτα από τα 70 στα 40 ευρώ.

Ξεκινήσαμε με πρώτο το δήμο των Βρηλισσίων και άλλους 5-6 δήμους, προγράμματα εκτροπής.
Ο Δήμος Βριλισσίων, από 14.000 τόνους που είχε απορρίμματα το ‘15 το ‘17 οδηγήθηκαν 7.800 στο ΧΥΤΑ, δηλαδή 47% εκτροπή.
Σήμερα έρχονται πολλοί δήμαρχοι και εκδήλωσαν ενδιαφέρον να μάθουν. Οταν δίνεις προοπτική στους δήμους σιγά – σιγά αρχίζουν και προσαρμόζονται.
Τα κλαδέματα τα οδηγούσαν στο ΧΥΤΑ και σήμερα με την εφαρμογή του τέλους κινούμαστε με 5.000 τόνους εκτροπή κλαδεμάτων το μήνα ενώ πριν από 1,5 χρόνο οι 4.000 πήγαιναν στο ΧΥΤΑ το οποίο σημαίνει σε όγκο επειδή η αναλογία είναι 0,2 με 0,8 ένας τόνος σκουπίδι 4 τόνοι κλαδέματα άρα ήδη υπάρχει εκτροπή από το χυτά 200.000 κυβικά μέτρα από τα 2 εκ που το μετατρέπουμε σε εδαφοβελτιωτικό το κάνουμε κομπόστ και ετοιμάζουμε και μια μονάδα να το μετατρέψουμε σε σε βιομηχανικό πέλετ.

Το εργοστάσιο δεν έχει φτάσει στα όρια του. Σήμερα διαχειρίζεται 250.000 τόνους και με το διαγωνισμό που θα γίνει θα πάει στις 350.000 και 100.000 οργανικά.
Είναι αλήθεια ότι δεν φτάνει και θέλει κι άλλες μονάδες
Το Γραμματικό δεν ήθελε, εμείς θα το κάνουμε με μια μικρή μονάδα 60.000 τόνων.
Αυτά γίνονται και με αυτοχρηματοδότηση και δεν χρειάζεται να περιμένουμε τα ΕΣΠΑ και αυτόματα η πόρτα θα μειωθεί και πάει στα 30 ευρώ.

Δείτε το video της συνέντευξης