Δήμαρχος Βέλου Βόχας: Εμείς ήμαστε έτοιμοι, αλλά το κράτος ανέτοιμο

Την τεράστια δυναμική που αναπτύσσουν κάποιοι δήμαρχοι της περιφέρειας, αλλά και τις ανάλογα τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια τους, ξετύλιξε στην κάμερα του myota.gr, ο Δήμαρχος Βέλου – Βόχας κ. Αννίβας Παπακυριάκος στο studio της έκθεσης Verde.tec που ήταν αφιερωμένη στις  Τεχνολογίες περιβάλλοντος.

Ο δήμαρχος στο ξεκίνημα της συνέντευξης αναφέρθηκε στην σημασία της κυκλικής οικονομίας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που τις χαρακτήρισε «μονόδρομο» για έναν δήμο, αλλά και για την χώρα μας.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε δύο μεγάλα projects που θα τρέξουν τώρα στο δήμο Βέλου – Βοχας:

Το πρώτο αφορά στον ηλεκτροφωτισμό για τον οποίο μέσα στον επόμενο μήνα, θα παρουσιαστεί στο δημοτικό συμβούλιο όλο το τεχνοοικονομικό project για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με νέας τεχνολογίας led και το οποίο θα αποφέρει οικονομία πάνω από 66% και το οποίο ταυτόχρονα θα απελευθερώσει το ελάχιστο δυναμικό που υπάρχει σε τεχνίτες ηλεκτρολόγους αφού η συντήρηση και η παρακολούθηση θα γίνεται μέσω ψηφιακής τεχνολογίας. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται στους επόμενους δύο με τρεις μήνες.

Το δεύτερο project που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά στην ανακύκλωση και την διαχείριση των απορριμμάτων σε αναμονή των τελικών υπογραφών για την κατασκευή του μεγάλου έργου της Πελοποννήσου.
Ο κ. Παπακυριάκος επεσήμανε ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της διαχείρισης, της τάξεως του 67%, θα περιλαμβάνει ανακύκλωση και κομποστοποίηση και αυτό θα ανήκει στους δήμους που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν με ίδια μέσα.

Ετσι ο δήμος Βέλου – Βόχας έχει καταθέσει εδώ και είκοσι μήνες μελέτη ολοκληρωμένης διαχείρισης στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ ( Υπουργείο Περιβάλλοντος) για έργα και δράσεις συνολικού ύψους 3,5 εκατομμύρια, για αγορά οικοπέδων, δημιουργία πράσινων σημείων, προμήθεια μηχανημάτων κλπ, με σκοπό να αναπτυχθεί το σύστημα διαλογής κατ’οίκον που ο δήμαρχος το χαρακτήρισε «βασική επιλογή».

Ο κ. Παπακυριάκος όμως σημείωσε δύο μεγάλα προβλήματα:
Απο τη μία τέτοιου είδους διαδικασίες δυστυχώς παρουσιάζουν μεγάλη καθυστέρηση στην Ελλάδα και από την άλλη, ακόμη και όταν ένας δήμος πάρει τα χρήματα, υπάρχει θέμα επάρκειας δυναμικού και τεχνογνωσίας καθώς όπως σημειώνει στο δημόσιο τα πράγμα είναι πολύ δυσκίνητα.
«Πρέπει να βγει το πρόγραμμα» λέει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος «και μετά να δούμε πως θα το στηρίξουμε σε κομμάτια τεχνογνωσία και υποδομής».

Μπορεί όμως ο κ. Παπακυριάκος να είναι ένας ικανός δήμαρχος και να μην αφήνει καμία χρηματοδοτική ευκαιρία να πάει χαμένη, όμως εκφράζει το παράπονό του για το περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει.
Βγαίνουν λέει πολλά προγράμματα που δεν μπορούν πολλοί δήμοι να τα διεκδικήσουν. Φέρνει το παράδειγμα του Πράσινου Ταμείου για τις αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων: Βασική προϋπόθεση αναφέρει, ο δήμος να έχει τουλάχιστον ένα τοπικό διαμέρισμα με 5.000 κατοίκους . Ο δήμος Βέλου Βόχας έχει έναν οικισμό με  4.700 κατοίκους. «Ξαφνικά οι μισοί δήμοι βγαίνουν έξω, λες και έχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας» σημειώνει ο δήμαρχος.
Αλλο παράδειγμα αναφέρει: πρόγραμμα που βγαίνει για δήμους με 50% ορεινό όγκο. Δεν μπορεί, λέει να διαχωρίζουμε τους πολίτες δημότες. « Αν τα λεφτά δεν φτάνουν, ας πάρουμε κάποιες μικρότερες χρηματοδοτήσεις».

