Στην πρωτοπορία των περιβαλλοντικών δράσεων ο Δήμος Βριλησσίων

Τις περιβαλλοντικές δράσεις του Δήμου Βριλησσίων περιέγραψε ο Δήμαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης στην κάμερα του myota.gr στην έκθεση της Verde.tec.
Ο κ. Μανιατογιάννης περιέγραψε την προσπάθεια που γίνεται κατ’ αρχήν στην ανακύκλωση η οποία έχει επιφέρει εκτροπή της τάξεως του 35% και έχει οδηγήσει στην μείωση των τελών καθαριότητας κατά 5% κάθε χρόνο.

Ο κ. Μανιατογιάννης σημείωσε ότι στα Βριλήσσια γίνεται ανακύκλωση σε όλα τα ρεύματα. Από τον μπλε κάδο της ανακύκλωσης, τον καφέ της κομποστοποίησης, χωριστά χαρτί, κλαδιά, γυαλί, μπάζα, ξύλα και λάστιχα.
Τόνισε δε ότι η προσπάθεια αυτή έχει οδηγήσει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση του Δήμου, αλλά και στην διαμόρφωση παιδείας καθώς ειδικά το κομμάτι του χαρτιού ανακυκλώνεται πρώτα από τα σχολεία με ειδικό κάδο που έχει τοποθετηθεί έξω από αυτά.

Η εμπειρία του Δημάρχου Βριλησσίων λέει ότι κόσμος ανταποκρίνεται  στα καλέσματα για ανακύκλωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει το ότι του ζητάνε κάδο κομποστοποίησης έξω από τα σπίτια τους. «Ο κόσμος, λέει, ανταποκρίνεται όταν βλέπει να γίνεται μια οργανωμένη προσπάθεια».
 
Η μείωση των τελών κατά 5% κάθε χρόνο αναφέρει ο κ. Μανιατογιάννης, είναι ένας έμμεσος τρόπος να ανταμειφθούν οι πολίτες για την προσπάθεια που κάνουνε και να υπάρξει και ένα κίνητρο.

Παράλληλα αναφέρει, στο Δήμο Βριλησσίων, λειτουργεί και μια ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, όπου ο δημότης διαβάζει ότι πληροφορία ή άρθρο υπάρχει και παίρνει τους αντίστοιχους πόντους για τις αγορές του στα τοπικά καταστήματα. Σήμερα οι συνεργαζόμενες τοπικές επιχειρήσεις  έχουν φτάσει τις 100 που για την μικρή σχετικά αγορά των Βριλησσίων, είναι ένα πολύ σημαντικό νούμερο.
 
Κατά τον ίδιο τρόπο και το κάθε σχολείο μαζεύει την ανακύκλωση του χαρτιού και το εξαργυρώνει για τις ανάγκες του. Ετσι έχει δημιουργηθεί μια ομαδοποιημένη προσπάθεια.
 
Στο σύστημα έχει μπει και ο ίδιος ο Δήμος. Όποιος προσφέρει στο κοινωνικό παντοπωλείο παίρνει τους αντίστοιχους πόντους και σιγά – σιγά μπαίνουν στο σύστημα και όλες οι υπόλοιπες δομές.
 
Δεν είναι όμως μόνο στην ανακύκλωση που γίνεται μια πολύ σημαντική προσπάθεια όπως αναφέρει στην κάμερα του myota.gr ο Δήμαρχος Βριλησσίων.

Στην αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού με σώματα νέας τεχνολογίας Led έχει σηκωθεί ήδη ο διαγωνισμός και σύντομα ξεκινάει το έργο.
«Είναι ένα μεγάλο έργο τόλμημα, σημειώνει ο κ. Μανιατογιάννης, υπάρχουν προβλήματα, ευελπιστούμε να τα ξεπεράσουμε και να ξεκινήσουμε σύντομα, διότι είναι ένα έργο που βελτιώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Δήμου μας».

Επίσης στα Βριλήσσια δουλεύουν εντατικά την επέκταση του Φυσικού Αερίου στα πλαίσια της ενέργειας. Εχουν συνδέσει όλα τα δημοτικά κτήρια και έχουν κάνει επέκταση δικτύου 7,5 χιλιομέτρων μέσα σε ενάμιση χρόνο.

Εγκαινιάστηκε και ένας βιοκλιματικός σταθμός με πράσινα δώματα και σύντομα θα υπάρξουν και άλλα ανάλογα έργα που βγαίνουν στον αέρα.

Στο τέλος της συνέντευξής του ο κ. Μανιατογιάννης αναφέρεται όμως και στο δύσκολο νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται όλη αυτή η προσπάθεια. Αναφέρει χαρακτηριστικά τα αντιπλημμυρικά έργα που κατασκευάζονται αυτήν την εποχή στα Βριλήσσια.  Οι αποφάσεις όπως λέει ξεκίνησαν τον Ιούλιο του ‘15 και το έργο χωρίς ενστάσεις ξεκίνησε τον Αύγουστο του ’17. Με διαδικασίες δηλαδή που δεν κόλλησαν πουθενά, πέρασαν δυο χρόνια για να ξεκινήσουν.
«Οι δημότες λέει ο κ. Μανιατογιάννης, πιστεύουν ότι εμείς είμαστε μη παραγωγικοί, μη αποτελεσματικοί και δεν μπορούμε να τους πείσουμε και να τους εξηγήσουμε ότι δεν φταίμε. Μέσα από τα συλλογικά μας όργανα κάνουμε προσπάθειες να λύσουμε τα προβλήματα. Δεν γίνεται ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων να πέφτουν στη Αποκεντρωμένη Διοίκηση και  στο Ελεγκτικό Συνέδριο να εξετάζουν την σκοπιμότητα και όχι την νομιμότητα. Θέλουμε να υπάρχουν έλεγχοι, καταλήγει ο Δήμαρχος Βριλησσίων, όμως πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και αποτελεσματικοί για να προσφέρουμε στους δημότες μας».

Δείτε το video της συνέντευξης