Ο δήμαρχος Βέλου Βόχας όμως αναφέρεται και σε ένα δεύτερο κομμάτι δυσκολιών που αντιμετωπίζει και είναι αυτό της τεχνογνωσίας. Σημειώνει ότι κ. Βαρλαμίτης ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, δεσμεύτηκε ότι τα προγράμματα που θα βγουν στον αέρα, θα στηριχθούν από εταιρείες που θα κάνουν μελέτες για τους Δήμους.
Ομως σημειώνει, ότι και αυτά τα προγράμματα, δεν θα μπορέσουν να τα πάρουν όλοι οι δήμοι. Είναι 85.000 ευρώ για όλους τους δήμους και δεν θα φτάσουν τα χρήματα.

Στην συνέντευξη του στο myota.gr o Δήμαρχος Βέλου – Βόχας αναφέρθηκε στην διαδικασία των συμβάσεων. Αναφέρθηκε στην παρέμβαση των δήμων στο 10ο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Ολοι επεσήμαναν ότι η λύση βρίσκεται στις αλλαγές των διαδικασιών δημοπρασιών και συμβάσεων που βγαίνουν.
«Πρέπει, σημειώνει ο κ. Παπακυριάκος, κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι το σύστημα μελέτη – κατασκευή, πρέπει να προχωρήσει ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε πράγματα και ταυτόχρονα να μπορούμε να τα υλοποιήσουμε.
Πολύ ωραία όπως σας είπα, έχουμε το σχέδιο με τα 3,5 εκατομμύρια, εγώ όμως έχω επτά υπαλλήλους καθαριότητας που είναι πίσω από τα απορριμματοφόρα και μαζεύουν τα απορρίμματα. Όσο φιλότιμο και να έχουν, που να βρουν την τεχνογνωσία να τρέξουν αυτά τα πράγματα που θέλουμε εμείς».

Τέλος ο Δήμαρχος Βέλου – Βοχας αναφέρθηκε στο πρόβλημα της λειψυδρίας που όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι το πιο σοβαρό θέμα, μαζί με το θέμα των απορριμμάτων. Ο Δήμος Βέλου – Βόχας υδρεύεται από 70 περίπου γεωτρήσεις. Δεν υπάρχουν λίμνες και ποτάμια για να υπάρχει επάρκεια νερού.
Η περιοχή περνάει την τρίτη χρονιά τεράστιας ανομβρίας και αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή λειψυδρία για τα τελευταία χρόνια. Από τις 70 γεωτρήσεις λειτουργούν οι 30 και αυτές σε επίπεδο πτώσης πάνω από 60% και μιλάμε για τους μήνες του Χειμώνα που θα έπρεπε να υπάρχει επάρκεια.
Το πρόβλημα, σημειώνει ο κ. Παπακυριάκος είναι και ποιοτικό και ποσοτικό. Το χώμα αρχίζει και τραβάει κάτω και ακατάλληλα υλικά και καθώς η περιοχή είναι
αγροτική, τα χημικά δυσκολεύουν τον καθαρισμό και στην ποιοτική ανάλυση του πόσιμου νερού.
«Η λύση είναι μία» τονίζει ο κ. Παπακυριάκος.  «Τρέχει ένα έργο, αλλά έχει καθυστερήσει πάρα πολύ, ένα έργο που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πενήντα χρόνια, το φράγμα του Ασωπού, νερό που πηγαίνει χαμένο. Εχει γίνει διακοπή εργολαβιών για νομικά ζητήματα μέχρι να δοθεί λύση.
Οταν γίνει το φράγμα του Ασωπού αναφέρει ο κ. Παπακυριάκος, υπάρχουν προγραμματισμένες μελέτες με το Υπ. Υποδομών για κατασκευή συγκεκριμένων κλειστών αγωγών ύδρευσης και άρδευσης που θα ενωθούν με κεντρικές δεξαμενές των δήμων και θα μπορέσει έτσι και η περιοχή να αναπτυχθεί και να υπάρχει καθαρό νερό για τους δημότες.
Οι αγρότες σημειώνει ο Δήμαρχος Βέλου – Βόχας πληρώνουν έως και 200 ευρώ την ώρα σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον και αυτό έχει να κάνει και με την τοπική οικονομία. «Το έργο είναι κλειδί για την περιοχή και αυτό έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 50 χρόνια» καταλήγει ο κ. Παπακυριάκος.

Δείτε το video της συνέντευξης